Timp de gândire

Cazul Colibiţa. Presa cea rea şi investitorul cel bun

Am avut ocazia să-l reîntâlnesc pe omul de afaceri Vasile Coruţiu la Prundu Bârgăului la o întâlnire pe teme de turism. Nu l-am mai văzut demult fiindcă efectiv l-am evitat întrucât am avut atât de mult de-a face cu domnia sa în anii 2000 încât mi-a ajuns pentru vreo cinci-şase vieţi.

Pe atunci, Vasile Coruţiu se ocupa de construit blocuri ANL şi tocmai mă mutasem în cel de la Viişoara cu 40 de apartamente, prevăzut, în mod paradoxal, cu fosă septică de capacitate mică, numai bună pentru o casă, din care ieşeau zilnic, exact sub geamul meu, mirosuri pestilenţiale şi râuri de fecale care curgeau apoi pe toată strada.

Vasile Coruţiu construia, în draci, la vremea aceea (PD, partidul lui de suflet fiind la putere, iar Vasile Moldovan primar) cam tot ce se putea face cu bani publici şi o făcea în aşa fel încât să-şi poată schimba maşinile lunar. Blocurile noi ANL erau dotate cu centrale termice la mâna a doua care consumau enorm de mult curent şi gaz. Ca să vă faceţi o idee, nu era lună de iarnă în care să nu plătim întreţinerea pentru o garsonieră sub 500 de lei şi nu era zi în care să nu se defecteze centrala blocului în două direcţii: fie se bloca şi îngheţam, fie duduia şi muream de cald, neexistând nicio variantă să închidem caloriferele. În loc de parchet, dânsul a lipit în toate apartamentele pe beton o mizerabilă mochetă verde de trei lei care s-a împuţit după o lună. Deşi blocurile erau în garanţie, pe Vasile Coruţiu nu l-a interesat că toţi tinerii care s-au mutat cu bucurie într-o casă nouă au ajuns să-şi blesteme zilele din cauza lui şi să trăiască precum într-un ghetou. Tot ce îmi mai amintesc din vremea aceea e că lucra cu muncitori aduşi din Bucureşti pe care nu îi plătea niciodată la timp. Doar când îi sechestrau jeep-ul şi îl ameninţau că îi dau foc le dădea ceva bani, ei îi luau şi fugeau la Bucureşti lăsându-l baltă cu tot cu blocurile lui.

Anii respectivi au fost pentru mine şi vecinii mei de coşmar, aşa încât de câte ori am auzit numele Coruţiu de atunci încolo mi s-a urcat sângele în cap precum urcă lava într-un vulcan gata să erupă. Puteam să aflu că domnul Coruţiu a dus oceanul la munte, că tot nu i-aş fi călcat în resort, nu de alta, dar mă aştept să-mi iasă iar vreo fosă sub nas, să-mi duduie vara caloriferele şi să-mi pută mocheta din cameră. Câte zile voi avea, probabil că aceste trei aspecte le voi asocia cu numele domniei sale.

Desigur că l-am supărat foarte rău pe domnul Coruţiu în acele vremuri de tristă amintire. În timp ce domnia sa era bine merci cu mai marii vremii şi o pregătea pe doamna Crinuţa Dumitrean pe la Garant Service pentru un viitor măreţ la ANRP, eu „îl făceam de minune” spunând lumii întregi cam în ce hal şi-a putut bate joc de banii publici şi de aşteptările unor tineri care s-au mutat în casă nouă. Totuşi, nu l-am scos definitiv din joc, din păcate. A mai făcut şi alte dezastre de blocuri şi prin alte locuri din oraş. Un pic de deranj tot i-am produs, motiv pentru care desigur că nu mă are deloc la suflet, iar sâmbătă, când m-a văzut, a ţinut să taxeze iar „presa cea rea” care l-a lăsat, vezi Doamne, fără turişti fiindcă a scris o ştire potrivit căreia „lacul Colibiţa va fi golit în totalitate”. Au urmat apoi alte şi alte acuzaţii din care am dedus că toată lumea e rea şi invidioasă „pe cloaca de securişti şi nomenclaturişi”, iar domnul Coruţiu e bun, el nefiind decât un investitor cinstit care nici blocuri ANL de mântuială nu a făcut, nici pe Crinuţa nu a avut-o angajată, e doar un contribuabil la bugetul comunei Bistriţa Bârgăului.

În primul rând, aş vrea să-l anunţ că presa cea rea nu a inventat nimic. Fostul şef de la Apele Române, Petru Drăgan, cu gura lui a declarat că lacul va fi golit. Avem proba audio. Că apoi s-au răsculat „securiştii şi nomenclaturiştii” şi au rezolvat problema cu două telefoane, asta nu am de unde şti. Cum domnul Coruţiu nu ar lăsa să plece niciun turist din resort fără să-i ia taxa pentru „marea de la munte”, la fel nici noi nu am putut rata un astfel de „porumbel” scăpat pe gură de o autoritate a statului. Deci presa cea rea nu a inventat nimic. Dimpotrivă! În schimb, tot al treilea jurnal estival de la posturi naţionale prezenta cosmetizat afacerea domnului Coruţiu, ilustrând-o cu imagini luate din anumite unghiuri sau cu fotografii atent prelucrate. M-am crucit când am aflat că la Colibiţa e mai ceva ca în Elveţia. Mai să urc în maşină şi să demarez cu o sută la oră să nu ratez aşa ceva minunăţie. După ce am stat şi m-am gândit mai mult la cum arată drumurile mai întâi şi apoi restul peisajului – veşnic plin de gunoaie – am înţeles de ce s-a făcut comparaţia: la Colibiţa e mai scump ca în Elveţia. Atâta tot!

Pe de altă parte, e clar că domnul Coruţiu transfigurează realitatea aşa cum îi convine fiindcă tot de la el am aflat că, în vara în care presa cea rea i-a pus lui gând rău, a fost „sufocat” de 400 de oameni care au vrut zilnic să mănânce la el, capacitatea fiind de 200 de locuri. Când spune adevărul şi când nu numai el ştie. Oricum, are marele talent să găsească mereu alţi vinovaţi, indiferent despre ce este vorba.

Din acest punct de vedere însă are dreptate. Nu ar fi putut preda niciun bloc ANL făcut în bătaie de joc dacă nu existau nişte politruci care să îl accepte, politruci care – ce să vezi? – făceau toate petrecerile democrate în restaurantul lui de pe Bulevardul Decebal. Nu ar fi putut construi nimic la Colibiţa dacă nu ar fi fost alţii care să-i dea voie. Nu ar fi putut naviga fără jenă cu bărci cu motor termic dacă nişte autorităţi nu ar fi închis ochii. Despre asta este vorba. Restul sunt poveşti din aceeaşi categorie cu cele care ne spun că, pe fundul lacului Colibiţa, sunt monştri. Numai că, de data aceasta, „somnul” bine întreţinut al celor care ar fi fost obligaţi să stea de veghe, a născut alţi monştri.

23 comentarii

    • Omul asta e extrem de nociv pentru tot ce poate fi frumos la Colibita. A manelizat statiunea si a adus cocalarii bucuresteni cu „gipurile” sa ne umple lacul de rahat si urina. De ce autoritatile (Apele Romane, Garda De Meniu, ANAF) nu verifica haznaua asta de restaurant pescaresc? De ce nu se clarifica cum a pus mana pe insula? De ce nu se clarifica cum si-a marit curtea largind peninsula cu bascule de pamant si piatra? Tot comportamentul lui in afaceri pe care l-ati enuntat aici a fost pus in practica si la Colibita: a facut ceva de o calitate indoienica si l-a prezentat tarii in „unghiurile favorabile” cu ajutorul jurnalistilor. Mancarea e indoielnica si mai scumpa decat la un restaurant de lux, camerele sunt facute din cele mai ieftine materiale. Afara vopsit gardul, inauntru leopardul (cu barba)!

  • Ai dreptate doamna
    Cristiana nu te lasa si sa mai stie lumea ca peste calea ferata la asa zisul
    Matcon, a construit acea cladire imensa fara a detine autorizatie si nici nu a fost macar amendat,casa din viisoara tot fara autorizatie, el a sfidat pe toata lumea. S-a dus si s-a intabulat prin instanta fara macar sa plateasca un ban asa cu plateste toata lumea care construieste.

  • Mai mult decat atat a inchis un drum public conform
    Cf , la viisoara si s-a facut stapan pe el, a montat bariera pe urma poarta cu lacat, mai mult dacat atat a mai mutat si cantonul cfr si ce credeti ca la toate sesizarile facute nu s-a intamplat nimic, a facut ce a vrut el. Va rog mai verificat daca pe blocul de garsoniere de pe strada
    Livezi a avut autorizatie, va spun eu ca nu, desi a fost sesizata primaria nu a luat nicio masura. Iarasi o constructie fara nicio taxa.
    V

  • Nici complexul Fisherman nu e in regula cu autorizatiile, pe cladiri sau pe faptul ca a modificat lacul facandu-si o peninsula din piatra si pamant. De asemenea cei de la ISU nu prea i-au verificat deschiderea usilor, eu stiu ca intr-un local toate usile trebuie sa se deschida spre exterior. Daca a avut 400 de turisti intr-o zi, cate bonuri fiscale a emis in acea zi, vreo 20?
    Oltean l-a ajutat sa poata vinde halele si cladirea de birouri de la Matcon, desi acestea erau tinute in gaj pentru datoria de la finante, inclusiv impozite pe salarii, CAS samd – caz penal de altfel.
    Se spune ca si Basescu i-a vizitat casa de pe insula, de aceea nu l-a cautat nimeni la oua.

    • Dacă citiţi până la capăt, veţi vedea că nu e nicio laudă. Dimpotrivă, aş putea spune. Turistul a venit „furat” de un material laudativ la adresa complexului şi a plecat dezamăgit de ce a găsit.

  • La Colibita nu este de mers de cit la Arinis. In alte locuri deocamdata este dezamagire sau oferta este foarte limitata. In schimb la Arinis aveti mancare buna, servirea rapida si amabila si cea mai splendida vedere spre lac pentru ca in rest cind mergeti pe drum, nu vedeti lacul de cit daca va urcati pe acorperisul pe masina. Garduri peste tot.

  • Fisermanu asta este pomul lăudat, la care n-aş mai merge nici daca s-ar da pomană. Omul sfinteşte locul, dar îl poate şi otrăvi. Există o cloacă de afaceristi în zonă din cauza cărora nu-ţi vine să vezi Colibita decât în poze. Aviz potentialilor turişti, nă vă lăsati păcăliţi de marea (moartă) de la muntele privat.

  • sa nu mai vorbim de mancarea veche care se serveste acolo…eu nu mai mananc acolo nici sa imi dea de pomana. Prima si ultima data cand am trecut pe acolo mi-au servit un cheesecake cu care puteam sa bat cuie.

  • Domnule WALTER BORN va spun eu un loc unde ESTE DE MERS in Colibita si unde turistii NU VOR FI DEZAMAGITI. Acest loc se numeste MONTANA SPA COLIBITA si se afla in vatra satului,in spatele magazinului si al taberei militare, langa cabana TRISCAS. Acolo va puteti bucura de: PISCINA SI SEZLONGURI, SAUNA CU ABURI,SAUNA USCATA FINLANDEZA,SAUNA CU INFRAROSII,O SUPERBA SALINA CU SEZLONG INCALZIT, iar daca vreti sa admirati Bistriciorul sau sa priviti cum ninge o puteti face din JACUZZI sau de pe un sezlong. In cazul in care doriti sa veniti si aveti navoie sa va ghidez va las nr meu de telefon: 0729132918. Ma bucur ca pot sa va contrazic si sper ca nici dumneavoastra nu o sa va suparati!

    • Multumesc de sfat si invitatie. De adevarat aveti si dvs o pozitie buna. Ma refeream totusi mai ales la partea cu restaurant si la vedere spre lac. Cind mergem noi la Colibita facem trasee dupa ciuperci sau cu bicicleta si alte alea, dorim se admiram peisajul si se incheiam ziua cu o masa buna, servita cu placere la preturi normale, preferabil la Arinis unde totul se pare de bunul simt si amplasament este favorabil. Spa-uri nu sint pentru noi, iar sunt convins ca aveti clienti care savoureaza tot ce le oferiti. Din pacate nu va gasesc pagina de web cu prezentarea ofertei prin cautarea google.

  • Doamna/domnisoara Anca, Colibita nu inseamna numai un anumit loc in care ati fost dv si nu ati fost multumita , Lacul Colibita nu este precum Marea Moarta si sunt sigur ca multi pescari pot confirma acest lucru si apa din lac este apa dulce si nicidecum sarata,Bistriciorul cu siguranta nu este privat si nici un alt munte din aceasta zona.Va respect opinia,nu stiu si nici nu ma intereseaza cum este in acel loc, dar sa spuneti ca peste tot in Colibita este asa cum ati descris dumneavoastra este total gresit.Nu se poate eticheta astfel intreaga zona numai pt ca dv ati fost dezamagita intr-un anumit loc,la fel cum nu am fi putut spune ca totul este extraordinar daca dv ati fi fost intr-un loc unde totul ar fi fost perfect.

  • Doamna Cristiana Sabau, Sunt surprins(in mod neplacut ce-i drept) despre unele afirmatii ale dv din acest articol referitoare la Colibita. Sunt localnic si sincer sa fiu nu cred ca este corect ca numele localitatii sa fie folosit,mai ales in mod negativ, in polemica(sa nu zic razboiul) dintre anumite persoane. Ironii ieftine de genul „m-am crucit ca la Colibita” , „sa nu ratez minunatia” nu-si au locul,mai ales ca v-ati referit la intreaga localitate nu la un anumit loc din Colibita. Nu stiu ce s-a discutat la intalnirea pe teme de turism la care ati participat dar dv tineti neaparat sa spuneti(sa atentionati) ca drumul este un dezastru( in oarecare masura este adevarat) si ca peisajul este plin de gunoaie,afirmatie mult exagerata. In timp ce dv priviti doar gropile din drum si gunoaiele alti turisti privesc padurea,privesc lacul,privesc stancile,privesc muntele,privesc tot ce e frumos si ce dumneavoastra nu ati spus despre Colibita pt ca aveti anumite conflicte care pe noi nu ne intereseaza si nici persoanele implicate in aceste conflicte.Daca vreti pot sa va demonstrez in mod concret ca in Colibita nu este mai scump ca in Elvetia numai pt ca dv stiti unele locuri cu anumite tarife.Ceea ce dv ati scris despre Colibita numai promovare nu poate fi,dimpotriva este publicitate negativa si asta pt ca,repet, ati scris despre toata localitate nu despre un anumit loc.Din fericire sunt multi oameni care iubesc Colibita asa cum este, cu bune si cu rele si care revin cu drag aici. Tin sa precizez ca ma refer doar la partile din articol care se refera la Colibita. ” E usor a scrie articole; Cand nimic nu ai a spune;Insirand cuvinte goale;Ce din coada au sa sune”

  • Chiar daca unii nu cred,nu vad sau pur si simplu nu au capacitatea de a intelege acest lucru,COLIBITA ESTE O MINUNATIE A NATURII !!!!!!

    • Am citit multe lucruri interesante despre localitatea Colibița și nu cred că ar trebui făcută o publicitate negativă, cu atât mai mult cu cât sunt și oameni onești care încearcă să dezvolte o afacere în turismul din zonă.
      Încadrată de o serie de masive vulcanice, unde cei care iubesc muntele pot face trasee turistice, apele minerale feruginoase, bicarbonatate, sodice, calcice și magneziene care nu sunt puse încă în valoare și nu în ultimul rând climatul blând, aerul ozonat ar da o șansă dezvoltării turismului în zonă. A existat aici până în 1975 o stațiune balneo-climaterică. Pe premuri oamenii veneau la Colibița pentru tratarea tiroide, a afecțiunilor pulmonare.

  • In ultima vreme a existat o mare agitatie in legatura cu neregulile din jurul lacului Colibita. S-a format si o comisie care sa faca ordine . Comisia Colibiţa,condusa de subprefectul Ovidiu Frenţ avea în componenţă reprezentanţi ai Gărzii de Mediu, ai Agenţiei de Protecţie a Mediului şi a Sistemului de Gospodărire a Apelor. Au venit, au vazut si au plecat. Nimic concret.
    Prea multa vorba si prea putine fapte. Realitatea e ca in decursul timpului, la Colibita multi dintre proprietari au ingradit si ce nu-i a lor. Au mers cu gardul pana la oglinda apei luand pana si zona de protectie din jurul lacului. La asta se mai adauga si construirea haotica, adica fiecare dupa cum il taie capul, fara nici o norma sau plan de sistematizare. Totusi Colibita anilor ’60 se remarca si prin arhitectura cabanelor asemanatoare celor din Tirolul Austriac. Ar trebui incurajata (nu fortata) revenirea la acel gen de arhitectura cel putin la ceea ce se construieste in continuare. De asemenea ar trebui sa repuna lucrurile in legalitate si in privinta deversarii dejectilor direct in lac. Altfel lacul Colibita risca sa ajunga o imensa latrina. Nu trebuie abandobata nici ideia achizitionarii acelor suprafete de catre CJ pentru amenajarea de campinguri. Ba mai mult trebuie mers mai departe si refacute acele cabane in stil tirolez care gazduiau altadata tabere scolare de neuitat. Pana atunci insa, poate fi trecut imediat la actiune pentru refacerea zonei de protectie din jurul lacului, care nu presupune cheltuieli din partea CJ, decat o doza de fermitate in aplicarea legii. Odata recuperata zona de protectie de la cei care au ocupat-o abuziv, se va putea trece la amenajarea unor locuri de plaja si de promenada pe faleza lacului.

  • Din pacate toata acesta lupta dusa online nu face decat ca cei care trebuie sa se ocupe de destinele acestui minunat loc sa stea linistiti si sa citeasca articole pro si contra .
    Altceva ar trebuii sa se petreaca in Colibita , proiecte viabile ,nu vorbe ,pentru introducerea apei si a canalizarii , realizarea legaturii dintre soseaua nationala si Colibita ,peste Blaj , strict necesare pentru dezvoltarea zonei , o zona in care ,haideti sa fim seriosi , a fost in ultimii ani o afluenta extraordinara de turisti care………nu stiu , si nici nu-i intereseaza ,ca Vasile Corutiu si Cristina Sabau se cearta din anul 2000 , ei vad sosele proaste , lipsa containerelor unde sa-si arunce sticla de bere sau de suc pe care o golesc plimbandu-se prin Colibita, lipsa apei ,pentru ca in zilele trecute cand a fost foarte frig mullte locatii au ramas fara apa , puturile sau izvoarele inghetand , canalizare pentru a nu se mai deversa dejectiile in lac e.t.c. asta s-ar face in orice tara civilizata sau cu pretentii la civilizatie .Eu as zice sa va impacati Dl. Vasile si Dna. Cristina si sa puneti ura in slujba cetateanului.Daca nu este clar ce profesii au cetatenii care populeaza Colibita va spun eu , tarani bastinasi , muncitori , profesori , doctori iar in ultima perioada cei mai multi sunt patroni de firme in Bistrita si nu numai iar in derulare sunt aprox.19 proiecte cu fonduri europene care vor avea strigenta nevoie de cele scrise de mine mai sus , deci nu va fi numai Corutiu cu Fishermans Resort .Haideti sa scriem si despre viitorul Colibitei Dna Cristina despre cei , care trebuie sa faca ceva pentru Colibita si cand…..?!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS