Cultură

Turism cultural fără ghizi, o experienţă sortită eşecului, atrage atenţia Andrei Moldovan (PDL)

Grupurile de vizitatori care trec pragul caselor memoriale George Coşbuc şi Liviu Rebreanu nu au de la cine primi explicaţii întrucât cele două obiective de turism cultural nu au ghizi. S-a întâmplat după ce muzeografii s-au pensionat şi nu a avut cine să le ia locul.

Consilierul judeţean PDL Andrei Moldovan i-a atras atenţia preşedintelui CJ Radu Moldovan că muzeograful de la Casa Memorială Liviu Rebreanu a decedat, iar profesorul Constantin Catalano care se îngrijea de Casa Memorială George Coşbuc s-a pensionat.

„Am încercat, în anii trecuţi, să găsim oameni care să ocupe aceste posturi, dar la toate concursurile s-au prezentat persoane care nu aveau loc de muncă, nicidecum care se pricepeau. Pe cei care se pricep, cum este de exemplu profesorul Sever Ursa, cel care a donat Muzeul Cuibul Visurilor Complexului Muzeal Judeţean, aşa cum l-am sfătuit toţi, nu găsim bani să îl plătim. Domnul Ursa e deranjat de toate grupurile care vor să viziteze muzeul şi se duce, le deschide. E păcat să nu găsim resurse să-i răsplătim efortul măcar cu o sumă modică”, a declarat consilierul judeţean PDL.

El a spus că atât la Casa Memorială George Coşbuc, cât şi la Liviu Rebreanu, cei care le oferă explicaţii turiştilor sunt oameni de serviciu care nu au cum să cunoască istoria locurilor şi date din biografia celor doi scriitori. „Mulţi dintre cei care merg să viziteze aceste două case memoriale pleacă de acolo cu un gust amar şi ne spun acest lucru. E păcat. Aceste două case memoriale sunt imaginea noastră, cartea noastră de vizită”, a spus el.

Preşedintele CJ Radu Moldovan a declarat că este de acord cu propunerea să fie angajaţi ghizi şi că va discuta cu directorul Complexului Muzeal, Alexandru Gavrilaş, să găsească o soluţie. „Din păcate, suntem blocaţi de acea nefericită ordonanţă a Guvernului Boc potrivit căreia trebuie să plece şapte ca să putem anagaja unul. Vom vedea ce soluţii găsim”, a spus preşedintele CJ care i-a dat temă să se ocupe de problemă vicepreşedintelui Alexandru Pugna.

De exemplu, Casa Memorială George Coşbuc este obiectiv turistic internaţional. Apare în ghidul muzeelor, lucrare editată de British Museum din Londra şi se găseşte în majoritatea cataloagelor străine. În 1956, casa a fost cumpărată de statul român şi, odată cu ea, şi obiectele care se găseau în ea.

„Ce se vede acum este un obiectiv dintre cele mai importante din sistemul memorial din ţară. Este primul muzeu de literatură din ţară. A fost înfiinţat în 1905. La patru ani după moartea poetului, a fost dezvelită prima placă comemorativă de un grup de studenţi şi profesori medicinişti clujeni. În perioada 1940-1944, actuala casă memorială a fost transformată în cârciumă”, a relatat profesorul Constantin Catalano pentru publicaţia noastră.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS