Economie Politică

Radu Moldovan: Vom reinstaura legea la Colibiţa, deşi nu ţine de fişa postului de preşedinte al CJ

Colibiţa nu este nici astăzi staţiune, deşi toate conducerile politice ale acestui judeţ s-au lăudat că vor pune localitatea pe harta turistică a ţării. Preşedintele CJ, Radu Moldovan, e decis să facă ordine în următoarea perioadă "rezonabilă" de timp, după ce, timp de un an, şefii de instituţii ale statului nu au făcut absolut nimic în privinţa gardurilor, a deversărilor în lac şi a turismului la negru.

Preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Moldovan, le-a spus consilierilor judeţeni că a găsit o soluţie pentru racoradrea la reţeaua de apă a Colibiţei. „Acolo sunt lucrări foarte costisitoare, de artă, cu foarte multe staţii de pompare ţinând cont de relief şi de construcţia cabanelor din partea de jos a infrastructurii stradale. Spre bucuria mea, am găsit o soluţie, iar Colibiţa va fi cuprinsă în integralitate în etapa a doua a Masterplanului pentru a introduce reţele de apă şi canalizare”, a spus Radu Moldovan.

Preşedintele CJ a explicat că, până atunci, Aquabis va contribui cu anumite sume la o investiţie a Apelor Române care aduc, printr-o conductă apă din partea dreaptă a lacului unde s-a găsit o sursă bună. „I-am rugat pe cei de la Direcţia Apelor Someş-Tisa să ne accepte ca parteneri, noi să suportăm diferenţele de cost pentru o dimensiune diferită a conductei pentru a putea realiza aducţiunea apei în partea de nord a Colibiţei. Aşa cum ştiţi, resursa de apă nu e foarte bogată în zona aceea”, a adăugat el.

Radu Moldovan a reamintit că anul trecut, împreună cu prefectul Ioan Ţintean, şi-a asumat să facă ordine la Colibiţa, lucru care nu s-a întâmplat până acum, din păcate.

„În următoarea perioadă scurtă de timp, va fi formată o comisie mixtă formată din reprezentanţii tuturor instituţiilor responsabile care se vor duce acolo şi vor reinstaura legea: toate gardurile care ajung până în lac şi nu sunt pe proprietăţi vor fi retrase, toţi cei care deversează reziduuri în lac vor fi sancţionaţi, vor fi verificaţi toţi cei care deţin proprietăţi acolo şi nu au toate utilităţile şi aici mă refer în mod special la fosele septice. Vă asigur că, într-o perioadă rezonabilă de timp, va fi făcută ordine în Colibiţa. Cei care se plimbă pe lac cu bărci cu motor nu se vor mai plimba şi vom reinstaura legea în Colibiţa. De asemenea, vom verifica toate pensiunile care cazează la negru fără să plătească vreo taxă la Primăria Bistriţa Bârgăului. Ne preocupă ce se întâmplă la Colibiţa chiar dacă asta nu face parte din fişa postului preşedintelui CJ. Mă interesează ce se întâmplă în judeţ şi vom face toate eforturile ca să putem să reinstaurăm legea în locaţia Colibiţa. Din păcate, până la mine, nimeni nu a făcut nimeni niciun gest decât declaraţii politice în ce priveşte declararea ca staţiune a zonei Colibiţa. Împreună cu domnul primar Vasile Laba (de la Bistriţa Bârgăului -n.r.) am făcut aceste demersuri şi mai avem de implementat două-trei soluţii pentru a îndeplini condiţiile necesare încât Colibiţa să fie declarată staţiune”, a spus Radu Moldovan.

În ce priveşte intenţia de achiziţie a unui teren la Colibiţa pe care să fie amenajat un camping pentru turişti, preşedintele CJ a spus că, din păcate, instituţia întâmpină greutăţi fiindcă terenurile sunt destul de scumpe.  „La prima procedură, nu s-au prezentat foarte mulţi. Cei care au terenuri şi ar vrea să vândă nu au actele în regulă. Am redeschis o sesiune de depunere a ofertelor, sper să avem mai multe şi comisia să poată veni cu o propunere concretă pentru achiziţionarea unui asemenea teren pe care să-şi petreacă timpul liber cei care nu au posibilitatea să se cazeze la hoteluri şi pensiuni. Respectiva zonă publică va fi administrată fie de noi, fie de Consiliul Local al comunei Bistriţa Bârgăului”, a spus Radu Moldovan.

Consilierul judeţean PDL Florin Urîte a cerut la rândul lui ca în momentul în care se realizează reţeaua de apă la Colibiţa-Miţa, branşarea să se facă doar dacă cei care solicită au fose septice sau microstaţii de epurare. „Dacă băgăm apa înaintatea canalului trebuie să ne gândim foarte bine să nu creştem gradul de poluare a zonei mai ales că avem intenţii foarte serioase cu Colibiţa”.

3 comentarii

  • vreau sa vad ce o sa faceti , ca de promisiuni……….eu fac un pariu cu oricine , ca de acum in 3luni va fi tot asa cum este acum,nu se va schimba nimic,nimic. hai cine sa baga ?? un curajos. pe oricit vreti voi.

  • Prea multa vorba si prea putine fapte. Intr-adevar, in Colibita multi au ingradit si ce nu-i a lor. Au mers cu gardul pana la oglinda apei luand pana si zona de protectie din jurul laculu. Ca sa nu mai vorbim de construirea haotica. Totusi Colibita anilor ’60 se remarca si prin arhitectura cabanelor asemanatoare celor din Tirolul Austriac. Ar trebui incurajata (nu fortata) revenirea la acel gen de arhitectura cel putin la ceea ce se construieste in continuare. De asemenea ar trebui sa repuna lucrurile in legalitate si in privinta deversarii dejectilor direct in lac. Altfel lacul Colibita risca sa ajunga o imensa latrina. Nu trebuie abandobata nici ideia achizitionarii acelor suprafete de catre CJ pentru amenajarea de campinguri. Ba mai mult trebuie mers mai departe si refacute acele cabane in stil tirolez care gazduiau altadata tabere scolare de neuitat. Pana atunci insa, poate fi trecut imediat la actiune pentru refacerea zonei de protectie din jurul lacului, care nu presupune cheltuieli din partea CJ, decat o doza de fermitate in aplicarea legii. Odata recuperata zona de protectie de la cei care au ocupat-o abuziv, se vor putea amenaja zone de promenada pe faleza lacului.

  • Aha deci d-l Urate nu va fi bransat la apa, dupa proprile indicatiuni! Se va plimba doar cu propria barca cu notor, a scuze cu… vele

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS