Actualitate Recomandări

Ştafeta ciclistă pentru bolnavii cu scleroză multiplă a ajuns la Bistriţa

Ștafeta ciclistă, o campanie de conștientizare a dificultăților cu care se confruntă bolnavii de scleroză multiplă din România, a ajuns sâmbătă, la Bistriţa. Organizată de Asociaţia de Scleroză Multipla din Romania, ștafeta ciclistă a pornit de la Oradea, iar până la sfârşitul lunii va mai traversa încă 12 oraşe, punctul final fiind capitala. 

Bistriţa a fost al treilea oraș în care a ajuns Ștafeta ciclistă SM, care este de fapt o cursă simbolică prin care se trage un semnal de alarmă legat de această boală. Robert Beșe, Alexander Popescu și Adina Petruț sunt cei trei bicicliști ce conduc ștafeta în fiecare oraș. Băieții sunt kinetoterapeuți, iar Adina este asistentă medicală. LOr li s-au alăturat la Bistriţa şi alţi biciclişti.

Pentru a determina participanții la ștafetă din fiecare localitate să empatizeze cu suferințele pacienților cu scleroză multiplă, organizatorii au creat “bicicleta cu SM”. După o atentă modificare, bicicleta cu SM simulează câteva din simptomele sclerozei multiple, cum ar fi: dificultăți în echilibru, senzație de înțepături în palme, rigiditate excesivă a șezutului, spasticitate musculară.

Florin Pintea, coordonator voluntar la Asociaţia de Scleroză Multiplă Bistriţa, a declarat pentru Timp Online că iorganizaţia numără 36 de membri, însă, la Bistriţa sunt mult mai mulţi pacienţi diagnosticaţi cu această boală.

„Mesajul acestei ştafete este că şi bolnavii diagnosticaţi cu această boală sunt oameni. Suntem ai voştri, vrem ajutorul vostru, suntem oameni între voi, nu ne marginalizaţi. Sunt şi persoane cărora le e ruşine cu această boală şi se ascund de noi, dar ar trebui să vină şi să înfrunte orice vorbă care li se spune pentru că scleroza multiplă e o boală ce se tratează, dar nu se vindecă. Din acest motiv, unii cred că aceşti oameni bolnavi sunt nebuni, dar nu este adevărat. Sunt oameni normali diagnosticaţi cu această boală, ingineri, profesori, oameni care dau dovadă că nu sunt nebuni”, a spus Florin Pintea.

Scleroza multiplă îşi are originea, în creier, însă bolnavii aceştia au cu totul alte suferinţe, de care sunt perfect conştienţi şi pe care, din păcate, nu le pot ţine bine sub control nici chiar cu tratament. Această boală autoimună afectează capacitatea nervilor de a transmite impulsuri nervoase, ca urmare a faptului că sistemul imunitar produce anticorpi care distrug învelişul protector al fibrelor nervoase.

În România sunt aproximativ 7.000 de persoane cu scleroză multiplă, iar boala este încadrată de specialişti în rândul celor rare. Pentru aceşti bolnavi, există un program prin intermediul căruia primesc tratament gratuit. Din păcate însă, şi acesta, ca multe altele, este subfinanţat. Preţul lui poate ajunge la 5.000 de lei pe lună şi se întinde pe mai mulţi ani.

1 comentariu

  • Buna ma numesc Florin Moldovan beclean bistrita nasaud telefon 0751686558 si sunt din anul 2000 bolnav de scleroza multipla parapareza spastica neavand nici o posibilitate materiala bani de tratament nu stiu daca la bistrita exista oxigenoterapia hiperbara in tratamentul sclerozei multiplei la cluj exista dar nu ami permit costa multi bani 1700 roni 10 zile dar fara a te interna neavand posibilitatatea unei locuinte timp de 10 zile pentru a incerca cat de cat sa ma simt bine ca ma dor picioarele capul am o usturime in piciorul stang daca ma puteti ajuta
    VA MULTUMESC

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS