Actualitate

Reabilitarea pasajelor: Stâlpi cu steagurile breslelor

(FOTO) Lucrările din proiectul de 10 milioane euro ”Regenerarea urbană a centrului istoric Bistriţa, Axa turistică 1, 2, 3”, cel mai mare proiect cu finanțare europeană derulat de municipalitate prin POR din toamna anului 2013, continuă.

1 pasaj steaguri bresle 2 pasaj steaguri bresle 3 pasaj steaguri bresle 4 pasaj steaguri bresle

Pe pasajul dintr str. Nicolae Titulescu și Mihail Kogălniceanu au fost montați stâlpi înalți cu steagurile breslelor. Traseul este de fapt vechea stradă a călugărițelor, iar pe pasaj au fost puse elemente decorative care amintesc de acest lucru. Tot aici va fi amenajat și un punct info, dar și o fântână ambientală care pornește dintr-un zid de piatră, una din cele cinci prevăzute în total pe traseul axelor.

Arhivele orașului conturează o imagine a burgului medieval, cu intense și diferite activități de meșteșug și comerț. Breasla croitorilor este atestată la Bistrita încă din sec. XV. Un meșteșug cu largă răspândire a fost cel al prelucrării fierului, iar Breasla fierarilor se organizează la Bistrița în sec. al XV-lea, la fel ca și Breasla șelarilor. Se formează și branșele cuțitarilor, lăcătușilor, armurierilor. Breasla măcelarilor devine una importantă pentru oraș. Breasla aurarilor, Breasla funarilor, Breasla rotarilor, a zidarilor și a curelarilor, a pantofarilor și cizmarilor, a rotarilor, dogarilor, țesătorilor și blănarilor, tâmplarilor, olarilor, au contribuit și ele la dezvoltarea orașului.

S-au făcut până acum lucrări de modernizare a spațiului pietonal, de construcție a unor fântâni arteziene, de reabilitare a reţelelor de utilităţi publice pe traseul celor trei axe, de modernizare a iluminatului public şi arhitectural, au fost montate bănci din piatră şi din lemn, suporţi pentru biciclete, indicatoare, inserţii artistice în pavaj, elemente decorative, machete cu cetatea medievală, ghivece și suporturi pentru flori şi jardiniere, panouri de informare, ceasuri stradale, cișmele, punct de informare turistică pe pietonal, statui (Alexandru Roșu, Georg Pfaffenbruder).

5 pasaj steaguri bresle 6 pasaj steaguri bresle 7 pasaj steaguri bresle 8 pasaj bresle

”31 decembrie, ora 24.00, ar trebui să fie data de finalizare a proiectelor cu bani europeni. Din păcate, la toate proiectele există lucrări de făcut, ele trebuie să se încheie, noi am declarat că proiectul cu pasajele și Casa de Cultură vor fi finalizate anul acesta, cu rezerva unui procent de 2% care e posibil să nu se finalizeze. În mod normal, ar trebui să se finalizeze pentru că din fericire timpul permite, săptămâna asta vrem să testăm și fântânile arteziene pe care nu le-am testat până acum pentru că nu au venit toate echipamentele. Vremea ne permite, așa că șanse de a termina există, dar să spun că 100% sau 98% nu o pot face”, a spus acum câteva zile primarul Ovidiu Crețu.

Lucrările au fost realizate de firmele SC TCI CG SA Cluj, SC Iasicon SA Iași, SC Drum Construct SRL Sălaj, SC Ianus SRL Zalău, SC Elenmarc Impex SRL Dej în asociere și subconractantul SC Proinstal 302 G SRL Bistrița.

9 pasaj steaguri bresle 10 pasaj steaguri bresle 11 pasaj steaguri bresle 12 pasaj steaguri bresle

Obiectivul proiectului ”Regenerarea urbană a centrului istoric Bistriţa, Axa turistică 1, 2, 3” (44.996.170,67 lei, din care execuţia peste 33 de milioane lei), care se încheie în acest an, este acela de valorificare a moştenirii istorice şi culturale, prin reabilitarea şi punerea în valoare a pasajelor istorice, caracteristice Bistriţei medievale, precum şi de promovare a noilor axe turistice pietonale, denumite Axa Coroanei, Axa Artelor şi Axa Breslelor. Proiectul presupune, printre altele, redarea funcţionalităţii pasajelor şi a accesului către întreg centrul istoric, conturarea unui brand turistic, valorificarea patrimoniului cultural şi a tradiţiilor bistriţene.

Proiectul prevede modernizarea a 24,149 mp suprafaţă de spaţiu pietonal istoric, modernizarea a 7,350 m rețea de iluminat public stradal și arhitectural, reabilitarea “Punţii lui Keinzel” din zona Codrişor, reabilitarea reţelelor de utilităţi publice pe traseul celor trei axe, înlocuirea și completarea mobilierului urban, amenajarea Pieţei Mici, amenajarea a 5 fântâni arteziene pe traseul axelor turistice, crearea unui punct de informare în centrul istoric.

Printre lucrări: desfacerea îmbrăcămintei vechi de pe traseele celor trei axe și montarea de pavaj din piatră cubică cu rigole de colectare a apei, înlocuirea capacelor de canalizare cu capace noi ce conțin emblema orașului medieval, reabilitarea iluminatului public prin crearea unui nou iluminat ambiental, punerea în valoare a gangurilor boltite lasând zidăria pe alocuri aparentă și cu iluminat din pavaj, inserții în pavaj și ziduri nou propuse a unor elemente de stilistică plastică din piatră cioplită sau bronz, noi elemente de mobilier urban împreună cu obiecte sculpturale și fântani arteziene/ambientale, mobilarea spațiului public cu bănci, coșuri de gunoi, jardiniere, rastel pentru biciclete, stâlpi cu steagurile breslelor, flori, stâlpi cu indicator de străzi, cișmele.

8 comentarii

  • Amplasarea statuii fierarului Georg Pfaffenbruder, in fata Casei de Cultura este total nepotrivita datorita faptului ca acesta nu are nici o legatura cu locul respectiv. De aceea mai degraba statuia fierarului si-ar avea locul pe „Axa breslelor” langa zidul cetatii de la Turnul Dogarilor, avand in vedere ca Strada Dogarilor a purtat o vreme numele fierarului Georg Pfaffenbruder.

  • Treaba romaneasca: îngraşă porcul în ajun. Desi se stia din timp ca pe 31 decembrie, ora 24.00, ar trebui să fie data de finalizare a proiectelor cu bani europeni, Cretu recunoaste ca la toate proiectele mai există lucrări de făcut.
    Asadar, in legatura cu „axele turistice” incluse in programul „Regenerare urbană a centrului istoric Bistriţa”, dar si la reabilitarea Casei de Cultura, care se finanteaza din fonduri europene pe exercitiul financiar 2007-2013, exista riscul ca in cazul in care lucrarile nu se incheie pana la 31 decembrie 2015, o parte din banii europeni sa fie pierduti.

    • Cum multi binevoitori au pus bete in roate bunului mers a lucrarilor si au facut in asa fel incat sa se intarzie la infinit lucrarile, rezultatul nu il va afecta doar pe primar ci intreaga urbe. Abia cand unii vor pedepsi reaua intentie si sabotajul unor lucrari doar pentru a scadea sau creste popularitatea cuiva, atunci lucrarile se vor finaliza in termen in tara asta. Dar din pacate mai e mult pana departe….

    • Cine a sabotat? Mai bine recunoasteti ca nu sunteti capabili sa administrati eficient, asa ca aruncati vina asupra altora. De ce nu s-a verificat zilnic cati muncitori sunt pe santiere, cati lucreaza efectiv si cati stau degeaba, nu era asa mare lucru, sunt destui frecatori de menta in primarie care ar fi putut fi trimisi pe teren in fiecare zi, sau poate avea primaria vreo „obligatie ” fata de firmele executante si nu putea sa le „deranjeze” afacerile ?
      Am trecut ieri de doua ori pe langa casa de cultura, erau vreo 15 muncitori, doi bateau cu niste ciocane in pavaj, restul se uitau cu mainile in buzunare si cu tigara in gura, asa ca vor termina treaba la pastele cailor.
      Poate daca ar fi lucrat asta din filmulet ar fi fost gata toate lucrarile la timp !

      http://funny.generalpedia.com/index.php?%2Ftopic%2F743-un-muncitor-foarte-rapid%2F

    • Asa grabiti au fost incat au turnat beton peste situl arheologic din fata Casei de Cultura George Cosbuc. Pt ca asa era proiectul? Pt ca asa dorea UE sa nu mai avem nimic care sa ne arate ce a fost pe aceste locuri inainte?

  • Daca nu vor fi scosi tiganii ,si ceilalti ca ei.din zona.AXELE TURISTICE se vor umple de rahati si de duhoare! Dar…asta e! si nimic mai mult!!

  • Steagurile sunt frumoase, brodate, au dat culoare aleii. Ma bucur ca s-a facut asa ceva pentru Bistrita.
    Stie cineva unde au fost brodate?

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS