Actualitate Recomandări

Elevii care învaţă să ajungă bucătari spală vase 6 luni pe an. Ce va face Camera de Comerţ şi Industrie

Secretarul Camerei de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, Monica Mureşan, afirmă că sunt mari carenţe în pregătirea profesională a elevilor din judeţ, dar şi a adulţilor care învaţă meserii, motiv pentru care instituţia pe care o reprezintă a decis să pregătească instructori de practică.

„Am verificat inclusiv activitatea practică pe care o fac elevii din Tîrlişua şi am constatat că la practică, copiii au spălat vase timp de şase luni de zile. Copilul respectiv trebuie să fie bucătar, de ce să spele şase luni de zile vase? El trebuie să spele şi vase, dar şi să înveţe să facă mâncare. În acest sens, ne vom implica şi noi să-i consiliem pe agenţii economici în legătură cu ce trebuie să facă şi ne-am propus inclusiv să introducem cursuri de instructori de practică pentru că este foarte important ca persoana care livrează aceste cunoştinţe copiilor să aibă abilităţile şi competenţele necesare. Suntem într-o continuă acţiune în ce priveşte învăţământul dual, dar e nevoie de implicarea autorităţii fiindcă peste tot este succes dacă se implică mai multă lume: comunitatea, şcoala, organizaţiile patronale şi profesionale. Trebuie să ne implicăm toţi ca să avem forţa de muncă calificată pentru companiile noastre pentru că, până la urmă, pe noi, ca şi Cameră de Comerţ, acest lucru ne interesează”, a mai spus Monica Mureşan.

În ce priveşte formarea profesională pentru adulţi, Monica Mureşan a spus că, „în sfârşit, ea s-a dus la Ministerul Muncii, acolo unde era locul ei”. „Ministerul Muncii ştie care e nevoia în piaţă şi poate să coordoneze toate politicile. Pe de altă parte, mediul universitar nu a pierdut ocazia să mai facă ceva ce voia dinainte, aşa încât anumite cursuri vor fi blocate din 2020 pentru furnizorii de formare profesională, ceea ce nu e corect. Noi vom face eforturi ca acest lucru să nu se întâmple. Văd că AJOFM lucrează cu alte organizaţii din alte judeţe pe cursuri pe care noi le avem autorizate şi cred că sunt şi foarte bune. Rezultatele noastre şi evaluările făcute de cursanţi spun acest lucru. Mă întreb de ce nu am putea colabora la nivelul judeţului pentru aceste cursuri dacă noi suntem un furnizor de formare despre care nu se poate spune că nu e serios. Noi nu am vândut diplome şi nu ne-am prefăcut că facem cursuri. Suntem foarte serioşi, iar cei care nu au venit, nu au primit diploma de la noi fiindcă suntem un furnizor de formare care dorim să fim în piaţă şi peste o sută de ani. Cred că aici ar trebui să colaborăm şi să creăm o sinergie la nivel local care nu poate avea decât efecte benefice atât asupra mediului economic, cât şi asupra celor care îşi caută un loc de muncă într-un mod activ”, a mai spus Monica Mureşan.

În replică, directorul AJOFM Bistriţa-Năsăud, Otilia Râpan, a spus că instituţia sa nu poate alege cu cine să colaboreze, furnizorii de formare profesională fiind stabiliţi la nivel naţional. În ce priveşte pregătirea practică a bucătarilor, spre exemplu, Otilia Râpan a spus că AJOFM „se roagă” de agenţii economici să-i primească în practică pe cursanţi fiindcă niciunul nu vrea. La sediul AJOFM unde se ţin cursuri, aceştia nu au alimente cu care să gătească şi învaţă numai teorie fiindcă Ministerul Muncii nu a alocat bani pentru pregătirea practică a celor ce urmează aceste cursuri.

Foto: arhivă

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS