Actualitate

Proiectul Aquapark, pe agenda CL. Ce va cuprinde investiția de 7,5 milioane euro

Consiliul Local Bistrița va discuta în ședința din 23 februarie proiectul de aprobare a Studiului de fezabilitate pentru obiectivul de investiţii „Complex de agrement acvatic Aquapark Bistrița” din Wonderland.

Valoarea totală a investiției este estimată la 34.071,649,81 lei cu TVA (circa 7,5 milioane euro), din care Construcții+Montaj 23.286.240,11 lei. Capacitățile prevăzute: clădire cu bazine interioare – 2.492 mp, bazine exterioare – 1.210 mp, parcare – 146 locuri. Primarul Ovidiu Crețu a declarat că, dacă nu se vor putea obține fonduri europene prin PNDL pentru realizarea parcului acvatic, va fi contractat un nou împrumut la bancă, pe 15 ani.

Municipalitatea estimează venituri de peste 10 milioane lei pe an, la un număr de vizitatori de aproape 190.000. AICI Analiza cost beneficiu

Viceprimarul Cristian Niculae: ”Un proiect frumos, așteptat de majoritatea bistrițenilor. Un alt mod de a atrage turiști în orașul nostru. O investiție care pe termen lung înseamnă creștere economică si evoluție a comunității din care facem parte”.

Pentru aceste servicii de proiectare a fost alocată suma de 1.246.994,13 lei fără TVA, adică aproximativ 282.163 euro. Licitația a fost câștigată în martie 2016, cu 594.000 lei fără TVA, de SC Aduro Impex SRL din București, cu subcontractanți SC Specialist Consulting SRL, SC DC Imobil Proiect SRL, SC Protelco SA și SC Total Road SRL.

Ce prevede proiectul, conform documentațiilor:

”Terenul propus pentru amplasarea obiectivelor, în suprafață de cca 15 ha, este proprietatea publică a municipiului Bistrița. Terenul studiat prezintă o pantă ușoară cu o înclinație între 5% și 18%, fără accidente vizibile sau formațiuni care să marcheze mișcări sau surpări pe jumătatea de nord a amplasamentului, dar cu viroage formate in urma scurgerii apelor pluviale de pe versantul dealului. Amplasamentul are stabilitatea generală și locală asigurată în contextul actual și nu prezintă fenomene care produc alunecări, așa cum rezultă din studiile geotehnice elaborate. Terenul se află în vecinătatea aerodromului construit, liber de construcții.

Investiția constă dintr-o construcție principală, amenajări exterioare (terase, zone înierbate), atracții (tobogane), alei carosabile și pietonale, parcaj, utilități. Construcția principală este desfășurată pe trei niveluri principale (demisol – zona de acces public, vestiare și utilități, parter – zona de agrement piscine, tobogane, saune masaj și zona supantei – cafeteria. Construcția este aliniată cu latura lungă pe direcția principală a curbelor de nivel și amplasată în punctul de schimbare de pantă a terenului. Accesul se face printr-o alee carosabilă bordată de trotuar pentru circulația pietonală din zona de nord, în continuarea parcării aferente pârtiei de schi.

Zona demisolului este o zonă masivă cu pereți din beton armat sau cărămidă, în principal plini, find complet îngropată pe latura de sud și aproape complet expusă pe latura de nord, cu aspect de soclu. Zona intrării este situată la acest nivel și este vitrată. Zona parterului și a supantei constituie ceea ce se va numi corpul principal. Acesta este o construcție aproape complet vitrată pe toate laturile, cu structura mixtă cu stâlpi din beton și ferme metalice la acoperiș. Acoperișul are o secțiune specială, curbă, oferind astfel înălțime variabilă în interior, de la 6 m în zona centrală, cea mai joasă până la 9,30 m în zona supantei (13,30 măsurat de la nivelul piscinelor).

Alinierea construcţiei pe direcţia ENE-VSV și vitrajul generos asigură însorirea maximă a spațiilor, construcţia având astfel aspectul unui acoperiş care protejează un spaţiu interior cu vizibilitate totală la exterior, oferind astfel o perspectivă vasta asupra văii râului bistriţa și a oraşului. La exterior sunt prevăzute, păstrând aceeaşi aliniere, bazine pentru relaxare, dalaje și tobogane pentru a spori capacitatea pe timpul verii.

Sunt prevăzute două categorii de atracţii în afară de bazinele propriu-zise:

– atracţii pentru copii, la interior și exterior în cadrul bazinelor speciale destinate acestora; este vorba de atracţii destinate copiilor cu vârste cuprinse între 1 și 6 ani. La interior este prevăzut un tobogan (diferența de nivel cca 2 m, lungime cca 6 m), încorporat într-o construcţie cu scări. În acelaşi bazin sunt prevazute elemente de cățărare pentru copii, arce multicolore si diverse personaje special destinate vârstei. La exterior este prevazut de asemenea un tobogan pentru copii cu 3 piste (diferența de înălțime cca 2 m), un dispozitiv tip „găleată” (1000 l) cu răsturnare și diverse jeturi de apă.

– atracții pentru adulți si copii peste vârsta de 12 ani sau pentru familii, situate la exterior, cu posibilitatea de a prevedea in viitor tobogane pentru adulți și la interior. Tobogan exterior multitrack de tip curse sau alunecare libera, cu 4 benzi, H=10m, L=4×46 m si sistem de aterizare în afara bazinului; Tobogan exterior hidrotub diametru 1400 mm cu maxim 3 locuri si iesire de latime 3 m si lungime 15 m si sistem de aterizare in afara bazinului; Tobogan deschis cu alunecare liberă de lățime 2000 mm și ieşire de lățime 3 m și lungime 15 m și sistem de aterizare în afara bazinului.

– Utilități: Drumuri de incintă, parcare, puţuri pentru pompe de căldură

– Împrejmuiri”.

11 comentarii

  • Un proiect mediocru din punct de vedere al designului… mult beton si modul de amplasare a teraselor este unul necorespunzator… este mai misto la weekend la mures

    • La figa e plin zi de zi …de ce trebuie sa mergem pana acolo cand se poate si aici!!!! Cu cat mai repede cu atat mai bine!! acum toti comenteaza, ca partia ca aquaprk-ul…dar cand o sa fie zapada o sa ii vad pe toti cu schiurile pe partie si cand o sa fie bazine toti se duc la scaldat ……dar de comentat toti comentaza!!!!

  • nu mai pot avea incredere in acest primar , plateste 100000 mi lei pe luna pentru „intretinere” partiei , isi bate joc de banii nosti !!!

  • O noua ambitie prosteasca a primarului Cretu dupa aceea de amenajare partiei de schi costisitoare pe Dealul Cocosului, la altitudinea cea mai joasa din tara, de numai 600 m si in conditiile in care Bistrita se afla intr-o zona total nepotrivita pentru domeniul schiabil din cauza temperaturii medii anuale relativ ridicate, de cca 8,3 grade Celsius, comparativ cu Predealul unde izoterma este de doar 5 grade. Chiar si la Colibita, izoterma anuala este de numai 6,5 grade. In plus orasul Bistrita are avantajul ca se gaseste la o distanta mica de zona montana, potrivita pentru practicarea sporturilor de iarna. In aceste conditii, o investitie asa de mare pentru o partie de schi dotata cu tunuri de zapada la Bistrita nu se justifica, avand in vedere ca aceste instalatii nu pot produce zapada artificiala decat daca temperatura aerului este sub minus 5 grade. Eventual la Bistrita putea fi luata in considerare o investitie mai mica pentru o partie cu zapada naturala, fara dotari speciale costisitoare .
    Si totusi, pentru a satisface mofturile paguboase ale lui Cretu, primaria Bistrita a investit peste 27 milioane lei dintr-un imprumut bancar, intr-o partie de schi care va sta nefolosita, in cel mai bun caz, mai bine de 10 luni pe an, in timp ce orasul are cu totul alte prioritati in folosul cetatenilor. Un vechi proverb spune ca “inteleptul invata din greselile altora, desteptul invata din greselile proprii, iar prostul nu invata niciodata.” Se pare ca primarul Cretu face parte din ultima categorie si nu a invatat nimic din moment ce vrea sa construiasca un aqualand tot din imprumuturi bancare la baza Dealului Cocos. De ce sa cheltui banii publici pe un complex acvatic situat pe pasunea din Unirea cand un astfel de complex ar putea fi facut cu bani europeni si cu mai mult folos fie la Sarata fie la Slatinita unde ar putea fi puse in valoare si resursele de apa sarata disponibile, dupa modelul celor de la Baile Figa, sau de la Sangeorzul de Mures. De fapt, primarul Cretu toaca in prostie bani publici pe proiecte fara nici o perspectiva de care de care nu se apropie nici un investitor privat si de care pana la urma se alege praful.
    In urma cu cativa ani a existat o viziune mai inteligenta privind punerea in valoare a resurselor de de apa sarata din zona Bistritei.
    Vezi:http://www.timponline.ro/slatinita-viitoarea-baza-de-tratament-cu-ape-sarate-a-bistritei/

    • In Bistrita toti sunt experti in partii, bazine de inot, astronomie, ingineri… voi ati fost la Figa sa vedeti cata lume merge la bazine??? ca e plin mereu.. daca acolo se poate aici de ce nu? Daca nu investesti bani nu ai cum sa scoti bani.

    • Cum ramane cu piscina de la Codrisor? Este trecuta pe linie moarta? Macar asta sa fie gata, ca tot au inceput niscai lucrari, nu putem sa asteptam „REALIZARI MARETE” ale unor proiecte paguboase pana la Sfintele Calende! Pentru risipa banului public nu raspunde nimeni? Cat mai cred unii ca vom suporta?!

  • im plac cei care contesta!! orice si oricum!!! sa pice! sa demisioneze! sa nu se faca! sa! sa!….bravo dragi opozanti, si ei sunt primii si dupa deschidere! sa bage de seama daca apa e destul de curata, daca iarba destul de verde, daca nu e rosie cumva !!!::::))))) sunteti hazlii rau!! orice sa nu se faca!!!! da orice! ca alte propuneri n-au ei oricum!!!::::)))))
    abia asteptam multi diontre noi sa nu mai mergem prin alte localitati pentru o scalda!!!

  • Domnule Marius te intreb oare mai apuca ? Se termina mandatul si ramanem cu studiinde fezabilitate. Daca podul berariei nici acum gata a durat 4 ani aceasta investitie cat va dura? Woandarland-ul a durat cativa ani si nu e gata nimic , doar noroi. Mai ozmeni pe ce lume traiti? In afara de studii de fezabilitate NADA.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS