De ce este dispus profesorul Florin Bojor să stea în grevă oricât e nevoie

Merigo

Profesorul de religie Florin I. Bojor scrie, într-o postare pe blogul personal, că e dispus să stea în grevă oricât e nevoie și nu din motive neapărat salariale. Redăm în continuare textul publicat :”Noi, profesorii, suntem incapabili să facem o grevă?”

”Pentru un popor profesorii sunt „sarea pământului. Dacă sarea se va strica, cu ce se va săra? De nimic nu mai e bună decât să fie aruncată afară şi călcată în picioare de oameni.” (după Matei 5, 13).

Astăzi trebuia să fie grevă în învăţământul românesc, iar motivul nu este unul salarial de 10, 20 sau 30%, ci unul mult mai profund – demnitatea şi viitorul acestui popor.

Mai precis, într-o ţară echilibrată nu e posibil ca cei ce lucrează pentru comunitate – stat să aibă o scară de salarizare de la treapta 1 la 12. Adică, unul să mănânce cu o lingură şi alţii cu 12 linguri, iar profesorii să fie puşi nu la mijlocul scării, ci aproape de muncitorii necalificaţi.

Cu alte cuvinte, dacă nu vom face un sistem echilibrat de salarizare cu o scară de la 1 la maxim 6, unde profesorii să fie la nivel mediu de 3 lovim în demnitatea şi viitorul poporului român.

Să vă povestesc o întâmplare reală: Prin 2012, în primul an ca profesor, un elev de liceu s-a ridicat în clasă în picioare şi mi-a zis: „Domnule profesor, ne repetaţi mereu că trebuie să învăţăm, să muncim cât de mult. Ştiu că aveţi 3 facultăţi, dintre care 2 în străinătate. Nu vă supăraţi: ce salariu aveţi?” I-am spus adevărul: câştigam 600 de lei pe lună. Atunci, un alt coleg a exclamat: „De atâţia bani am băut eu şi prietenii mei azi noapte…”

De atunci, întreb pe toată lumea: cum să mai convingi un elev să studieze, când tu cel care trebuie să fii exemplu de succes pentru că ai studiat, de asta îi dai lecţii lui ai un salariu la limita subzistenţei? Nu e această problemă una de demnitate şi viitor a poporului nostru?

Mai mult când s-a discutat problema grevei mulţi profesori din jurul meu au reacţionat scandalizaţi: „cum să facem grevă?” Majoritatea nici nu ştiau de anunţurile sindicatelor. Iar unii au afirmat: „nu putem strica prin grevă viitorul copiilor!”

Oare care viitor: cel de emigrant la muncile de jos din Germania, Spania sau Italia? Cel de muncitor necalificat la Leoni? Cel de intelectual exploatat pe un salariu de subzistenţă într-o multinaţională din Cluj-Napoca? Cel de geniu de care se bucură străinii şi nu noi cei care l-am format?

Care viitor al copiilor îl stricăm noi profesorii, afară de propriul nostru viitor prin faptul că nu suntem în stare să fim, cum am fost „lumina lumii” acestui popor care se îndreaptă spre dispariţie. Noi, profesorii, dacă nu suntem capabili să facem o amărâtă de zi de grevă pentru demnitatea neamului românesc, cum îi vom convinge pe elevii noştri să nu fie spirite adormite, care nu reacţionează, obediente, linguşitoare, robotizate şi întovărăşite cu mocirla umilinţei?

Nu sunt membru de sindicat, dar pentru demnitatea şi viitorul elevilor mei sunt dispus să stau în grevă oricât e nevoie!”

Prof. Florin I. Bojor

Google Ads

Comentarii

 1. veveritza

  du-te nene si stai in greva pana te-o lovi foamea.
  fix acuma te-a lovit demnitatea cand poti sa „rezolvi” viitorul celor cu examene de capacitate si bacalaureat.
  cine te-a pus sa te faci profesor daca ai stiut ca o sa mori de foame? sau te-ai gandit ca poate prinzi vreo parohie si te-ai scos, nu mai trebuie sa dai din gura decat la slujbele de duminica?
  de ce nu te faci jurnalist ca cei de la ziarul asta online (ca tot iti place sa te lupti cu sistemul…..) ?
  ei de ce nu fac greva?
  iti spun eu de ce: pentru ca nu-si permit sa piarda vremea, ca timpul costa bani.
  si intotdeauna cand vrei mai mult, nu te opreste nimeni sa castigi mai mult.
  asta daca te duce capul.

  (-6)
 2. Cel de Sus

  Religia nu e materie, e ora de povesti nemuritoare, deci nici profesor de religie nu poti fi, ca n-ai ce preda. Orice spui este in contradictie cu tot ce invati la geografie, istorie, biologie, fizica. Doar un preot care nu a avut norocul sa se aleaga cu o parohie se face „profesor” de religie. Cred ca preotii cu parohie care isi plimba crucile prin mertzane rad de amaratii astia. Dar trecand peste parerile mele personale, tot ceea ce a scris aici domnul Bojor este foarte adevarat si din pacate foarte trist. A reusit sa faca radiografia invatamantului romanesc in doar cateva randuri. Sper ca dl Bojor s-a facut preot din interes sau prin vreo conjunctura nefericita si nu din convingere. De fapt sunt sigur. Inteligenta il tradeaza.

  (12)
  • Papa Francis

   Pardon Doamne, Florin Bojor este, la baza, nici popa nici profesor. Este, carevasazica, un, como se dice, un om cu pofte de infantil, cu prezumtie de posesor de (mare)constiinta, Un hombre magnifico, un rasfatat al unora cu apucaturi medievale ratacit in timpuri moderne, un, aha, moftangiu buimac cu pretentii care se cer urlate, daca se poate, si voila, media il baga in seama!
   Bine ar fi sa-si lase inchipuirile deoparte si sa se duca inapoi in Spania…- la cules, pe camp, ca altii romani. Aunci si-a castiga bani in mod cinstit, il va durea spatele, si va fi prea obosit ca sa ne mai sictireze atentia cu marile si importantele pronuntari ale (inchipuitei) domnii ale sale!

   (-5)
 3. Alex

  Da si nu. Da, munca profesorilor nu este recompensata corespunzator. Nu, nu exista nicio justificare pentru ca societatea sa recompenseze timp de 13 ani orele de indoctrinare religioasa confesionalista prin plata salariilor unor unei intregi armate profesori de religie si preotese. Un trimestru de catehism este mai mult decat suficient si ar trebui sa se faca de catre preoti pe langa biserici nu in scoli. Nu, un om interesat sincer de problemele comunitatii din care face parte si care isi asuma un rol activ si nu considera util sa fie nici membru de sindicat, cum poate sa-si imagineze ca exemplul sau singular ii va mobiliza pe altii la greva. Cam multe contradictii laolalta ca lucrurile sa stea in picioare.

  (15)
 4. Safriuc V.

  Demnitatea umană și respectul datorat de societate nu este proporțional de nivelul de calificare, ci de utilitatea pentru comunitate a muncii depuse. Un profesor ce umilește prin comparare proprii activități cu munca celui necalificat este mai degrabă demn de dispreț decât de respect.
  Respect munca celor care mătură strada și îmi manifest această atitudine prin ai saluta când trec pe lângă ei. Demnitate acelor muncitori necalificați îmi asigură și mie dreptul la demnitate de-a trăi într-un loc cât se poate mai curat.
  Respect munca salariaților de la Leoni, munca lor, deloc ușoară, îmi asigură și mie prin plata echipamentelor livrate spre ei, demnitatea unei plăți corecte a muncii mele.
  Demnitatea unui neam, fie el și românesc, nu este măsurată în zilele de grevă, cum susține dumneavoastră domnul Bojor. Greva este ultima procedură de luptă sindicală, iar ne-afilierea dumneavoastră la un sindicat dovedește o totală lipsă de cultură a asocierii în vederea atingeri unui țel comun. Dacă dumneavoastră domnule profesor nu aveți clară nevoia de învățătură, cum puteți să predați la clasă?

  (12)
  • Prof. Florin I. Bojor

   Domnule Safriuc Vasile, cu tot respectul vad ca nu ati inteles nimic din articolul meu… Cat despre utilitarismul de care vorbiti, tovarasul Nicolae Ceausescu spunea in 1959 la Cluj: „Voi, profesorii, nu faceti otel, nici lapte, nici paine, deci sa va bucurati ca va mai toleram!” Numai bine!

   (1)
 5. flavius

  Sigur ” nu pentru bani ” faci tu greva si ne explici ce ai patit cu un elev dar tot banii sunt la mijloc . Ai dreptate referitor la salarizare in sensul ca e destul de mic dar se compenseaza cu orele lucrate , concedii vara ( altor muncitori doar iarna le este permis concediu ,dar ei nu sunt profesori ) si altele …cand v-au fost taiate salariile ce a-ti facut la miting ? Va spun eu : A-ti dansat hora unirii si pinguinul !!!

  (5)
 6. Safriuc V.

  Da, și cei care fac azi oțel, lapte și pâine sunt niște fraieri, după părerea dumneavoastră, ce azi nu mai sunt tolerați și importăm oțelul, laptele și pâine? Raportându-vă la tezele comunismului și citând din tovarășul dumneavoastră iubit. nu deveniți cu nimic mai credibil.
  Un profesor care vrea să transmită un mesaj mulțimii și apoi susține că auditoriul nu a ”inteles nimic din articolul meu…” este demn de milă și compasiune, nu vrednic de onoare și demnitate publică măsurată în bani.
  Profesorul este superior oricărei alte profesii, tocmai prin faptul că el se poate face înțeles și de cel cu multă carte și de cel văduvit de darul înțelepciunii.
  Dascălul este făptura umană ce fără să aibă îndemânarea de-a face oțelul și pâinea, poate învăța pe alții știința de a produce valori materiale.
  Dacă eu un amărât de muncitor nu am priceput înțeleptul dumneavoastră mesaj, eu tot prost voi rămâne, dar dumneavoastră care nu a-ți reușit să vă faceți înțeles, vă simțiți împlinit?
  Nu domnule profesor, punând antagonic clase sociale, categorii salariale, nivele de calificare, nu veți primi dreptul la demnitate. Demnitate o aveți, sau nu, bani nu o pot potența. Am respect față de această profesie, dar nu pot accepta ca un profesor se vrea comparat cu utilitate pentru societate a brutarului sau oțelarului. Merele sunt mere, perele au gustul lor, oameni sunt oameni indiferent de calificare, venit, sau menire în comunitate.

  (3)
 7. Ovidiu

  Dle Bujor,daca de legea salarizarii unitare se ocupa persoane ca Olguta Vasilescu si alti acoliti ai lui Dragnea,ce va asteptati sa iasa? Sunt niste incompetenti pusi acolo de ciuma rosie.

  (7)
 8. Adrian C.

  Am umblat prin diferite țări si am observat că meseria de profesor si-a pierdut strălucirea de altădată. A fi profesor in vestul sau nordul europei nu inseamnă mare lucru. Profesorii câstigă echivalentul salariului mediu pe economie, la fel ca şi asistentele medicale, electricienii, polițiştii etc.
  In Romania salariul mediu brut este de 3.291 lei, deci cam atât ar trebui să castige un profesor care predă la clasele 1-12.

  (3)
  • garfield motanu™

   În Occident un profesor ( nu vorbesc de cei universitari sau implicați în cercetare ) nu prea stă la milogeală, mai lucrează ceva în plus: taximetrie, meditații , o mică afacere de familie , etc. Cât despre religie, ca materie școlară…stârnește același interes precum firul de iarbă pe terenul de fotbal.

   (-1)
 9. garfield motanu™

  Absolut halucinant ce se aude p’aci, stimabililor…de parcă o licență, două sau trei țin de foame unei familii. Sau că munca ar putea fi categorisită pe criterii de demnitate , ignorând că este nimic altceva decât capacitatea unui individ de a-și vinde/închiria forța fizică, anumite abilități și cunoștințe în schimbul unei remunerații. Care remunerație nu o stabilește niciodată pixul cuiva ci economia, cererea-oferta, etc.Observ că în România există încă mentalitatea conform căreia odată ce ai terminat o școală sau mai multe, gata…ești ca și încadrat în câmpul muncii, neapărat într-un post corespunzător profesiei învățate. Sau ,altă chestiune bizară , câți dintre cei slab plătiți ar fi dispuși să-și ,,ia” o slujbă sau două în plus???

  (-1)
 10. Punguta cu doi bani .

  Multi comentai sa va aflati in treaba . Aia care credeti ca religia este o legenda si afirmati ca se contrazice cu celelate materii sunteti niste tanalai latambi . Motanule ai dat-o in bara cu salariile profesorilor in occident . Aia de la clasele primare pana la liceu nu au alt job pentru ca , castiga foarte bine . Da si tu o cautare pe net si vezi cu cat se plateste . Iti dau un exemplu in Uk 3000 lire pe luna minim , un simplu profesor de scoala primara . Vezi Germania Spania etc toti se invart cu salariile pe acolo . Si spre stiinta voastra ca tot dati in meseria de profesor , ar trebui sa stiti ca in Japonia profesorii sunt singurii care nu trebuie sa se inchine la Imparat . Neam de tolomaci mai sunteti unii postalai pe aici .

  (-3)
 11. Aaa

  Un profesor lucreaza 18 ore pe saptamana pentru o norma intreaga …..si vreo 7luni jumate pe an ….eu cred ca sunt platiti muult mai bine decat altii care sunt sclavi prin multe firme ….asa ca greva …sa o lase pe mai tarziu 🙂

  (-3)
  • Roth Cristian

   Un profesor care lucreaza cu adevarat simte ora aia dubla, daca nu mai mult.
   Cat despre cat lucreaza intr-un an, sa stiti ca profesorii nu au concediu exact cat vacantele elevilor.
   In sfarsit si fara suparare, nu putem pune egal intre o munca necalificata si una calificata.

   (2)
 12. Balan Marius- ingrijitor al STATULUI.

  Draga FLORIN BOJOR ; sunt alaturi de tine si idealurile pe care le impartasesti. Ai perfecta dreptate in tot ce susti in acest material expus de tine . SANATATE si BAFTA MULTA !!!

  (1)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.