CL a aprobat ca pe 32 ha de la Liceul Agricol să se ridice case pentru tineri. Ce spune Camelia Tabără

Holistic

Consiliul Local Bistrița a aprobat schimbarea destinației unei suprafețe de 32 hectare din totalul de 38 de la Liceul Tehnologic Agricol, din teren agricol în teren destinat construirii de locuințe proprietate privată de către tineri sub 35 de ani în zona Livezi. Liceul Agricol rămâne să administreze în continuare cele 6 hectare rămase. Inspectoratul Școlar Județean și liceul și-au dat acordul pentru schimbarea destinației terenului.

55.000 de lei de la bugetul local au fost alocați la rectificare pentru întocmirea documentației necesare edificării de locuințe pentru tineri în zona Livezi.

Proiectul, votat de PSD, ALDE, UDMR și PER, a generat discuții aprinse în Consiliul Local Bistrița. Inspectorul școlar general Camelia Tabără, consilier municipal PSD, a spus că ”Bistrița devine un oraș îmbătrânit, ne uităm cu invidie către Cluj, iar realizarea acestui cartier al tinerilor reprezintă o oportunitate pentru Bistrița”.

Ea a menționat că Liceul Agricol a fost ”înfloritor în orânduirea socialistă, când era nevoie în permanență de oameni la muncile agricole” și că terenul respectiv este nefolosit de 25 de ani, fiind acoperit cu bălării: ”Ce s-ar putea întâmpla miraculos ca un teren cu bălării nefolosit de 25 de ani să devină o fermă productivă?”.

Camelia Tabără a adăugat că toată lumea își dorește salvarea Liceului Agricol și se caută soluții în acest sens, însă o minune nu se va petrece foarte repede deoarece vremurile s-au schimbat: au apărut licee agricole și în alte zone din județ, părinții preferă să își țină copiii aproape de casă, iar numărul de înscrieri este mic. Cei din conducerea liceului au făcut tot ce au putut, inclusiv diversificând calificările, a mai spus inspectorul școlar general: ”Liceul Agricol trebuie să găsească o altă cale. Nu se pune problema să se desființeze”.

Deoarece s-a luat în discuție posibilitatea ca acest cartier al tinerilor să fie realizat în Wonderland, Camelia Tabără a afirmat că acolo este o zonă pentru agrement și că lucrurile nu trebuie amestecate. ”Extindem orașul cu acest proiect deoarece dincolo de centură este deja un cartier al tinerilor. De ce trebuie amestecat Complexul Wonderland cu locuințele?”.

La rândul său, primarul Ovidiu Crețu a menționat că varianta Livezi este mai bună și din punctul de vedere al utilităților, una de perspectivă care poate crea prin legătura pe care o are cu zona Subcetate un cartier complex, cu toate funcțiunile necesare.

Proiectul ”Bistrița ta, casa ta!” presupune ca pe un teren în zona străzii Livezi, în spatele Liceului Tehnologic Agricol, să se concesioneze tinerilor sub 35 de ani, la cerere, loturi de 300 mp și 500 mp, 700 în total, pentru construirea de case. În prima fază a proiectului, 2019, sunt prevăzute 248 de loturi de case pe 10 hectare, cu străzi și sistematizare. Pentru numele cartierului sunt propuse variante precum Urban Garden, CUIB (Complex Urban Integrat Bistrița), Bistrița9, Nosa Residence. Aici detalii despre proiect.

Eugen Gheorghe

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads

Comentarii

 1. Fechete Gavril

  Ipocrizie la cote maxime.
  Daca orasul imbatraneste inseamna ca nu mai este nevoie de locuinte.sau cu cat scade populatia avem nevoie de mai multe locuinte?!!!
  Sunt aceeiasi oameni care au pus partia la soare.Au aceeasi logica cand desfiinteaza liceul agricol
  Aspecte (ne) legale:
  Actualul inspector general este presedinte a unei organizatii de partid in contradictie cu legea invatamantului si din aceasta pozitie pledeaza pentru ceea ce se propune acolo.
  NU APARA INTERESELE INVATAMANTULUI

  (0)
  • Maria

   Apara interesele tinerilor, care isi doresc sa ramana in Bistrita, dar poate nu au conditiile necesare pentru a avea locuinta pe care si-o doresc. Cine ar fi facut asemenea gest pentru noi cand eram tineri si ne doream si noi o casa dar nu aveam bani pentru a ne cumpara terenul din cauza preturilor? Asta e un mare ajutor pentru ei

   (0)
  • Tazman

   Scuza-ma ca te intrerup nea Gavril, ce este mai important in aceasta ecuatie? Ura dumneavoastra pentru ciuma rosie si datul cu „Huo”la orice se face in orasul asta sau faptul ca tinerii primesc un ajutor din partea ciumei? Eu merg pe a doua varianta. Gandirea dvs nu va prea avantajeaza si va spun si de ce: Asta e grav in orasul asta, de ce se construiesc locuinte? Ar fi bine sa evaluati putin populatia Bistritei si ca sa aveti un exemplu material concret, vi-l dau eu si pe asta: toate blocurile construite in oras, au un procent mare de ocupare inca din faza de constructie, prin urmare daca nu ar exista cerere, nu s-ar face. Na, la asta cum raspundeti? Mai bine gandim un pic, inainte sa vorbim. Orasul e imbatranit pentru ca 80% din populatia Bistritei ASTA ISI DORESTE. Lumea nu se mai intereseaza de binele orasului, se intereseaza de culoarea partidului. Mie putin imi pasa de culoarea partidului atata timp cat SE FACE

   (0)
  • Dan Filip

   PNL-isti din Consiliul Local? O mare rusine. Sa nu-i mai aud ca se gândesc la tineri. Ce incubatoare de afaceri, ce vrăjeli ca întineresc orașul. Doar vorbe goale, bla,bla,bla.
   Sorin Hangan, Ioan Peteleu, Filip Moisil, Mărioara Seica și Diana Morar sunt consilierii PNL care nu au votat acest proiect cu cartierul tinerilor. Asta pentru a sti toată lumea adevarul. Ipocrizie maxima! Sa vorbești tot timpul despre tineri și sa nu votezi un proiect atât de frumos și bun pentru ei.
   Nu ma interesează motivul. Cu acest lucru v-ați dat arama pe fata. Niște politruci care doar alergați după imagine. In esența sunteți zero barat.

   (0)
  • Rabinul

   Dan Filip felicitari pentru comentariu! Ma bucur sa vad ca mai sunt oameni care vad realitatea!

   (0)
 2. Tanase Alina

  Proiectul tinerilor este unul dintre cele mai importante proiecte ale orasului si il asteptam cu interes. La fel au facut si au criticat liberalii PD-L orice alt proiect de parca doar ei au dreptate..

  Si-ar dori sa nu se faca nimic ca sa poata zice ca nu se face nimic

  Bistrita merge inainte indiferent se gurile rele!!

  (0)
 3. Falimentul învățământului bistrițean

  „Ea a menționat că Liceul Agricol a fost ”înfloritor în orânduirea socialistă, când era nevoie în permanență de oameni la muncile agricole” și că terenul respectiv este nefolosit de 25 de ani, fiind acoperit cu bălării: ”Ce s-ar putea întâmpla miraculos ca un teren cu bălării nefolosit de 25 de ani să devină o fermă productivă?” (Camelia Tabără)
  Vedeți că mai sunt școli nerentabile la Bistrița deținătoare de spații verzi și de parcuri cu bălării. Poate puneți și acolo de vreun mol și alte fantezii. Când ești inspector important este să fii văzut în campanii electorale cu șefii locali, restul nu contează. Școala și proprietățile ei pot rămâne pe ultimul plan, dacă între timp nu le vinzi.

  (0)
 4. Tanase Alina

  Este foarte multa ura si rautate in randul celor care ar vrea sa nu se faca nimic in Bistrita si sa ramana un oras nedezvoltat!

  La fel a fost si cu strada Colibitei unde de 20 de ani nu s-a lucrat nimic si daca nu venea Cristian Niculae viceprimar nici pana astazi nu s-ar fi facut
  Au facut diverse actiuni si articole si postari dsspre cat de rau arata strada colibitei iar acum ca se face nu se mai zice nimic de ea

  Toti stiu ca acesta este un proiect benefic dar ar vrea sa nu se faca

  (0)
  • veveritza

   sa mori tu ca ti-o asfalteaza viceprimarul?
   ce sa-ti povestesc, fix viceprimarul a trebui sa vina sa asfalteze o strada, face si asta ca smecherul doua trei chestii de imagine ca sa-l votati la anul în locul cretzului.
   in esenta prostii raman aceeasi, usor de impresionat cu niste praf in ochi, cei de la ciolan raman tot acolo.
   va meritati soarta de aplaudaci slabi cu duhul, in timp ce altii o duc bine pe spatele vostru.
   astia sunt platiti boiereste sa faca toate lucrurile astea care va impresioneaza, chestii normale in tari dezvoltate.
   o strada ca aia in Germania se face intr-o luna de zile nu in aproape doi ani.

   (0)
 5. Ceva e putred la Liceul Agricol

  1. În Programul Phare, de preadeziune la Uniunea Europeană, Liceul Agricol a primit utilaje și utilități pentru a lucra pământul și pentru a instrui elevii. Ce s-a întâmplat cu ele dacă liceul „cultivă doar bălării”?
  2. La Liceul Agricol mulți profesori primesc sau au primit gradații de merit. Pe ce criterii dacă ei „cultivă doar bălării”?
  3. Ceva e putred la Liceul Agricol.

  (0)
 6. Adrian Bechis

  Pe vremea lui Ceausescu, toata lumea era fericita ca primea un apartament, nu mai conta ca pe locul in care s-a construit blocul, poate a existat o biserica, poate a fost proprietatea ciuva, toata lumea era multumita , ca a primit o casa. Timp de 20 – 30 de ani , nimeni nu a vazut ca terenul la care se face referire este in paragina. In momentul in care s-a propus acest proiect pentru tineri, un proiect benefic pentru acestia, am devenit dea dreptul catastrofali. Se desfinteaza Liceul Agricol, de parca pana acuma nu a observat nimeni ca acest liceu nu mai are elevi de mult timp, este in pericol invatamantul romanesc, de parca asta ar fi solutia pentru redresarea invatamantului , cele 32 de hectare de teren. Haideti sa fim seriosi, nu credeti ca ar trebui sa o lasam mai moale cu rautatea, sa incepem sa facem lucruri benefice pentru tara asta, asa cum cred ca acest proiect va fi unul benefic pentru tineri si pentru orasul nostru si in timpul in care scriem un comentariu negativ , doar de dragul de a fi contra, sa ne gandim cum am putea face ceva bun si benefic pentru cei din jurul nostru ? Cred ca ar trebui , sa fie o tema de meditatie pentru toti !!! O zi buna , tuturor!!!

  (0)
  • Tazman

   Bistrita, locul unde ziarele de scandal merg cel mai bine pentru ca atata pot unii. Cand nu ai cu cine, nu ai cu cine. Daca era proiectul facut de Pnl, era totul roz si erau laudati pentru idee :)))) penibili. Ca sa vezi unde ajunge problema personala pe care o au ei cu tovarasu..

   (0)
 7. liviu

  Daca nu ai bani sa iti inchiriezi un apartament in oras credeti ca tinerii o sa aiba bani sa-si faca o casa ? Nu ai bani sa-ti cumperi un apartament ai bani sa iti faci o casa ?
  Daca lumea pleaca din oras inseamna ca nu locuintele sunt problema. Ci locurile de munca, infrastructura, oportunitatile etc.
  In momentul in care o sa fie locuri de munca atractive, bine platite, atunci va reveni si populatia la Bistrita.
  Faci case ca sa ce ? O alta manevra a pesedistilor de a sifona bani, terenuri etc.
  Aparent sustinuti de ALDE, UDMR si ce ipocrizie – PER.
  Pai PER ar fi trebuit sa se zbata sa il mentina ca spatiu agricol. Sa-i dea o folosinta – parc, gradini urbane, gradina botanica etc.
  S-au trezit cei de la PER sa faca case. Oportunisti peste tot.

  (0)
 8. Florinela

  Acum nu mai avem nevoie de liceul agricol pentru ca importam masiv de la altii. Le facem bani la altii cu alte cuvinte datorita si deciziei acestei pesediste. In loc sa incurajam tinerii sa se faca agronomi si sa-i invatam cum sa cultive pamantul, desfintam si ce mai ramane ca sa facem imagine pentru campania elecorala. Multumim psd!

  (0)
 9. exod psd

  Cum adica dati pamant doar pentru tinerii sub 35 de ani?? Si cu cei peste 35 de ani ce le dati??? Pana in 35 ani au tinerii din psd??? Umblati cu smecherii ieftine de partid, mizerabile decizii. De ce sa se mai construiasca cand tinerii pleaca din oras????

  (0)
 10. Simona B

  FELICITARI DOMNULUI VICEPRIMAR CRISTI NICULAE, pentru initiativa si curajul de a contura un astfel de proiect, atat de necesar noua tinerilor!
  Un proiect ce va aduna tinerii, motiva si incuraja.
  Beneficierea de un teren cu toate utilitatile este mai mult decat un prim pas, pentru tinerii care se gandesc la un viitor in orasul Bistrita.

  (0)
 11. Moceanu Tenerife

  Este putin spus o tradare a invatamantului bistritean.totul petru cariera politica a tovarasei
  Atat teren nu au toate scolile din Bistrita la un loc.

  (0)
 12. Nostalgic

  Ma bucur ca am fost inteles, in comentariul meu, din articolul precedent,in sensul ca ,nici vorba.
  Dragi vizionari,daca nu vom gandi lucid,in simbioza cu natura,daca nu vom respecta ce au facut bun si util inaintasii nostri ,vom duce in derizoriu sanatatea,educatia si existenta noastra.Ineficienta si prostul management al unei institutii de educatie bazata pe o practica
  agricola,naste specialisti subgeniali.Viitorul este al solutiilor inteligente si ecologice,nu al betoanelor sub auspicii populiste.Natura poate fi darnica cu noi , dar poate sa ne arate si spatele,asa cum se intampla,tot mai des,din vina noastra exclusiva.Cat ne mai trebuie pentru a invata ceva din drame ?Suntem tristi si adormiti,pasivi la tot ce ne inconjoara.

  (0)
 13. Pop Dan Florin

  Aș vrea să știu câți dintre cei care comentează aici participă la ședințele Consiliului Local. Ședințele sunt publice. Poate participa oricine dorește să se facă auzit. Cred că deciziile care se iau acolo sunt în folosul bistrițenilor. Felicitări Consiliului Local Bistrița și în special domnului Cristian Niculae pentru această idee de a da un rost unui teren părăsit! Am o idee pe care vreau să o împărtășesc cu voi, toți cititorii acestui ziar online: ce ați spune dacă s-ar oferi câte o parcelă din partea primăriei elevilor care au obținut cele mai bune rezultate examenele naționale de Bacalaureat și Evaluarea Națională? Credeți că ar fi în interesul învățământului o astfel de decizie? Personal, consider că o astfel de decizie ar fi în interesul României pe termen mediu și lung. Aștept părerile voastre! Mult succes tuturor, sănătate și numai bine!

  (0)
 14. pentru tanase

  Nu Tase ci Tanase Alina a intrat din nou in tura, vai samar de capul tau, tare il iubesti pe Mniculaie si est foare disperata, oricum Turc va fimprimar iar tu o sa canti la alta masa cu alte veverite

  (0)
 15. pentru popa mihai

  Domnule Gorea Mihai, nu l cumperi il concesionezi platesti 10 ani dupa care il poti cumpara din nou cu alti bani.
  Fi intelept si nu mai pupa ghiulu ca , cel pe care il ridici in slavi iti va intoarce spatele

  (0)
 16. pentru popa dan florin

  Pentru ce il feliciti? a dat cumva din averea lui?
  Pentru salariu de 14000 lei pe luna ar trebuii sa faca mult mai multe dar asa cu loturile este doar un atac la propunerea lui Turc pentru 3000 loturi de dase in wandarland neconditionat si din disperare a aparut aceasta ideie , nu stiu daca este a lui ma indoiesc
  Avram George este de 10000 de ori mai bun.

  (0)
 17. DEBĂLAN

  Măi,cum spui că un edil a făcut ceva şi se şi vede,repede postacii de serviciu sar la gâtul tău.Nu că nu e bine ce a făcut,e chiar foarte rău ,fiindcă cu fiecare realizare a acestora ,cei din opoziţia ca şi inexistentă,mai cad câte-o treaptă şi aşa se duce naibii şandramaua anti ţară ,anti populaţie,anti români.Marş potăilor.

  (0)
 18. RABI

  RABINE,ai mare dreptate.Aşa fac ei opoziţie prin sabotarea oricăror iniţiative ,nu numai pentru tineri,dar şi pentru orice se vrea ase face pentru oraş.Prin acest mod de a se manifesta nu fac altceva decât să ridice PSD-ALDE şi mai mult în sondaje.

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.