Politică

Programul de guvernare al PNL, ”Guvernarea liberală a României”, în dezbatere publică şi internă

”Guvernarea liberală a României”, proiectul de guvernare PNL, a fost lansat în dezbatere publică şi va fi distribuit organizaţiilor din ţară pentru dezbatere. După discuţii cu societatea civilă, mediul de afaceri şi partenerii politici, la începutul lunii proiectul de program va fi aprobat în forurile de conducere ale PNL.

Eliminarea taxei pe stâlp şi a accizei la carburanţi, prin diminuare progresivă, până la 31 decembrie 2016, plafonarea CAS la trei salarii medii brute pentru profesiile liberale şi reducerea TVA la 19% de la 1 ianuarie 2016 se numără printre propunerile din programul de guvernare prezentat de PNL.

”Documentul politic se doreşte a fi un pas important pe care PNL îl face în direcţia indicată de cetăţeni în 16 noiembrie 2014. Guvernul format de PNL îşi va asuma o nouă calitate a serviciilor publice esenţiale ale statului. Educaţia şi cercetarea, sănătatea şi demografia, economia şi justiţia, politica externă şi de securitate vor fi modelate astfel încât modernizarea statului să devină o realitate în serviciul cetăţeanului. Modernitatea nu este un scop în sine, ci o provocare şi un mijloc pentru a oferi cetăţenilor condiţiile împlinirii într-o societate liberă şi deschisă, servită de un stat care îi respectă şi este respectat în lume, pentru că este democratic, drept, prosper, puternic. Încurajarea capitalului şi antreprenoriatului autohton va fi o ţintă realizabilă printr-o fiscalitate mai relaxată, care va fi realizată însă progresiv în două etape, una până în 2016 şi alta după 2016 până în 2020, pe măsură ce vom desăvârşi reforme structurale precum îmbunătăţirea colectării, a managementului şi profitabilităţii companiilor de stat, vom digitaliza administraţia şi reduce cheltuielile guvernamentale inutile, vom relansa investiţiile şi ridica barierele administrative şi legislative din calea ”businessului” bazat pe competiţie onestă şi conformare voluntară fiscală”, se arată în proiect.

PNL vrea să combată ”o percepţie falsă, potrivit căreia guvernările de centru dreapta nu se ocupă de solidaritatea socială şi protecţia socială”: ”Vom risipi această temere prin guvernarea noastră. Putem construi o Românie socială de dreapta. Soluţiile corecte de rezolvare a problemelor sociale sunt cele de dreapta, care rezolvă dezechilibrele structurale. Nu ”pomenile” socialiste rezolvă nivelul de trai, ci reconstrucţia sănătăţii, educaţiei şi economiei naţionale. Guvernarea de dreapta este cea care creează plus valoare în societate, prin deschiderea oportunităţilor pentru cetăţeni şi companii, prin încurajarea ”libertăţii” de a face, dar în egală măsură se poate concentra şi pe echitatea distribuirii rezultatelor prin politici coerente în domeniul social. Programul nostru conţine astfel de politici, care au în vedere stabilitatea şi reformarea sistemului de pensii şi asigurări sociale, dar şi atenţia acordată tinerei generaţii prin politici transversale mai multor sectoare”.

Potrivit proiectului programului de guvernare al PNL lansat sâmbătă de conducerea partidului, economia este obiect de securitate naţională pentru liberali, iar educaţia, sănătatea, demografia sunt obiective care necesită o acţiune pe termen lung, “pas cu pas”. “Finanţele ţării au fost echilibrate printr-o austeritate dură şi sacrificii ale populaţiei, dar economia noastră este departe de ceea ce am putea fi”, se arată în programul de guvernare al PNL. Potrivit acestui document, este nevoie de “un nou model economic naţional, pe termen lung, care să încurajeze puternic capitalul autohton”. De asemenea, PNL precizează că încurajarea capitalului şi antreprenoriatului autohton va fi o ţintă realizabilă printr-o fiscalitate mai relaxată, care va fi realizată, însă progresiv, în două etape, una până în 2016 şi alta până în 2020, după realizarea reformelor structural şi îmbunătăţirea colectării.

Politicile de stimulare fiscală vor fi implementate progresiv şi sustenabil, fără a pune în echilibru macrostabilitatea finaciară, se menţionează în program. PNL vede în FMI, UE şi Banca Mondială parteneri de încredere pe termen lung, iar în aderarea la zona euro “un obiect fezabil”. În proiectul de program prezentat de PNL se mai arată că „în principiu fiscalitatea va fi partajată clar între fiscalitate naţională şi fiscalitatea locală pentru a simplifica şi responsabiliza, ceea ce va antrena clarificarea sistemului de impozite şi taxe, responsabilitatea în administrarea şi colectarea acestora, elaborarea şi urmărirea execuţiei bugetelor pe niveluri de competenţă şi răspundere”.

„Efectul major aşteptat se referă la o reducere semnificativă, a numărului de impozite şi taxe de natură fiscală permiţând contribuabililor să-şi diminueze cheltuielile cu administrarea fiscală şi să le crească nivelul de competitivitate cu toate avantajele personale şi generale ce decurg din această măsura. Estimăm ca urmare a adoptării şi implementării Programului de guvernare sporirea consumului intern, a creşterii PIB-ului cu un ritm mediu anual de 5%, de creştere a încasării veniturilor fiscale de la aproape 32% în prezent la circa 38-40% din PIB, inclusiv prin diminuarea drastică a evaziunii fiscale”, susţin liberalii.

PNL mai susţine în acest program generalizarea cotei unice de 16% pentru toate tipurile de taxe şi impozite: 16% CAS plătit de angajat, 16% CAS plătit de angajator, 16% impozit pe profit, 16% impozit pe venit, 16%impozit pe dividende. De asemenea, se face referire la introducerea a două cote diferenţiate de TVA, respectiv pentru alimente, medicamente, energie electrică, gaze naturale, cărţi, pe de o parte, şi pentru servicii turistice, transport în comun şi alte produse care vor fi convenite cu societatea romanească. „Nivelul acestora se va determina în funcţie de evoluţiile economice după aplicarea celorlalte politici publice”, se arată în program. În proiectul liberalilor se mai vorbeşte despre „reaşezarea redevenţelor în cadrul unui sistem flexibil care să permită exploatarea rentabilă a depozitelor mature de hidrocarburi şi încurajarea explorării pentru descoperirea de noi rezerve, simultan cu creşterea veniturilor statului din redevenţe”. ”Vom combate prin acţiunea noastră guvernamentală o percepţie falsă, potrivit căreia guvernările de centru-dreapta nu se ocupă de solidaritate social şi protecţia socială”, mai arată PNL.

Educaţia, cercetarea, sănătatea şi demografia sunt considerate obiective strategice pentru PNL, liberalii propunând de asemenea un program naţional de dereglementare. Fiecare minister şi agenţie va analiza reglementările din domeniul de competenţă şi va propune comasări, abrogări, eliminarea reglementărilor inutile.

AICI integral programul de guvernare propus de PNL şi rezumatul acestuia.

7 comentarii

  • Orice ar spune, au atarnata de picior greutatea numita „guvernarea PDL”, asa ca nu prea ii mai crede lumea… Ce „PROTECTIE SOCIALA” a facut PDL-ul = scaderea cu 25% a salariilor, cresterea TVA, concedierea a 300.000 de oameni? Toate astea in timp ce Pedelaco-Portocalii din sistem furau zeci de milioane de euro? Fiecare !! Halal..

  • Nu i mai vreau pe astia la guvernare..! sunt PDL isti imbracati in hainele PNL ului. O sa avem de suferit daca vin astia la guvernare din nou !!!

  • Poi programul asta de guvernare l a prezentat Psd ul cu doua saptamani in urma si acuma spun si Pnl isti ca e bun inseamna ca programul lui Ponta e bun si merita votat

  • Topirea PDL în noul PNL scoate la iveală un strat gros de zgură și năravuri. De la 1 oct avem 31.3% CAS, din care angajatul 10.5%.(Legea 123/2014)
    Acum din liantul liberalo-jecmănitor se propune 32% din care 16% angajatul. (pag. 30)
    Se recunoaște 18% evaziune fiscală din PIB și acceptă să le rămână lor doar 17%, un procent să intre în PIB.
    Nimic din sfera lucrului bine făcut. O improvizație de la cap la coadă, superficială în corelarea dorinței și putinței, mai bine zis demagogie ieftină.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS