Actualitate

Ioan Ţintean: Impozitul agricol, un lucru bun. Oamenii vor să-l achite, dar nu ştiu cum

Impozitul agricol, un nou bir pus pe spatele fermierilor, este apreciat de prefectul Ioan Ţintean drept „un lucru bun” care a dus la „randament în privinţa încasărilor bugetare”. Reprezentantul Guvernului în teritoriu spune că, umblând prin judeţ, a aflat că oamenii vor să îl achite, dar nu ştiu cum şi unde.

„De când umblu prin judeţ am aflat că oamenii vor să plătească impozitul agricol pe norma de venit, dar nu ştiu cum şi unde. S-a terminat perioada depunerii cererilor de subvenţii şi ar trebui să ştim câţi fermieri au depus şi câţi dintre ei se pretează la întocmirea Declaraţiei 221. În opinia mea, impozitul pe norma de venit, în România, a dus la un randament la încasările bugetare extrem de important şi o hotărâre înţeleaptă a fost aceea în care Guvernul a decis ca aceste încasări să rămână la administraţiile locale pentru că impozitul vine de la fermieri care trăiesc în proporţie foarte mare în mediul rural. Cetăţenii îmi spun că ar vrea să plătească impozitul pe norma de venit, dar nu ştiu completa Formularul 221″, a spus Ioan Ţintean într-o şedinţă de Colegiu Prefectural.

El a reamintit că a avut o discuţie cu fostul director al Fiscului, Crin Pântea (PNL) pe care l-a rugat ca inspectorii fiscali să acorde” timp voluntar din munca lor în primării”, cerându-i actualului şef al Finanţelor, Cristian Parasca (PSD), să facă la fel în perioada următoare.

„Ce bine ar fi ca un inspector, atunci când e momentul, să meargă în două-trei primării, să să îi înveţe pe ţărani, cu formulare în alb cum să întocmească documentaţia. Dacă i-am învăţa, automat ar creşte şi procentul de declaraţii de impunere. Printr-un raport de suprapunere între APIA şi Fisc, automat am şti la ce nivel ne aflăm astăzi în Bistriţa-Năsăud cu aceste declaraţii. Ne stă în putinţă să vedem cum se comportă în mediul rural fermierii la capitolul impozit pe norma de venit care nu e mare. A nu-l confunda cu impozitul pe teren şi proprietate. Vă rog să conlucraţi cu primarii şi cu APIA”, a cerut Ţintean.

În replică, şeful Fiscului, Cristian Parasca a declarat: „Legat de venitul agricol, înainte de a se introduce, în urmă cu doi ani am făcut trei echipe şi am făcut întâlniri în fiecare primărie din judeţ cu primari, viceprimari, săteni, să-i informăm ce înseamnă venitul agricol şi Declaraţia 221. Acum avem persoane care merg la primării unde ne solicită primarii, în anumite zile, ne stabilim. S-a întâmplat în luna mai, înainte de depunerea declaraţiei. S-au dus persoane de la Administraţie ca să nu mai purtăm persoane de la Urmeniş şi Silivaş la Bistriţa. La nivel de Administraţie Judeţeană putem încheia un protocol cu primăriile pentru încasarea venitului agricol ca să nu mai purtăm oamenii până la administraţiile de arondare. Acum avem protocoale de felul acesta cu 21 de primării şi vă rugăm să ne ajutaţi să încheiem cu toate cele 62. În ce priveşte APIA, mereu am confruntat listele cu fermierii de la APIA. Suntem şi obligaţi să o facem”, a spus Parasca.

Termenul limită de depunere a declaraţiei 221 „Declaraţie privind veniturile din activităţi agricole impuse pe bază de norme de venit” pentru anul fiscal 2015 a fost data de 25 mai 2015.

Obligaţia de depunere a formularului 221 a revenit contribuabililor-persoane fizice care realizează venituri din activităti agricole pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit, provenind din cultivarea produselor agricole vegetale; exploatarea plantaţiilor viticole, pomicole, arbuştilor fructiferi şi altele asemenea; creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală.

În cazul în care, activitatea agricolă pentru care venitul net se determină pe bază de norme de venit se desfăşoară în cadrul unei asocieri fără personalitate juridică, obligaţiile declarative revin asocierii şi se îndeplinesc de către asociatul care răspunde pentru îndeplinirea obligatiilor asociaţiei faţă de autorităţile publice.

Declaraţia 221 se depune la organul fiscal competent în format hârtie, la registratura organului fiscal sau la oficiul poştal, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire. Declaraţia se poate completa la sediul organului fiscal sau poate fi descărcată de pe siteul ANAF – PDF.

Normele anuale de venit pentru activităţi agricole desfăşurate individual sau într-o formă de asociere, fără personalitate juridică, aplicabile în anul fiscal 2015, sunt afişate pe site-ul ANAF / Norme venit agricol.

Plata impozitului anual şi a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru veniturile din activităţi agricole impuse pe bază de norme de venit conform deciziei de impunere anuală emisă de organul fiscal competent se efectuează în două rate egale, astfel: 50% până la data de 25 octombrie inclusiv şi 50% până la data de 15 decembrie inclusiv.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS