Când se reia licitația pentru desemnarea unui nou operator de salubritate în județ

Unitățile administrativ-teritoriale membre ADI Deșeuri Bistrița-Năsăud trebuie să avizeze în această perioadă studiul de fundamentare actualizat și modificările aduse documentației de atribuire prin concesiune a serviciului public de salubrizare (activitatea de colectare, transport, depozitare și transfer al deșeurilor), conform deciziei CNSC și a deciziei Curții de Apel Cluj.

Apoi, în 12 decembrie, Adunarea Generală a ADI Deșeuri va aproba documentația respectivă, care va fi urcată pe SEAP, reluându-se astfel procedura de licitație pentru concesiunea serviciului de salubritate în județ, prestat acum de Supercom prin prelungiri succesive ale contractului atribuit direct.

Valoarea maximă de atribuire a contractului va fi de 148,3 milioane lei, iar tarifele maximale prevăzute sunt de 15,01 lei/persoană/lună pentru mediul urban și 4,61 lei/persoană/lună pentru mediul rural, pentru agenții economici tariful maximal fiind de 514,48 lei/tonă. Tarifele unitare: 13,59 lei, 3,71 lei respectiv 484,45 lei.

În prezent procedura de atribuire a unui nou contract de concesiune a serviciului către un nou operator este suspendată, până la luarea măsurilor de remediere dispuse prin decizia CNSC, rămasă definitivă prin hotărârea pronunţată de Curtea de Apel Cluj, vizavi de prevederile din documentația de atribuire.

Contractul de achiziţie publică nr. 1908/02.09.2016 a serviciului public de salubrizare respectiv ”Activitatea de colectare, transport şi transfer al deşeurilor municipale, inclusiv managementul Staţiilor de Transfer şi al Centrelor de Colectare pentru judeţul Bistriţa-Năsăud”, încheiat între ADI Deșeuri Bistriţa-Năsăud şi SC Supercom SA București, a fost prelungit cu încă trei luni, prin al cincilea act adițional. Durata acestui contract a fost iniţial de trei luni, până la data de 02.12.2016, după care a fost prelungit prin act adiţional nr. 1/25.11.2016 până la data de 03.03.2017, motivat de faptul că procedura de atribuire a unui nou contract era în curs de derulare. Ulterior, durata contractului a mai fost prelungită prin actul adiţional nr. 2 din 01.03.2017 cu o durată de trei luni, care a expirat la data de 03.06.2017, actul adiţional nr. 3 din 31.05.2017 și actul adițional nr. 4 din data de 04.09.2017, care are valabilitate până la 04.12.2017.

Firma Supercom din București a câştigat, prin negociere directă, contractul pe durată determinată pentru serviciul de salubrizare din judeţ pe care nu l-a mai asigurat Vitalia întrucât a pierdut licenţa de la ANRSC și a început din 5 septembrie 2016 activitatea de colectare și transport în Bistrița-Năsăud. Persoanele fizice şi asociaţiile de locatari în mediul urban plătesc 9,9 lei/persoană/lună (faţă de 6,82 de lei cât a perceput Vitalia, creşterea fiind de 45%). La ţară, persoanele fizice plătesc 3 lei/persoană/ lună, faţă de 2,95 de lei cât a încasat vechiul operator. În ce priveşte agenţii economici şi instituţii publice creşterea este de la 307 lei/tonă la 348 de lei/tonă, creşterea fiind de 13%.

Eugen Gheorghe

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.