Actualitate

Reţetele bunicilor, scoase la lumină de Fundaţia Progress. eBook-ul ”Bistriţa gastronomică” e gata

Ebook-ul cu 24 de reţete tradiţionale, precum şi trei tutoriale video privind prepararea unor reţete săseşti, e gata şi va fi pus la dispoziţia pensiunilor şi restaurantelor din judeţ pentru ca să le prepare pentru oaspeţii lor. Reţetele au fost adunate de voluntarii Fundaţiei Progress care s-au documentat "a la carte".

Fundaţia Progress, condusă de Gheorghe Crişan, a dus la capăt un proiect minunat intitulat „Bistriţa gastronomică” de care s-a ocupat direct în calitate de manager Smaranda Mureşan (foto principal). Proiectul, finanţat cu 5000 de lei de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, a constat în colectarea de reţete tradionale, interviuri cu gospodine şi editarea unui eBook cu toate aceste reţete, prezentat, joi, într-o conferinţă de presă în care fundaţia a mulţumit tuturor partenerilor săi.

„Proiectul este unul cultural şi educaţional şi l-am făcut cu ajutorul tinerilor, voluntari cu toţii. Noi am dorit să redescoperim şi să cultivăm identitatea gastronomică din judeţul nostru, iar voluntarii au participat la activităţi de consultare şi documentare. Au consultat arhive, cărţi de reţete vechi, ziare, dar şi cărţi de bucate din bibloteci. De asemenea, au făcut excursii culinare, parte foarte importantă din proiect fiindcă au putut afla cum se gătesc acele preparate tradiţionale. O excursie culinară deosebită a avut loc în cartierul Viişoara la familia Born. Doamna Gabriela Born a gătit pentru noi alături de prietena dânsei Heidi Schell şi ne-au ajutat să înţelegem mai bine tainele gastronomiei săseşti”, a spus Smaranda Mureşan.

Toate reţetele adunate de voluntari se regăsesc într-o carte intitulată „Bistriţa gastronomică”, promovată pe suport CD, fiind un eBook. Aceasta va fi prezentată, vineri, reprezentanţilor pensiunilor şi restaurantelor din judeţ, invitaţi de fundaţie să preia aceste reţete tradiţionale şi, dacă nu le au, să le introducă în meniul restaurantelor şi să le ofere publicului larg. De asemenea, în zilele următoare, toate reţetele adunate vor fi disponibile pe site-ul proiectului.

Iată câteva exemple de reţete tradiţionale culese de voluntari: Balmoş, Găluşte cu păsa, Sărmăluţe cu ciolan afumat, Friptură de porc cu legume, Sote de mazăre cu cârnaţ, Klausenburger Kraut (Varză à la Cluj) – reţetă tradiţională săsească, Paprikaş de pui cu nokedli (macaroane de casă) – reţetă tradiţională maghiară, Gulaş unguresc (din carne de vită) – reţetă tradiţională maghiară, Prăjitură „Zi şi Noapte”, Cozonac cu nucă, Scoruşe, Scovarză bârgăuană, Piroşte (Gomboţi cu prune), Papanaşi cu brânză de vacă, Rahm – Hancklich – reţetă tradiţională săsească.

Potrivit Smarandei Mureşan, unul dintre cei mai dedicaţi voluntari s-a dovedit a fi Maria Albu care a mărturisit, cu această ocazie, că şi-a descoperit pasiunea pentru gătit, ea fiind cea care a pus în practică ce a învăţat de la mama şi bunica ei, originare de pe Valea Bârgăului. Contribuţii la fel de importante au mai avut: Andreea Covaciu, Camelia Halostă, Monica Olar, Cristina Brumă, Adriana Săplăcan, Gabriela Born, Heidi Schell şi Ileana Szilagyi. Natalia Marţian s-a ocupat de corectură text; editare şi prelucrare materiale foto şi video, iar Smaranda Mureşan de colectare şi editare reţete, respectiv de tehnoredactare.

Directorul Centrului Judeţean pentru Cultură, Gavril Ţărmure, a felicitat-o pe Smaranda Mureşan pentru că „a făcut proba unei competenţe şi abnegaţii, virtuţi care nu se găsesc chiar la orice pas, iar când acestea se dovedesc trebuie respectate”. „Eu vă mulţumesc dumneavoastră care v-aţi derulat proiectul, v-a reuşit şi cred că trebuie să-l dezvoltaţi în viitor”, a spus şeful CJC BIstriţa-Năsăud.

Anul viitor, Fundaţia Progress vrea să extindă proiectul şi în alte zone din judeţ, cum ar fi Valea Şieului sau Valea Someşului Mare.

ebook 2 ebook 3 ebook 4 ebook 5

4 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS