Politică

Victor Ponta: Vreau să oprim scandalul şi să lucrăm împreună pentru bunăstarea tuturor românilor

”Aș vrea ca oamenii să știe că, după 10 ani de scandal, ne aflăm acum în fața unei alegeri care va fi decisivă pentru viitorul nostru, al tuturor. Îi chem pe români alături de mine, să dărâmăm toate aceste ziduri, să fim mândri că suntem români şi să facem din nou acea unire de care România are nevoie”.

”Vreau să oprim scandalul după alegeri şi să lucrăm împreună pentru bunăstarea tuturor românilor!”

Domnule Victor Ponta, ce asigurări puteţi da că nu se vor mai tăia pensiile?

Trebuie să recunosc că sunt îngrijorat de faptul că unii dintre contracandidații mei, dacă vor câștiga alegerile, vor dori să taie din nou pensiile românilor, astfel încât să-și poată acoperi cheltuielile pe care le-ar presupune punerea în aplicare a programelor lor economice.

Tocmai de aceea, îmi iau angajamentul ferm că, atâta timp cât voi fi premier sau președinte, nu se va mai tăia niciodată niciun leu din pensia cuiva! Vă reamintesc faptul că prima măsură luată atunci când am venit la guvernare a fost să redăm cetăţenilor pensiile şi salariile taiate de Traian Băsescu și Emil Boc. Am reparat atunci o mare nedreptate şi am continuat să luăm măsuri pentru a îmbunătăţi nivelul de trai al românilor: am crescut valoarea punctului de pensie, am introdus ajutoare pentru plata facturii la energie, am majorat cuantumul ajutoarelor pentru încălzire, am redus TVA la pâine de la 24% la 9%, am redeschis spitale, am amnistiat fiscal mai multe categorii sociale şi multe altele. Iar de la 1 ianuarie 2015 vom mări din nou pensiile cu 5%.

Aceste măsuri luate arată intenţia noastră clară de a creşte nivelul de trai şi îi asigur pe toţi oamenii că, atât timp cât voi ocupa o funcţie publică importantă, nimeni nu se va atinge de pensia lor.

Cum luptați cu fenomenul sărăciei în România?

Să nu uităm că cei 10 ani de regim Băsescu au însemnat dispreţ, sărăcie şi umilinţă pentru români. Dar de când am venit la guvernare am depus toate eforturile nu doar pentru a relansa economia, dar şi pentru a repara nedreptăţile mari făcute de fostul regim, în special categoriilor sociale vulnerabile.

Astfel, datorită creşterii economice, am reuşit să luăm o serie de măsuri pentru a reduce sărăcia şi nedreptăţile: majorarea alocaţiilor de stat pentru 500.000 de copii din familiile sărace, creşterea, de la 1 decembrie, a alocaţiei de hrană zilnică pentru 60.000 de copii din sistemul de protecţie, creşterea cuantumului alocaţiei de hrană zilnică pentru persoanele vârstnice şi cele cu dizabilităţi din centrele de îngrijire, iar începând cu 1 ianuarie 2015 vom majora indemnizaţiile persoanelor cu handicap.

Mai avem enorm de multe de făcut, pentru că încă este prea multă sărăcie, prea multă corupţie, prea multă nedreptate! Sunt încă mulţi oameni care au nevoie de ajutor – şi scopul nu este să câştigăm alegerile ca să ne batem între noi, ci să câştigăm alegerile pentru a-i putea ajuta pe aceşti oameni.

Dacă în doi ani şi jumătate am reuşit să facem multe, blocaţi fiind de un regim şi un preşedinte care a fost mereu contra, vă daţi seama câte se pot face uniţi, o echipă cu preşedinte, premier, guvern, parlament, toţi trăgând în aceeaşi direcţie?

Care este soluţia dumneavoastră pentru combaterea șomajului?

În ultimii doi ani am reuşit să creăm peste 200.000 de mii de locuri noi de muncă şi perspectivele sunt încurajatoare, datorită măsurilor luate. Iar asta mai ales după ce, în perioada guvernărilor anterioare, s-au pierdut peste 700.000 de locuri de muncă.

Prin reducerea CAS vizăm crearea a 70.000 de noi locuri de muncă. Mai mult, am luat o serie de măsuri pentru a creşte ocuparea în rândul tinerilor şi aici aş dori să amintesc doar de programul „Garanţii pentru tineri”, de care au beneficiat peste 188.000 de tineri. Ştim că nu e suficient şi lucrăm pentru a continua pe acest drum, prin tot mai multe măsuri care să ajute economia să se dezvolte, să atragă investitorii, să creeze locuri de muncă şi mecanisme de sprijin pentru cei dezavantajaţi.

Domnule Ponta, considerați că investițiile în Educație sunt importante? Ce măsuri ați luat ca prim-ministru pentru a sprijini cadrele didactice?

Da, am spus întotdeauna că Educația și Sănătatea sunt domenii strategice pentru România, în care orice ban cheltuit reprezintă o investiție extrem de utilă. Educația este domeniul care vizează direct tinerii, iar aceștia reprezintă viitorul României.

Există numeroase proiecte aplicate și măsuri concrete pe care le-am luat pentru a oferi sprijin profesorilor. Am dat înapoi procentul de 25% tăiat din salarii, am mărit cu 10% salariile profesorilor debutanți și am dezvoltat sistemul de utilizare a finanțării din fonduri europene pentru dezvoltarea carierei. Chiar dacă bugetul educației a crescut în 2013 și 2014, cred că cea mai bună soluție pentru a ne apropia ca nivel de venituri pentru profesori de cel din Uniunea Europeană este să apelăm la finanțarea comunitară – un exemplu bun este programul „Dezvoltarea carierei didactice”, prin care profesorii primesc 150 de euro pentru a-și cumpăra cărți, fără a exista obligativitatea decontării.

Se spune că sunteți mai preocupat de soarta celor vârstnici decât de cea a tinerilor. Este adevărat?

Sincer, mă preocupă soarta tuturor românilor. Sunt cel mai tânăr candidat – am fost cel mai tânăr premier şi pot fi cel mai tânăr preşedinte, evident că vreau să fiu aproape de tineri! Toți românii sunt importanți și toți au, în egală măsură, nevoie de un stat care să le fie util. În ceea ce privește tinerii, vreau să subliniez că, după succesul programului ”Prima casă”, lunile acestea am venit cu un nou proiect: ”Prima mașină”. Este un program prin care Guvernul îi ajută pe tineri să-și achiziționeze o mașină nouă, dar în același timp, stimulăm consumul și susținem piața auto, în special producătorii autohtoni, precum Dacia.

V-am auzit în campanie promovând ideea necesității României de a atinge independența energetică. Aveți o strategie în acest sens?

Independența energetică înseamnă prețuri mai mici pentru fiecare român, lipsa fricii că alții ne decid soarta într-un context internațional tensionat, înseamnă că investitorii vor veni în țară și vor crea locuri de muncă mai bine plătite, accentuând astfel ritmul de creștere economică a României. Dar mai înseamnă ceva – înseamnă independenţa energetică faţă de Rusia, şi o consolidare a poziţiei României în regiune, astfel încât să nu fim în pericolul de a fi atraşi în conflicte inutile.

Una dintre cele mai importante decizii pe care le-am luat este blocarea creșterii prețului gazelor naturale produse în țară pentru consumatorii casnici pe termen nedefinit și chiar scăderea prețului pentru consumatori industriali. Am reușit să amânăm liberalizarea prețurilor, iar acest lucru are efecte benefice pentru români, care pot fi observate și în facturi.

În materie de politică fiscală, sunt multe voci care întreabă ce direcție va urma România dacă PSD rămâne la putere? Ce veți face cu taxele pentru perioada 2015 – 2020?

Înainte de orice, vreau să se știe foarte clar că noi suntem singurii care am scăzut taxe. Știu că mai sunt multe de făcut, dar în același timp doresc să se știe faptul că drumul pe care suntem este cel corect: am comasat peste 90 de taxe și tarife parafiscale, am redus CAS-ul cu 5%, am redus TVA la pâine și îl vom reduce și la restul alimentelor de bază, am scutit firmele de impozitul pe profitul reinvestit. Și avem de gând să continuăm exact pe acest drum, indiferent de atacurile și sperietorile pe care le lansează diverși contracandidați. Trebuie să fim atenți, pentru că acei contracandidați care acum strigă că vor reducerea taxelor dacă vor câștiga alegerile sunt, de fapt, înconjurați de aceiași oameni care au mărit TVA de la 19%, la 24%: Băsescu, Blaga, Predoiu etc. Este limpede că oamenii aceştia, fără tăieri de pensii şi salarii, nu se pot descurca din punct de vedere economic.

Domnule Ponta, în final, vă adresez o întrebare tranșantă: de ce să vină românii la urne să vă voteze?

Aș vrea ca oamenii să știe că, după 10 ani de scandal, ne aflăm acum în fața unei alegeri care va fi decisivă pentru viitorul nostru, al tuturor. Românii trebuie să aleagă între continuarea regimului Băsescu, cu toate nedreptățile și austeritatea pe care acesta le-a adus, și direcția pe care o propun eu: o Mare Unire a românilor, prin care să facem din solidaritate și bună-înțelegere valori naționale, construind astfel o Românie puternică, o Românie care are grijă și de cei în nevoie, dar care sprijină și mediul de afaceri. Tot ceea ce facem are ca obiectiv creşterea bunăstării oamenilor, pentru că războiul politic, scandalul zilnic și ridicarea de ziduri între români sunt tot mai dăunătoare ţării. Îi chem pe români alături de mine, să dărâmăm toate aceste ziduri, să fim mândri că suntem români şi să facem din nou acea unire de care România are nevoie!

(Publicitate electorală)

26 comentarii

  • Ponta nu mai are proprietatea vorbelor. Scandalul despre care spune ca ar vrea sa-l opreasca se afla in PSD si din pacate a ajuns atat de departe incat nu mai poate fi oprit. Ca o ironie a sortii s-a ajuns deja la vorba lui Ponta: „Scapa cine poate”.
    PSD se va pulveriza pe zi ce trece. Unele surse anunţă că Dragnea pregăteşte din umbră noul PSD. Se spune că Gabriel Oprea, liderul UNPR, poartă deja negocieri avansate cu oamenii de încredere ai lui Traian Băsescu. Tot pe surse s-a aflat că Gruparea din jurul lui Ponta, adică Ghiţă, Şova, Gabriela Firea şi alţi câţiva zeci de inşi apăruţi peste noapte în funcţii deşi nu au muncit niciodată pentru partid, a fost izolată. Oricum, în PSD se duce, după izbucnirea scandalului Microsoft, o adevărată vânătoare de vrăjitoare. Nimeni nu mai are încredere în nimeni. Zvonurile că la DNA unii îşi toarnă colegii pentru a scăpa ei au devenit deja subiecte de bancuri.

  • si oare ce l-a oprit pana acum sa faca treaba si sa opreasca scandalul? Iertarea datoriei rompetrolului de 400 mil euro? Marirea accize la carburanti? Goana pentru „preluarea controlului politic asupra DNA”? MTO-ul?….. E dificil sa fi premier, mai ales daca esti atat de slab, mincinos si manevrat.

    • Care? Ala de care a zis si el? Ca e iubit de toata lumea? 🙂
      Radem, glumim dar cand ajungi la nivelul ala in care ar trebui sa ajunga elitele tarii, sa traiesti in lumea ta e grav si din pacate ne afecteaza pe toti.

  • Hai să o luăm pe rând să vedeți câtă demagogie este în discursul acestui pui de Lenin.
    1. Legat de pensii, da aveți dreptate ați refăcut pensiile acelea nesimțite, ele fiind cele tăiate de de guvernul Boc. Doar acei pensionari au simțit vreo îmbunătățire.t Ba mai mult dacă vroiați să refaceți „răul” făcut de ce nu ați scos și impozitarea pensiilor (16%) și impozitarea pentru sănătate? În schimb ați redus drastic lista medicamentelor compensate, în special pt bolnavi cu boli cronice, ați crescut prețul medicamentelor, ați introdus taxa de pat în spitale, etc. Toți pensionarii vă mulțumesc!
    2. Combateți sărăcia? Ați reușit? Păi nu e greu dle premier să vedeți că e exact invers. Coborâți puțin de pe piedestalul unde v-ați înrădăcinat și uitațivă doar la un singur lucru. Niciodată în istoria post decembristă românia nu a trecut printr-o perioadă ca cea din prezent când, fără nici intenție discriminatorie în exprimare, ați reușit să dați naștere unei noi pături sociale în țară. Cea a românilor, mă repet, a românilor extrem de săraci, culme cei mai mulți bătrâni, care se lupta zilnic să supraviețuiască căutând prin tomberoane. Foști muncitori, profesori, agricultori, sportivi de mare performanță, etc. Vă mulțumim.
    3. În ce privește șomajul, nu scăzut dle premier. Nu avea cum să scadă într-atât cum ați declarat și pe ecrane că fiecare pensionar este susținut de către un om angajat. de ce? pentru că voi ați deblocat posturile la stat doar în câteva domenii, gen sănătate (infim, nu se vede), și ceva din ministerul de interne și apărării. În rest așa cum se vede în tot interviul de mai sus pt sectorul privat, pt relansarea pieței munci în acest sector nu ați făcut nimic. Ați redus tva-ul la pâine, asta nu înseamnă revigorarea sistemului privat. Dacă s-a mai mișcat ceva este datorită legii făcute de mult blamatul fost ministru Botiș, legea sezonierilor. Atunci cum naiba ați reușit în realitate ceea ce spuneți? Minciuni!
    4. În ce privește educația și sprijinirea tinerilor profesori sunteți din nou un aberant incorigibil. Pe vremea lui Tăriceanu aveam salariul de profesoară de 1200 de lei, azi după ce mi s-au tăiat vezi doamne salariile și voi le-ați refăcut și ați mai pus un 10%, la care se adaugă și vechimea care a crescut, salariul meu este de 1230 de lei. Vă mulțumesc, eu și toți profesorii din România. În schimb nu ați schimbat monitorizarea video a bacalaureatului introdusă de guvernul Boc, atât de mult contestată de voi și se vede nivelul învățământului românesc. Pt sistemul de educație de ce nu ați reușit să faceți nimic?
    5. Independență energetică a româniei? Pe aceeași greșeală fostul președinte Constantinescu a pierdut alegerile în 1992, când a declarat că vrea să renunțe la gazele Rusești și să le ia din Turcia. la ridiculizat atunci Iliescu. Dumneata ești și mai ipocrit. Independență înseamnă să plătească românii mai puțin la gaze? În realitate lucrurile stau exact invers, nu ne mai luați de prosti! Gazele rusești nu au prețurile impuse de Ponta, cumperi cu prețul deja contractat. La Ruși dacă nu le dai cât cer închid gazele. Dacă ați blocat prețul gazelor spre populație nu înseamnă că acestea au scăzut, nu? dacă între timp rușii au crescut prețul și voi nu l-ați crescut la consumatori, de unde platește statul diferențele? Păi tot din banii noștri luați din altă parte, așa pe după casa nănașului. Și o ultimă idee aici. neliberalizând prețurile, este o măsură pur comunistă.
    6. În ce previște politica fiscală vă asigur că nu mai aveți nici o autoritate ca președinte asupra politicilor fiscale din țară, asta dacă nu transformați țara într-un stat preșidențial totalitarist. cei care vin din psd la guvernare nu vă mai întreabă ce să facă cu tva-ul și cu taxele. Iar privitor la taxe, „comasarea taxelor” nu înseamnă eliminarea lor, reducerea lor sau orice alt termen care să se traducă în bunăstare, în neimpozitare. Iar sfidați românii de rând și ne faceți proști. De ce nu spuneți de taxele aberante introduse, gen taxa de stâlp, etc.
    7 In ce privește razboiul politic de care spuneți, nu se va termina niciodată, pt că e felul dumitale de a conduce de a guverna. Ești un om conflictual prin natura ta de când ai intrat in politica, mai ales că te recomanda și meseria ta de baza. Ma repet ai ajuns mai basist decat basescu, l-ai invins cu armele lui, nu ti-ai schimbat registrul de lupta electorala, chiar daca el nu mai reprezinta nici o amenintare (ceea ce denota cat de limitat esti în acest gen de conflicte politice), fara sloganele antibasiste nu ai mai fi nimic. Nu se va termina scandalul pentru ca cei pe mana caror lasi partidul sunt profesori fata de tine in a fi conflictuali, ba mai mult nu se va termina scandalul pentru ca nu vei avea ce mai face din postura de partid din opoziție, cu un presedinte ca IOHANNIS.
    Din pacate nu ati facut nimic, sunteti un pericol real pentru tara asta.

    • Deci d-na profesoara, daca pe vremea lui Taricescu aveai 1200 lei salar, in 2010 dupa taierea lui Boc+Bashescu aveai fix 900 de lei. Injura-i pe PDL-isti ca te-au lasat sa faci foamete.
      Si apoi, din 2008 pana acuma, in 6 ani, nu ai luat si mataluta un grad? Trebuia sa urci in treapta de salarizare, decat daca nu ti-a placut cartea si ai picat examenul de grad II, altfel nu aveai cum sa ai acuma 1230 de lei, e minciuna, cel putin ti-a crescut vechimea si tot ai mai mult de atat… Plus ca ai dat in judecata si Ponta iti plateste taierea lui Boc…

    • Tin sa iti readuc aminte ca în iunie 2012 oricum guvernul Ungureanu avea programata, aprobat și anunțată refacerea salariilor cu 25% , doar ca în mai a venit gurvernul ponta și în iunie au preluat practic demersul anunțat și pregătit de anteguvernanți. Si-au asumat ceva ce oricum se facea de ceilalti. Ba mai mult nu au readus salariile asa cum au anuntat ceilalti cu 25% ci cu 15% in luna iunie a acelui an, diferența urmand a se rectifica in anul urmator. Asa ca nu le multumesc nici lor, dar de ce sa nu le multumesc si psd-ului care a anuntat ca a readus salariile cu 25%, ca a mai pus vreo!)%, dar net nu se vede nimic. Si ca sa intelegi pana la sfarsit, ca ei mint si nu eu, sunt bistriteanca dar locuiesc la Cluj si predau la o anumita facultate. Mai mult am titlul de doctor, numai ca avansarile in sistem universitar nu se aseamana cu gradele didactice din preuniversitar. Salariile la asistentii universitari sunt execrabile, iar daca ne referim la invatamantul preuniversitar, mai informeaza-te daca trecerea de la definitivat la gradul II, câți bani aduce în plus. Până la urmă după tine toți suntem de vină cu ceva, numai ce-i ca Ponta nu au nici o vină nici o responsabilitate asupra dezinformarilor si dezinteresului.

    • Domisoara Doctor Anca,
      cred ca ati plans atunci in martie cand l-au schimbat pe Unguent, asa-i? Cate nopti nu ati mai putut dormi?
      Sunteti cadru universitar, chiar credeti ca Boc+Bashescu a salvat Romania cu taierile de salarii si pensii, cu marirea TVA, cu datul afara a jumatate de milion de oameni, cu 50 miliarde de dolari luati imprumut si pe care trebuie sa-i platim azi?
      Aveti o convingere politica, si au am una, si nu sunt neaparat de partea lui Victor-Viorel, dar am o boala pe PDL… Daca PNL-ul era singur in batalie, sigur tineam cu Iohannis, dar are in spate numai portocale vopsite, asa ca…

    • Catedrala din Făgăraş ar putea fi cea mai scumpă lăcaş de cult construit în afara Bucureştiului, în ultimii ani. Până acum s-au cheltuit peste 6 milioane de lei, iar Guvernul a mai acordat încă 2,3 milioane de lei pentru continuarea lucrărilor la lăcaşul de cult. uitati aici sifonari grele.

  • Ponta poate vreti ca DNA sa ancheteze toti penallii romaniei …iar viitorul presedinte sa le puna sechestru pe toate bunurile ????sa platim o parte din datorie la FMI???

    • Ia uite Ponta tata niste calcule simple:Stiti cât înseamna un miliard de euro, prejudiciul constatat de procurori în cele doua dosare penale, Microsoft si EADS? Exact bugetul Capitalei României, pe un an de zile. Dar cât reprezinta 43.000 de hectare de padure, retrocedata ilegal, în dosarul penal în care au fost pusi sub urmarire Viorel Hrebenciuc si Ilie Sârbu? De doua ori suprafata Bucurestiului. Dar 230 milioane de euro, cât spun procurorii ca este evaziunea fiscala facuta de Lukoil? Aproximativ bugetul Timisoarei pe anul 2008. asa ca ……! daca asta auzeam din gura voastra in aceasta luna de campanie electorala , eram primul la vot duminica. asa…….

    • Vezi ca asta spunea Vagin Tudor in 2000, ca-i pune pe hoti la zid cu mitraliera, ram-pam-pam, si le confisca averile, de aia a luat in BN 55%. Crezi ca daca vine neamtul nu se va fura? Uita-te in spatele lui in poze cine sta si-ti dai seama ce va fi (daca …)

    • orice padure isi are uscaturile ei dar in cazul PSD parca zicala asta se plica pe invers: orice padure uscata mai are si cativa lastari verzi.

  • Stimata D-na Anca foarte corect cele scrise de D-stra,ar trebui scrise BENERE MARI si sa citesca toataLuMEA si sa vina cu contra argumente!!!!

  • şi să lucrăm împreună pentru bunăstarea tuturor românilor si inaintarea Romaniei pe cele mai inalte culmi de civilizatie si progres ……………uraaa…..uraaa….uraaaaa…….aplauze si ovatii prelungi. Ponta Pace ….Ponta Dezvoltare….Ponta Romania….Ponta…Pontaa…..!!

  • Du-te, ba, si ia-ti tratamentul, ca iarasi iti faci criza online! Nu mai sari gardul spitalului, ca ramai fara tratament, si faci buba mare la capatana.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS