Câți urși, lupi, râși, pisici sălbatice sunt în Bistrița-Năsăud

Holistic

Acţiunea de evaluare a efectivelor pentru speciile de animale sălbatice strict protejate, respectiv urs brun, lup, râs şi pisică sălbatică pentru anul 2018 a fost finalizată, informează APM Bistrița-Năsăud.

Evaluarea efectivelor de specii protejate a fost realizată de 24 din cei 25 gestionari ai fondurilor cinegetice de pe raza judeţului în baza unui program prestabilit de către aceştia, conform metodologiei de evaluare transmisă de Ministerul Mediului. La aceste acţiuni, pe lângă gestionarii fondurilor cinegetice şi personalul de specialitate, au participat şi reprezentanţi ai Serviciului Calitatea Factorilor de Mediu din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud.

Pe suprafeţele fondurilor cinegetice care se suprapun peste arii naturale protejate evaluarea a fost realizată separat.

Evaluarea a fost întocmită pe fonduri cinegetice şi centralizată la nivel de judeţ, pe gestionari de fonduri cinegetice. Situaţiile centralizate la nivel de judeţ de către Agenţia pentru Protecţia Mediului Bistriţa-Năsăud au fost transmise Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, care va transmite datele centralizate pe judeţe către Ministerului Mediului.

În urma centralizării datelor din teren, la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud a fost evaluat un număr de 634 exemplare din specia urs, 217 exemplare din specia lup, 75 exemplare din specia râs şi 357 exemplare din specia pisică sălbatică.

Comparativ cu anii precedenţi situaţia se prezintă astfel:

Specia Efectiv optim Efective evaluate

2013

Efective evaluate

2014

Efective evaluate

2015

Efective evaluate

2016

Efective evaluate

2017

Efective evaluate

2018

urs brun 156 454 483 484 520 571 634
lup 70 230 219 211 262 236 217
râs 30 73 66 65 64 66 75
pisică sălbatică 116 312 305 325 339 345 357

Odată cu încheierea centralizării datelor referitoare la exemplarele de specii strict protejate de pe fonduri cinegetice de pe raza judeţului, gestionarii au făcut propuneri privind plafonul maxim de intervenţie pentru sezonul de vânătoare 2018-2019.

În județul Bistrița-Năsăud, în baza Ordinul ministrului mediului nr. 1169/2017 pentru aprobarea nivelului de intervenție în cazul speciilor de urs și lup, în interesul sănătății și securității populației și în scopul prevenirii unor daune importante, au fost aprobate spre recoltare și recoltate un număr de 4 exemplare din specia urs și 2 exemplare din specia lup.

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads-sub articol

Comentarii

  1. Un cunoscator

    Cifrele astea-s povești scrise de Frații Grimm.Evaluari făcute dintr-o cramă după un șpriț sau 10 beri.Cum poti sa crezi că la prolificitatea lupului efectivele evaluate nu ajung nici macar la jumătatea ursului.Bai fraților sunteti tâmpiti? Chiar ne credeti prosti? Efectiv total=stoc de reproductie +spor natural.La spor natural faceti comparatia lup-urs.Cand va reveniți din mahmureala publicați cifre aproximativ reale.Cu cele expuse va faceti de râsul turcilor.

    (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.