Actualitate Politică

Încurcat de consiliul ştiinţific, Radu Moldovan vrea să treacă la CJ şi Parcul Naţional Munţii Rodnei

Dacă a rămas ceva neatins de tăietorii de lemne din România, extrem de bogaţi cu toţii, acestea sunt parcurile naţionale, păzite aproape până la scrificiu de o mână de cercetători care fac parte din consiliile ştiinţifice. Şi parcurile riscă să devină o istorie tristă dacă vor trece în subordinea consiliilor judeţene aşa cum vrea şi şeful CJ Bistriţa-Năsăud, Radu Moldovan.

Radu Moldovan a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că după dezbaterea pe Codul Silvic de la Bistriţa, la care a participat şi directorul Romsilva, i-a cerut acestuia să-i dea în administrare la CJ Bistriţa-Năsăud Parcul Naţional Munţii Rodnei.

„Vreau să văd puncte tari, puncte slabe, costuri, condiţii. Luni voi avea un raport pe această temă. În momentul în care voi fi convins că unele conflicte între administraţia parcului şi proprietarii de păduri ar putea fi rezolvate prin preluarea în administrarea la CJ, voi face acest gest de a propune doamnei ministru Pană şi RNP preluarea în administrare a Parcului Naţional Munţii Rodnei. Dacă nu vor fi fcosturi foarte mari, voi face această propunere CJ să preluăm în administrare Parcul Munţii Rodnei pentru a închide cel puţin discuţia aia cu consiliul ştiinţific şi consiliul nu ştiu care care nu vrea să stea de vorbă cu nimeni. Eu nu pot să înţeleg: oricât ar fi de restrictivă o lege, Sit Natura 2000 sau orice altă lege, să lăsăm pădurea să se distrugă: zeci de mii de hectare atacate de ipide şi de alte lucruri şi să nu mergem să blocăm distrugerea ei pentru că nu ştiu cine ne încurcă, nu vrea domnul X. Lucrurile mi se par aberante. Din punctul meu de vedere, cea mai mare problemă care există e cea legată de comunicare a administratorului, cu consiliul ştiinţific şi cu proprietarii de păduri. Toate cererile făcute de proprietarii de păduri, respectiv primarii, sunt cereri de bun simţ, adică lăsaţi-ne să facem ce facem de sute de ani: să mergem cu oile în păşunile alpine. E aberant ce se întâmplă în momentul de faţă fiindcă nimeni nu cere să distrugă pădurea. Dacă vedem că ea se usucă în fiecare an alte mii de hectare şi noi nu avem voie că nu ne lasă domnul profesor X sau nu ştiu cine e acolo şi care nu ştiu în ce măsură e informat cu ce se întâmplă acolo. E o problemă pe care am preluat-o încă de acum două săptămâni. Luni am discuţii cu specialiştii pe modelele unor documente care au început să fie făcute în ţară. În condiţiile în care vom vedea că putem sprijini administraţiile locale şi cetăţenii care au proprietăţi acolo, voi propune CJ să preluăm Parcul Naţional Munţii Rodnei”, a spus Radu Moldovan.

Întrebat dacă îşi doreşte ca accesul în parc să fie mai permisiv, inclusiv pentru vânători, Radu Moldovan a răspuns: „Nu am scos niciun cuvânt despre vânătoare care e interzisă în parcuri naţionale. Nu am pomenit că vom modifica legea vânătorii. Am vorbit despre păşunat în pădurile alpine proprietatea comunelor şi de intervenţia acolo unde mii de hectare sunt uscate şi dacă acolo nu se intervine să izolăm zona, lucrul acesta se extinde. Şi dacă CJ preia administrarea, instituţia va trebui să respecte legile şi să administreze parcul în baza aceloraşi legi care sunt şi azi. Sunt unii domni care le interpretează ciudat. Nu văd cum dacă de 200 de ani oaia nu a încurcat nimic, încurcă acum”, a spus şeful CJ.

Când i s-a atras atenţia că oieritul nu mai e o activitate ecologică, ci un business în care se circulă numai cu 4×4, el a spus: „O să le interzicem ciobanilor să mai meargă cu 4×4, să meargă călare pe măgar. Asta nu e o problemă. O putem legifera la nivelul CJ”, a spus Moldovan.

Întrebată dacă va preda Consiliului Judeţean Parcul Naţional Munţii Rodnei, ministrul Doina Pană a spus că nu va lua nicio decizie până nu va analiza „pe verticală” situaţia. „Trebuie să găsim soluţia optimă pentru parcuri, fiindcă despre ele vorbim. E adevărat că sunt şi victime colaterale despre care vorbea şi domnul preşedinte, dar pe mine mă interesează soarta parcurilor”, a spus Doina Pană.

Parcul Naţional Munţii Rodnei este cea mai întinsă arie protejată din Carpaţii Orientali. Încă de la înfiinţarea lui, primarii s-au plâns că nu pot tăia lemn din pădurile aflate în raza lui şi au scos mereu în faţă pretextul pădurilor atacate de insecte. Consiliul ştiinţific a ţinut cât a putut uşa închisă conştient fiind că orice acces cât de mic ar fi dus la un dezastru mare. Sub pretextul că fac curăţenie în pădure, firmele care taie lemne ar fi intrat cu maşini de mare tonaj, ar fi distrus drumurile,ar fi speriat animalele şi, evident, tăiat mai mult decât trebuia, aşa cum procedează şi în prezent. Şi stânele sunt extrem de nocive fiindcă ciobanii de azi nu mai sunt cei de acum 200 de ani. Au câini de rasă, mari cât viţeii, arme de vânătoare, maşini 4×4 cu care merg până în vârf de munte. Orice uşă larg deschisă pentru ca omul să intre şi mai mult în parcurile naţionale va duce la dispariţia lor, singurele noastre comori, restul pădurilor fiind deja la pământ.

Timp Online i-a cerut ministrului Doina Pană să fie responsabil faţă de generaţiile care vor veni şi să nu aprobe un astfel de transfer. Parcul Naţional Munţii Rodnei, odată ajuns pe mâna politicienilor, va dispărea, iar Doina Pană va fi direct răspunzătoare pentru o astfel de crimă ecologică.

Cristiana Sabău

11 comentarii

  • Doamne Sfinte!. Asta e pe modelul Mazare si portul Constanta. Tot ce nu poate fi stapanit si controlat se trece prin ordonanta de guvern la un Consiliu Judetean sau Primarie PSD. Dupa aceea, potopul! . Asa functioneaza PSD. La Braila CJ a pus ochii pe Statiunea de Cercetari, un fel de sora a Statiunii Pomicole de la noi. Au obtinut prin ordonanta de urgenta de la Ponta terenul si cladirile. Si s-au pus pe licitatii, frate. Dupa o luna si-au dat seama ca au lasat cercetatorii fara salarii, ca pe aia nu i-au luat la ei. E o nebunie acuma acolo, unde mai pui ca aia ameliorau soiuri traditionale de grau, etc. Oricum e o reteta fatala asta!

    • da ma ziarul de casa a PD-L -ului si postul b1tv care este format din slugile lui Baselinio, care au nenorocit acesta tara.

    • În general din considerente de estetică modificăm titlurile. Nu ne dăm seama din prima câte cuvinte încap pe două rânduri. Dacă cei doi sună pe undeva pentru titluri, nici într-un caz la noi. Şi dacă ar suna, ar suna degeaba.

  • Discutiile cu primarii comunelor foste graniceresti nu dau o imagine exacta a problemelor Parcului National Muntii Rodnei,Rezervatie a Biosferei.
    D-na ministru Doina Pana si d-ul presedinte Radu Moldovan pot consulta avizele
    date de Consiliul stiintific la solicitarile primarilor si ocoalelor silvice din zona.Vor constata ca au fost date avize pentru:- taierea si scoaterea doboraturilor de vant;taierea si scoaterea doboraturilor cauzate de avalanse;taierea si scoaterea arborilor atacati de ipide in anumite zone;refacerea stanelor cu lemn taiat din
    sectorul respectiv;repararea drumurilor de acces etc.
    Pasunatul nu a fost si nu este interzis,dar este totusi o REZERVATIE A BIOSFEREI ! si ar trebui sa fie mandri cei doi demnitari de acest lucru.
    Consiliul stiintific este alcatuit din specialisti, pe domenii,de prim rang :academicieni,prof.universitari,cercetatori stiintifici I,dintre care mentionam numai doi,bine cunoscuti de domniile lor:acad.Dan Munteanu si Iosif Viehman.

  • Domna e de inteles, GHEARA ciumei psd a ajuns la gatul TIMPULUI ONLINE!
    Chestie de constiinta! si nooo da jurnalistii liberi nu stiu de cine sunt platiti.

  • Nu pot sa cred ca un membru psd este incurcat, Radu mamii se va descurca cu consiliul stiitific, consiliul ala e nimic pe langa consiliul judetean. Si nu mai pierdeti vremea cu articole alterate.

  • 1. Sa vorbesti despre mii de hectare de padure uscata din cauza ipidelor, asta dovedeste o crasa necunoastere a problematicii ( sau ca iti culegi informatia dintr-o singura sursa, adica de la primarii interesati ca in 4-8 ani sa rada tot)
    2. Conflictul parcului cu comunitatile este de fapt conflictul dintre cei care vor respectarea legii si protejarea mediului cu cei care vor cu orice chip sa macine si ultimele ramasite de padure care au mai ramas. In fapt oamenii simpli si de buna credinta sunt de partea Parcului National.
    3. Pasunatul nu e interzis in parcul national, nu stiu de ce Radu Moldovan poarta aceasta discutie. Doar daca este ,,portavocea ” lui Monita si a altor primari care incaseaza sute de mii de euro si vor sa-si justifice acesti bani buldozerind muntii si facand acces auto pana in creierul muntelui, la Lacurile Lala, Buhaescu, etc, acolo unde mai vor sa construiasca si asa -zisele ,,Stane ecologice” pentru a putea trage cate un chef impreuna cu mai marii vremii si a avea un refugiu impreuna cu alti braconieri care nu sunt de acord ca in parc nu se vaneaza. In concluzie: oaia nu incurca- boii insa, da!
    4. FELICITARI d-nei Cristiana Sabau, care dovedeste inca odata ca e o persoana de bizuiala si care merita admiratie.
    PS: Parcul National e o activitate ,,paguboasa” , nu aduce profit direct, singurul profit este ca nu se vor taia padurile, nu vor seca apele ( construindu-se in schimb microhidrocentrale din care sa castige doar baietii destepti si primarii) si vor mai ramane capre negre pe crestele muntilor.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISSFM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS