Timp de gândire

Ţara în care dacă nu eşti mort, nu mişcă nimeni un deget

Poate ne explică şi nouă cineva dacă Poliţia este „prietenul cetăţeanului”, cum scrie pe clădirea instituţiei, sau duşmanul lui nedeclarat oficial. Două incidente s-au petrecut în ultimele 24 de ore din care eu nu mai ştiu ce să înţeleg. O persoană care se droga a reuşit „performanţa” să lase, în pragul iernii, fără case 40 de familii fiindcă Poliţia nu voia să o evacueze din locuinţa bunicului fără doi martori, iar un tânăr a fost amendat cu o mie de lei în decurs de o oră pentru că a sesizat un furt de lemne.

Cu lacrimi în ochi nişte oameni trecuţi de prima tinereţe mi-au relatat cum s-a chinuit bunicul tânărului ce locuia în blocul de pe Arţarilor – în care s-a produs azi noapte o explozie – să-l evalueze pe băiat din casă. Venise cu pastorul de la Biserică, se ruga de vecini să vină martori fiindcă, altfel, nu are nicio şansă să scape de el, cu toate că îi făcuse numeroase probleme. Poliţia nu a vrut şi pace să-l scoată afară pe individul problemă. O femeie care se grăbea în ziua respectivă, când bătrânul căuta martori, a rămas fără casă la rândul ei. Azi îşi smulge părul din cap. Dacă se ducea să stea cu orele pe la Poliţie şi să dea un milion de declaraţii, astăzi poate dormea liniştită în patul ei şi nu prin maşini sau pe la vecini. Dacă ar fi fost o mărturie izolată, nu aş fi crezut nici eu din prima, însă toţi locatarii blocului o spun la unison, dovadă că oamenii au fost de-a dreptul terorizaţi de comportamentul unei persoane care şi-a pierdut raţiunea, dar au renunţat să mai lupte cu un sistem care nu face altceva decât să acţioneze după ce s-a produs tragedia. Dacă nu sare câte un bloc în aer, dacă nu mor oameni, e întotdeauna altceva mai important de făcut. La capitolul prevenţie e vai şi amar de noi.

A doua întâmplare este de domeniul absurdului. Un proprietar care nu e acasă e informat de vecini că cineva fură de pe terenul lui. Omul sună la Poliţia Locală, e pasat la cea judeţeană, iar de aici începe dezastrul. Deşi vine de pe drum şi e evident că nu are cum să deţină probe pentru cele reclamate, tot el e cel amendat fiindcă nu a pregătit toate dovezile. Poate că furtul unei căruţe de lemne e un mizilic în România în care se fură cu vagoanele şi cu TIR-urile, însă nu despre cantităţi vorbim noi aici, ci despre fapta în sine. Ea este pedepsită, iar dacă e făcută cu premeditare e cu adevărat gravă. Să vii şi să-l amendezi pe om doar pentru că tu te grăbeşti să ieşi din tură şi nu ai niciun chef să faci minime verificări, să-l îndemni să cheme pe altcineva care intră în tură, iar omul să fie încă o dată amendat mi se pare strigător la cer. Şi asta pentru ce? Pentru că a sesizat o posibilă faptă penală? În ce ţară trăim? Chiar nu mai pot poliţiştii să facă diferenţa între nişte demenţi care sună la 112 să se distreze şi oamenii serioşi care dau dovadă de civism? Cum naiba să dai două amenzi în aceeaşi oră pentru aceeaşi faptă fără să faci minime investigaţii, fără să ţii cont de buna intenţie a celui care a reclamat, să-i acorzi prezumţia de nevinovăţie? Mai nou trebuie să facem noi, oamenii de rând, anchetele, iar poliţiştii să vină să constate că nu mai avem case sau că ne-au nenorocit nişte ţigani violenţi?

Cred că avem nevoie de nişte explicaţii atât din partea Inspectoratului de Poliţie Judeţean, cât şi a Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică, un organism complet inutil care se întruneşte să citească rapoarte o dată pe lună ca să-şi poată lua membrii acesteia indemnizaţii de câte 500 de lei fiecare. Iată componenţa: Alexandru Pugna (PSD) – preşedinte, Maria Ulecan (PSD), Ciprian Ceclan (PSD), Oana Nechita (PSD), Mirela Cârcu (ALDE), Dumitru Mureșan (PNL), comisarul șef Claudiu Jurcan – șeful Inspectoratului de Poliție Județean, comisarul șef Paul Iacobescu – reprezentant al Corpului Național al Polițiștilor, Consiliul Teritorial BN, subprefectul Terente Ciui, col. Florin Furnea – șeful Inspectoratului de Jandarmi Județean, col. Constantin Florea – șeful ISU Bistrița, Florin Frandeș – director executiv Poliția Locală Bistrița, Vasile Negruşeri, Ionel Cirar şi Florin Petri – membri.

Îi rog pe toţi să ne spună ce naiba păzesc şi de ce îşi iau lună de lună indemnizaţii. Azi ar trebui să se întrunească într-o şedinţă de urgenţă, să-i cheme şi pe inutilii de la Centrul Antidrog şi pe alţi minunaţi încastori de salarii pentru nimicul pe care îl fac şi să ne spună cine va plăti pentru blocul distrus de explozia unei butelii lăsată la mâna unui drogat şi cine este vinovat pentru inutila sancţionare a unui cetăţean care a sesizat o faptă penală, toate pentru că Poliţia nu a vrut să facă nimic.

Să ne mai spună Alexandru Pugna, preşedintele ATOP, mare candidat la funcţia de deputat din partea PSD, ce a păzit timp de patru ani această „autoritate” pe care a condus-o, ce rezultate notabile a avut în afară de postat starea vremii pe panoul din colţul CJ.

Cer desfiinţarea ei din motive de totală inutilitate şi mai cer ca instituţiile statului să nu îşi mai bată joc de oameni nevinovaţi şi bine intenţionaţi. Aştept rezultatele unei anchete interne pe care sper că o va face şeful IPJ. Despre sunatul la 112 şi acriturile care ceartă cetăţenii aflaţi în necaz voi vorbi altă dată. Nu am văzut nicăieri atâta ostilitate din partea statului. Am testat-o pe propria-mi piele.

Dacă nu eşti mort, lat, nu mişcă nimeni un deget în ţara asta în care statul mai bine şi-ar face firmă de pompe funebre!

32 comentarii

    • Trebuia să se ceară informații și de la poliție, jurnalism profesionist este atunci când se prezintă toate informațiile cititorilor, ca apoi să își formeze singuri opinia. Expunerea părerilor personale după care se cere punctul de vederea al autorităților, fără a face o adresă scrisă către acestea este scandal, nu jurnalism. Dacă doamna se pricepe mai bine la cum ar trebui să-și facă poliția treaba, o informăm că se fac angajări. Nu vă lăsați așa ușor impresionați și aveți încredere în instituțiile statului. Cu vorba se pot face multe, sunt curios oare cei de la ziar doar au făcut poze sau au și ajutat oamenii să își adune lucrurile, dacă au fost așa impresionați de acest necaz!

  • Presa economică semnalează acum câteva luni: „După tragedia de la Colectiv, un ordin al ANRE, care reactivează o lege care n-a prea fost aplicată până acum, obligă proprietarii de apartamente care au doar un aragaz acasă, dar şi-au pus geamuri termopan, să-şi monteze senzori de gaze”. De ce merge aşa de încet aplicarea legii cu montarea senzorilor de gaze? Comisia ATOP ar putea urgenta punerea ei in aplicare și în Bistrița. Instalarea lor în apartamentele care au aragaze ar preîntâmpina multe asemenea tragedii!

    • Nu avea nici o importanță senzorul de gaze în acest gen de caz, omul era nebun, putea să aibă o mie de senzori că ar fi fost fix degeaba…

  • Dnul ALexa?
    daca omul se droga mai auzea el senzorii?
    sau daca era un pic NEBUN?
    cand va aud……
    aici e alta problema nu e una la care cometariu dvs sa aiba INTR-ADEVAR sens!

  • Nici o speranta, exact ca in Scenariul lui Horatiu Malaele – „Am pierdut trenul” :
    Sunt un bețiv, destul de fad (comentariu editat)

    • politia poate evacua oameni doar in baza unei hotarari judecatoresti iar acum toate lelitele care au un telefon se apuca sa apeleze la politie pentru toate inchipuirile si uneori ca sa fie ei interesanti.

  • Autoritatile profita de prostia cetateanului consumator.Asteapta doar indemnizatiile.Intr-o zi, o haita de caini vagabonzi sare pe o doamna in zona autogarii chiar sub ochii politiei locale,i-am intrebat ca de ce nu actioneaza in vre-un fel,raspunsul a fost:nu poti sa-ti vezi de drum!

  • Noi din 1990 nu mai avem Politie. La ora asta ei se comporta ca un SRL, care da mai mult si cum cetateanul de rand nu e inerlop si nu are bani nu-l baga nimeni in seama, indiferent de ce probleme are. Nu stiu unde se poate ajunge daca se va mai continua asa. Nu-mi iese din minte cum dadeau cu cascheta de pamant ca sa-si ceara drepturile si le-au obtinut, inclusiv pensii speciale, dar fara sa dea nimic in schimb societatii. Asa nu cred ca mai merge mult timp.

    • La noi politia a ramas la nivelul anilor 80, cand prindeau pe taranul roman cu o punga de cartofi sau porumb si ii faceau dosar penal pentru furt din avutul public. In toti acesti ani ei au regresat in atitudine si comportament, cel mult, unii din ei, au devenit niste bisnitari ordinari in cardasie cu lumea interlopa.

  • In Germania sau in orice tara civilizata, nu iti este frica (in calitate de cetatean) sa suni la 112, chiar dacă pur si simplu observi un sofer agresiv in trafic. Politia intervine, cerceteaza si isi face treaba FARA SA TERORIZEZE RECLAMANTUL, daca nu sunt circumstante evidente de apel de urgenta nefondat.
    In Romanica, domnii politisti, platiti din bani publici, sunt in primul rand interesati sa se „acopere” cu hartii, declaratii si amenzi aplicate reclamantului decat sa solutioneze problema rapid si eficient.
    Exemplu: am sezizat (in Tarnaveni), faptul ca exista in parcarea unui supermarket, in plina iarna, copii de etnie rroma in varsta de 3-4 ani, pusi sa cerseasca in zapada, cu riscul de a fi calcati de masini. Mi-au spus ca intervin, iar dupa 2 ore m-au sunat sa merg la sectie sa dau declaratii… Pe bune? In momentul in care i-am spus politistului ca nu sunt din localitate si eram in tranzit, a facut o adevarata criza de nervi reprosandu-mi ca „am indraznit sa plec de acolo”
    Concluzia: majoritatea oamenilor, cei de buna credinta, suna la 112 PT CA AU O PROBLEMA. Mai mult sau mai putin urgenta, dar prioritizarea trebuie facuta de cei competenti, repet, platiti din banii nostri. Si ar fi util sa solutioneze problemele, nu sa le „acopere”.
    Sfat pt amendat: contestatie in instanta si plangere pt abuz in serviciu

  • Revoltator ,ambele cazuri sunt rezultatul incompetentei.Cand am prins un cetatean mai bronzat, cu cerceii facuti de mine in buzunar,politistul chemat de mine a urmarit impasibil cum il somez pe hot sa goleasca buzunarele,iar cand acesta din urma ,in timp ce nega in gura mare,a scapat un cercel si a pus repede un picior peste corpul delict,politistul mi-a dat dreptate,dar mi-a spus ca nu se poate pune cu ei.Pai si eu ar trebui sa fac la fel cu taxele si impozitele pe firma-sa ma fac ca le platesc?!Vom tot plati incompetentele in tara asta!Si nu poti lucra in sectorul public,in locul lor,caci nu ai experienta…incompetentei?Tragic insa cand ne accidentam grav ,sau murim,ca sa asiguram gloria prostiei.

  • Aveți perfectă dreptate, d-na Cristiana! Tot aşa s-a întâmplat şi cu ultra-mega lăudatul ,,radar al pădurii”…Oamenii chiar dacă au văzut camioanele cu lemn trecând ,,într-o veselie”, le-a fost frică să sune la Poliție, mai ales după ce au auzit că unii au fost amendați tocmai din această cauză…ca să nu mai vorbim de alte consecințe…că de, nu şti niciodată pe cine…deranjezi…

  • Doamna Cristina vreau sa va anunt ca traim intr-o tara profund coruptă unde politia sta în functie pentru a primi salar şi atît. Pe valea somesului se fura lemn mai rau ca înainte şi nu vede nimeni pt ca domni din politie nu vad sau nu vor sa vada desi sunt sesizari despre furtul de lemn care se face în vazul tuturor. Se taransporta lemn furat cu cmioane noapte de noapte dar nu e prins niciunul pt ca politia noaptea nu lucreaza. Cu un aviz de expeditie se duce un tir de marfa pîna in olt de doa ori fara nici o prpblema cum e posibil sa nu îi prinda nimeni cînd toata lumea ştie ce se întîmplă sunt toti mîna în mîna cu padurari, politisti si restul organelor de control si asta cu noul cod silvic facut de doamna Doina Pană.

  • Cand aud de autoritati ti se face GREATA pt ca stim cine si ce fac autoritatile la noi. Fac zero barat. Am vazut cum au impuscat un urs pt ca nu au avut solutii sa-l captureze in viata. Exact ca in vremea comunistilor, daca era vreo problema ei rezolvau treaba cat mai repede sa nu aiba batai de cap. Politia la noi este sa se plimbe cu loganul si sa se uite dupa fuste scurte (nu toti, dar aproape toti). Politia nu vede ca de 25 de ani camatarii isi fac veacul in decebal fara sa-i deranjeze nimeni. Camataria este ilegala, schimbarea valutei este ilegala. Se imtampla ceva???? Nimic …. Baietasii si fetitele, adica autoritatile se stiu da bine cand este vreo hora sau vreo cumetrie publica. Atunci ies ei din barloage sa se vada unii pe altii care cum este de gatat….. autoritati=0

  • Cristiana Sabău a devenit o jurnalistă mult prea bună pentru Bistrița. Mă mir ce noroc am avut cu ea să aleagă să rămână în târgul nostru. Felicitări, Cristiana, ai scris un material impecabil!

  • Aveți dreptate. Când suni la 112 prima data tb sa dai o mie de detalii. Când suni pt un bolnav contează secundele. Dacă reclami o fapta de altă natură te cheamă de martor uitând că după ce pleacă mașina politiei cel pe care l – ai reclamat iți da în cap. Și atunci …. te faci ca nu ai văzut anumite lucruri. Ca siguranța ta e mai importanta decât spiritul civic. Cam așa arata mentalitatea noastră. Foarte bun articolul.

    • Pentru că sunt protocoale de evaluare a urgenței.
      Și când ai resurse limitate *număr x de vehicule* pe un teritoriu încerci să le repartizezi în funție de priorități.
      Fiecare crede că în situații de urgență, cel mai grav caz e cel din fața ochilor săi. Un părinte a cărui copil s-a tăiat la mână…e sfârștiul lumii.
      Dar e imposibil să știe că simultan poate la câteva blocuri distanță, un om face o criză cardiacă și aret respiratoriu.
      Detaliile privind pulsul, respirația etc sunt importante.
      De aceea e important să răspundeți calm.

  • Referitor la problema cu așa zis-ul furt de lemne, înainte sa va dați cu părerea ar trebui sa va documentați, citiți Legea 171/2010 modificata in anul 2016 și codul silvic sa faceți diferența dintre contravenție și infracțiune. 112 înseamnă urgentă prin definiție nu vise sau povesti spuse de cineva. Când sesizezi o autoritate trebuie sa ai convingerea ca acel lucru s-a petrecut, in caz contrar suporti consecințele.

    • Deci după cele zise de tine, lelea Todosâie din Gersa tre’ musai să cetească legea 171 cu tăte modificările ulterioare şi codu’ silvic ş-apoi să sune la 112…numa dacă îi bine documentată…dacă ştie să facă diferența dintre contravenție şi infracțiune… No vezi, de aia o zis domnu’ Zăgrean că-i bine să faci ,,dreptu’ „…

  • Dacă avem jurnaliști care se pricep așa de bine la treaba poliției îi informăm că se fac angajări și pot să se înscrie, dacă vor să ajute atât de mult societatea. E ușor cu vorba să faci multe, înainte să publicați articolul trebuia să cereți punctul de vedere al poliției și apoi să informați cetățenii. Asta înseamnă jurnalism profesionist, să informați cetățenii ca apoi ei să poată trage concluzii, nu să vă expuneți toate frustrările personale. Dacă sunteți atât de buni samarineni la acest ziar, oare ați mers doar să faceți poze sau ați și ajutat oamenii în stare de șoc să își strângă lucrurile. Cu regret vă spun că acesta nu e jurnalism, e doar scandal!

  • Poate recitiți și dvs. regulile de la publicarea de comentarii, sunt de bun simț și ar trebui să le aplicați întâi de toate dvs.

  • M-aș bucura dacă ați publica și comentariile mele, nu doar cele de laudă la adresa dvs. Cred că au fost comentarii destul de pertinente, calomnia și folosirea de nume de autorități publice, ați folosit-o abuziv, faceți adresă scrisă, nu solicitați în articol să vă răspundă toate autoritățile statului, chiar dacă nu credeți au treburi mă importante dr făcut, decât să răspundă scandalurilor dvs.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS