Cultură

Vasile Dâncu a lansat la Bistriţa cartea ”Triburile”: ”Politica noastră este bolnavă” (FOTO)

Sociologul Vasile Sebastian Dâncu, preşedintele IRES, a lansat la Bistriţa volumul ”Triburile – O patologie a politicii româneşti de la Revoluţie la generaţia Facebook”. Tot la Centrul German au fost organizate o conferinţă despre saşi, o expoziţie cu lucrări de Norbert Thomae şi una dedicată Zilei Unirii.

Managerul Bibliotecii Judeţene ”George Coşbuc”, Ioan Pintea, a făcut o prezentare a cărţii apărute la Editura ”Şcoala Ardeleană” din Cluj-Napoca, editor fiind Vasile George Dâncu. Printre altele, a spus că volumul cuprinde realităţi triste şi dureroase, dar şi o undă de speranţă: ”Multe dintre personajele despre care scrie Vasile Dâncu nu mai sunt prezente în politica actuală, însă unele dintre ele au rămas în istorie. Este o carte despre lumea în care trăim, dar şi despre lumea urâtă a politicii, despre faptul că atunci când şeful tribului o ia razna, atunci comunitatea e într-o mare dezordine, despre faptul că personajele trec dar metehnele rămân”.

Fostul ministru al informaţiilor publice (2000-2003), sociologul Vasile Sebastian Dâncu, preşedinte al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) şi membru al Uniunii Scriitorilor – filiala Cluj, originar din Runcu Salvei, a spus: ”Cartea vorbeşte prin ea însăşi, Maiorescu nu îi lăsa pe poeţi să îşi explice textele. E treaba cititorilor de acum încolo. E o antologie de texte cu întâmplări trăite de mine. E viaţa mea în această carte. Când m-am distanţat de politică am reuşit să scriu despre politică, am luat distanţa necesară. Cartea este uneori tragică, uneori tristă, dar este exact ce se întâmplă în societate. Laitmotivul cărţii e că politica noastră este bolnavă, dar oamenii trebuie să meargă spre politică. Politica are nevoie de oameni tineri, de alte mentalităţi. Fără politică nu se poate, chiar dacă atunci când facem politică ni se pare că nu este demn de personalitatea noastră, că ne pierdem timpul sau că ne trădăm profesiile. Intelectualii vremii din fiecare timp au făcut politică. Am început să fugim cu toţii de politică, iar această carte poate fi privită ca o despărţire a mea de politică. Oricum, îndemnul meu este: faceţi politică, numai aşa puteţi schimba România, lucrurile nu se schimbă de la sine”.

Preşedintele CJ Radu Moldovan a precizat că atunci când a intrat în administraţie a renunţat oarecum la politică şi că în politică este mult mai uşor decât în administraţie. ”Cartea sper să ne deschidă orizonturile cu privire la ce a însemnat ţara noastră ieri, cum a evoluat spre azi şi, mai ales, să ne dăm seama la timp cum putem face ca ea să evolueze mai bine spre mâine. Aştept cu nerăbdare să citesc această carte şi sper că generaţia tânără de politicieni va şti să înveţe mult mai devreme decât cea anterioară care e rolul adevărat al politicii: de a produce evoluţie şi progres”.

Volumul ”Triburile – O patologie a politicii româneşti de la Revoluţie la generaţia Facebook” de Vasile Sebastian Dâncu conţine capitolele: Triburile politice / Politica mutantă, antreprenoriatul politic şi partidul franciză / Neotribalismul politic / Criza politică / Ritualuri politice / Moartea propagandei / Autismul politic / Generaţia Facebook şi politica subterană / Războiul economiei cu politica / Miopia politică / Sfârşitul utopiei politice / Maladiile stângii / Sectarismul politic / Politica inutilă / Politica fără mesaj / Dulcea alunecare spre sclavie / Dictatura emoţiilor / Despre femei în politică / Complexul lui Oedip / Baia de mulţime / Spălătoria politică / Ieşirea din tăcere / Colonizare mentală, dominaţie şi clientelism / Deşertul politic / Sindromul Pinocchio / Politica fără inimă / Politically incorrect / Spaţiul emoţional al politicii / Politica ucide speranţa / Patologia excesului / Politica indiferenţei / Fără utopie şi speranţă / Energia visului în politică / Ideologii lovite cu toporul / Societatea invadată de politică / Era corciturilor ideologice / Imposibila întoarcere la ideologie / Politica paralizată de frică / Politica psihedelică / Sublimele neputinţe ale preşedintelui / Facebookistan.

La inaugurarea Centrului German din Bistriţa, prof. dr. Anca Berendea şi istoricul Gunter Klein au susţinut o conferinţă despre contribuţia saşilor transilvăneni la dezvoltarea economică, socială şi culturală a judeţului.

Cei prezenţi la festivitate au putut admira o expoziţie de pictură şi grafică semnate de Norbert Thomae, dar şi o expoziţie având ca temă Unirea Principatelor Române.

Lucrările din expoziţia Norbert Thomae fac parte din donaţia pe care moştenitorii artistului – cei trei nepoţi, Antja Hella Neumann, Wolfgang Rohling şi Wolfram Wenzl, au făcut-o Muzeului Judeţean. Norbert Thomae s-a născut la Bistriţa la 15 mai 1887, a urmat şcoala în oraşul natal, iar ultimele două clase gimnaziale la Cluj. Pasiunea pentru desen, cultivată în familie şi remarcată de profesorul din gimnaziu, Michael Fleischer, l-a condus înspre Academia de Arte de la Budapesta, unde l-a avut ca şi profesor pe Ede Balló. În acelaşi loc studiază între 1908-1912 la Facultatea pentru profesori de desen. O bursă din partea Fundaţiei Brukenthal îi asigură suportul unei călătorii de studii la Viena, München, Dresda, Leipzig, Berlin şi Italia, unde a luat contact direct cu marile capodopere ale artei europene. Din 1912 a devenit profesor de desen la gimnaziul evanghelic din Sebeş, unde în anul următor se căsătoreşte cu Josephine Bechthold, cu care va avea două fiice – Helene şi Marion. Între 1916 şi 1918 este mobilizat şi trimis pe fronturile din Galiţia, Bucovina şi Italia. În anul 1927 se întoarce în urbea natală ca profesor la Gimnaziul evanghelic, unde a rămas până în toamna lui 1944. După o câţiva ani de provizorat pe teritoriul Austriei, în 1949 se stabileşte definitiv în Germania, la Schwäbisch Gmünd, unde va trăi până la 90 de ani.

Pe pagina noastră de Facebook puteţi vedea mai multe fotografii.

1 ioan pintea centrul german 3 vasile s dancu centrul german 4 cartea triburile vasile s dancu 5 centrul german expo

1 comentariu

  • Stimate domnule Dâncu, sunteți un mare ipocrit. Da maare de tot! Poi dacă politica e bolnavă….plecați domnule din viața politică și voi promitem sa vă uităm în secunda 2. Mergeți pe un salar normal de câteva milioane de lei vechi și apoi puteți scrie cărți și puteți critica politica. Dar așa….și cu dânsa-n trânsa și cu sufletul în rai nu merge

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS