Alexandru Grecu de la ”Tudor Jarda”, locul I la Sinaia Guitar Festival

Transmixt

În perioada 10-15 iulie a avut loc la Sinaia cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului de Chitară Clasică „Sinaia International Guitar Festival”, eveniment cu o tradiţie de 34 de ani, fiind cel mai longeviv festival de chitară clasică din Europa.

Câştigătorul primei ediţii din anul 1983 este profesorul Liviu Georgescu de la Liceul „George Enescu” din Bucureşti, preşedintele Fundaţiei Române de Chitară, actualul organizator şi director al celor două festivaluri internaţionale de la Sinaia („Sinaia International Guitar Festival”) şi Bucureşti („Eduard Pamfil International Guitar Festival”).

Festivalul a cuprins două secţiuni de concurs internaţional – „Maeştrii” (fără limită de vârstă) şi concursul internaţional al tinerilor chitarişti cu 3 categorii de vârstă: A (7-10 ani), B (10-13 ani) şi C (14-17 ani).

Bistriţeanul Alexandru Grecu (16 ani) a fost câştigătorul categoriei C de vârstă (14-17 ani), obţinând locul 1. Următoarea participare va fi la Festivalul Internaţional de Chitară Clasică „Harmonia Cordis”- Târgu Mureş, 8-13 august, unde va susţine un recital şi va participa la cursuri de măiestrie cu profesori din ţară şi străinătate. Alexandru Grecu este elev în clasa a X-a la Liceul de Muzică ”Tudor Jarda” din Bistriţa şi este îndrumat de profesorul Valentin Pop.

La acest festival au participat peste 70 de chitarişti din Spania, Austria, Italia, Polonia, Chile, Turcia, Bulgaria, Serbia şi România. În cadrul festivalului a avut loc o prezentare de instrumente şi un curs de luterie cu maestrul Constantin Dumitriu şi cursuri de măiestrie (masterclass) cu profesori de renume mondial: Judicael Perroy (Franţa), Krzysztof Pelech (Polonia), Susana Prieto (Spania) şi Alexis Muzurakis (Grecia), Liviu Georgescu, Eugen Mang şi Cătălin Ştefănescu-Pătraşcu. În fiecare seară au fost susţinute recitaluri extraordinare în sala Casinoului din Sinaia de invitaţii speciali ai festivalului împreună cu laureatul ediţiei precedente Nicola Montela din Italia. Concertul de gală numit „Five o’clock la Castel” s-a desfăşurat în sala „Ferdinand” de la Castelul Peleş, unde s-a anunţat şi câştigătoarea secţiunii „Maeştrii” (fără limiăa de vârstă), Smolarek Katarzyna din Polonia. Decernarea premiilor tinerilor chitarişti de la cele 3 categorii de vârstă a avut loc la Centrul Cultural „Carmen Sylva”.

Următoarea participare al lui Alex va fi la Festivalul Internaţional de Chitară Clasică „Harmonia Cordiş”- Târgu Mureş, 8-13 august, unde va susţine un recital şi va participa la cursuri de măiestrie cu profesori din ţară şi străinătate. Alexandru Grecu este elev în clasa a X-a la Liceul de Muzică ”Tudor Jarda” din Bistriţa şi este îndrumat de profesorul Valentin Pop.

Google Ads

Comentarii

 1. Cititoare

  FELICITARI ALEX !!!!!!!!!!! ESTI UN BAIAT FORMIDABIL ! EXTRAORDINAR !
  Pe chipul tau se citeste bunatate, modestie si implinire…..dar se vede si cat de muuult muncesti…FELICITARI !!!!! FELICITARI si parintilor tai pentru ca te sustin in tot ceea ce faci !!!

  (1)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.