Biblioteca Județeană: Cantautorul Adrian Ivanițchi, donație importantă de carte

Cantautorul Adrian Ivanițchi a făcut o donație specială de carte pentru Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, filiala „Liviu Rebreanu” din Chiuza, constând în mai multe colecții de critică literară, poezie, estetică.

De-a lungul câtorva decenii, începând cu anii ’60, Adrian Ivanițchi, absolvent al Facultății de Filologie din Cluj, secția română-italiană, a fost un adevărat devorator de carte, biblioteca sa personală numărând la un moment dat peste 6 000 de volume, după propria-i mărturisire. „Mi-am format biblioteca pe gust, pe idei de literatură, pe ceea ce știam și a ieșit o bibliotecă foarte diversă. Eram în clasa a zecea când, trecând pe lângă un chioșc de ziare am văzut o revistă, care se chema Gazeta literară. Apărea miercuri sau joi. Am cumpărat-o și mi-am zis hai să văd ce se întâmplă acolo! Și am citit-o din cap în coadă: cronici literare, proze, poezii și dintr-odată mi-am dat seama că asta mă atrage cel mai mult. Și la fel a fost cu revista Luceafărul, care apărea sâmbăta. Iar mai apoi, sigur, am intrat în diferite cercuri literare, chiar în cenaclul Agora din Sighișoara, care a fost unul dintre cele mai importante din vremea aceea. Pe vremea aceea nu existau cărți de Dimov în biblioteci, nu erau nici de Brumaru, nici de Mihai Ursachi sau de Mircea Ivănescu. M-au interesat, de exemplu, problemele de estetică, de critică literară și am citit toată colecția Critice de la Cartea Românească, Discobolul de la Dacia din Cluj și multe, multe altele. Estetică, filozofie și așa mai departe, lăsând la o parte beletristica și poezia pe care, sigur că le aveam. Am avut toate cărțile de poezie importante, unele dintre ele extrem de greu de găsit, dar, am avut și norocul, colindând țara, cu cenaclul (Flacăra n.n.) sau cu alte spectacole, ca în tot felul de librării minuscule, să găsesc cărți foarte bune, rămase prin rafturi și necumpărate. Cam aceasta este istoria, în mare, a acestei biblioteci ”, a declarat Adrian Ivanițchi.

 

În anii din urmă, când a constatat că cei din jurul său nu sunt interesați îndeajuns de biblioteca sa, cantautorul sighișorean și-a împachetat parte din cărțile pe care le mai avea și le-a depozitat la demisolul casei sale, așteptând să le doneze unei biblioteci publice. Iar în toamna anului trecut, când a fost invitat la festivalul Bistrița Folk, a susținut un concert și la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud și a simțit că aici cărțile sale ar putea fi valorificate cu adevărat, astfel că hotărăște să le doneze aici.

Ioan Pintea, directorul BJBN, spune că dintre cărțile primite au putut fi valorificate multe colecții de excepție. „În primul rând vreau să-i mulțumesc lui Adrian Ivanițchi pentru această donație de carte! Avem de a face cu o bibliotecă cu totul și cu totul specială: este în ea foarte multă carte de critică literară, de istorie literară, volume în limba franceză, în limba engleză, ca și câteva bune colecții de revuistică literară. Așa că ne-am gândit ca aceste cărți să ajungă la biblioteca Centrului Cultural „Liviu Rebreanu” de la Chiuza, filială a Bibliotecii Județene „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud. Pentru că intenția noastră, atunci când am fondat această bibliotecă, a fost ca ea să devină un centru de cercetare, nu doar pe tema Rebreanu ci, în general, pe tema literaturii române, a literaturii universale. Cei care vor studia la Chiuza și vor căuta să se informeze despre literatura română, vor gasi aici, și grație lui Adrian Ivanițchi cărțile de debut ale unor poeți cum sunt Cezar Ivănescu, Ioan Alexandru, Norman Manea, Gabriela Melinescu, Adrian Popescu, Petre Stoica și mulți alții. Și, ceea ce mi se pare extrem, extrem de interesant este faptul că găsim un autor cu toate cărțile lui, de la debut și până la ultima carte pe care a publicat-o! Este într-adevăr, o donație foarte importantă și ea se constituie încă de pe acum într-o veritabilă arhivă a literaturii române și universale”.

„Rostul cărților este să stea într-o bibliotecă și să fie citite. Eu mă simt acum liniștit că viața acestor cărți nu s-a încheiat aicea!”, a conchis Adrian Ivanițchi.

Sursa: Biblioteca Județeană

Eugen Gheorghe

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.