Primarul din Şieu Măgheruş se judecă la Înalta Curte cu Guvernul României

Merigo

Locuitorii comunei Şieu Măgheruş care au diverse treburi în justiţie sunt obligaţi în continuare să facă drumuri la Beclean în loc să vină la Bistriţa după ce Guvernul Ponta a decis să schimbe arondarea comunei de la o instanţă la alta. Supărat că niciun parlamentar din fostul legislativ nu a făcut nimic pentru stoparea acestui demers abuziv, primarul comunei, Sorin Mititean (PNL), a atacat HGR, ajungând acum să se judece cu Guvernul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

„Mutarea comunei Şieu Măgheruş la Judecătoria Beclean e marea realizare a tuturor foştilor parlamentari ai judeţului din mandatul 2012-2016. O serie de comune am trecut la Beclean şi oamenii aceştia din comuna mea, dar şi din altele apropiate de Bistriţa, în loc să meargă cu succesiunile la 10 notari din Bistriţa merg la trei din Beclean. Nu am stat cu mâinile în sân. Am atacat în contencios Hotărârea de Guvern, dar am fost surprins să aud cum doamna preşedintă de la Curtea de Apel Cluj îmi spune cu nonşalanţă că trei-cinci kilometri nu e cine ştie ce distanţă. I-am explicat că oamenii din Şieu Măgheruş se deplasează în mod firesc spre Bistriţa pentru că acolo muncesc, acolo le învaţă copiii, acolo îşi fac cumpărăturile. În plus, la Bistriţa e Cartea Funciară. Dacă cuiva îi trebuie un act de la Cartea Funciară, mai întâi merge la Bistriţa şi apoi trebuie să se ducă la Beclean”, a spus Mititean.

La Curtea de Apel, Primăria Şieu Măgheruş a pierdut procesul sub pretextul că „Hotărârea de Guvern este un act administrativ care nu e normativ, ci individual”.

„Deci mutarea unor comune dintr-o circumscripţie juridică în alta este un act normativ individual, adică similar actului de numire a unui prefect pentru că acela e un act normativ individual. Ei spun aici că e un număr limitat de oameni cel care se adresează justiţiei. Deţi Legea 52 şi Legea 24/2000 spun foarte clar că hotărârile de Guvern se supun dezbaterii publice, nu au făcut aşa ceva. Parlamentarii noştri puteau face un demers pentru a rămâne comunele astea unde au fost. Şieu Măgheruş e la 15 kilometri de Bistriţa. De ce să meargă oamenii 23 la Beclean? Dacă ar fi firească deplasarea oamenilor la Beclean nu ar fi nicio problemă, dar nu este”, a spus Mititean.

Procesul se află acum la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. „Cauza se află în procedură de filtru, adică să vadă într-adevăr dacă motivele pe care le-am invocat pentru răsturnarea hotărârii Curţii de Apel sunt pe lege sau sunt nişte poveşti. Primul termen de judecată urmează a fi alocat ulterior”, a spus edilul.

Primarul Mititean speră că măcar instanţa supremă să-i dea dreptate fiindcă localnicii sunt cu toţii revoltaţi. „Oamenii cred că eu i-am mutat la Beclean. Acum aştept să văd dacă Înalta Curte ţine cont de faptul că Guvernul nu a supus proiectul dezbaterii publice timp de 30 de zile. Eu, dacă o hotărâre de Consiliu pe care trebuie să o supun dezbaterii publice nu o ţin 30 de zile lucrătoare afişată, Prefectura imediat îmi face procedură prealabilă, dar Guvernul are voie să o pună 15 zile pe site, apoi o retrage şi o adoptă. După ce o ataci, încep să caute scuze”, a spus el.

În 6 octombrie 2015, primarul din Șieu Măgheruș, Sorin Mititean (PNL), explica într-un comunicat situaţia: „În cea dintâi zi a lunii octombrie, pe furiș se publica o Hotărâre de Guvern cu număr sec HG 794/2015 din 23 septembrie 2015 și am putea spune că nu e nimic nou sub soare, doar s-au mai publicat atâtea încât puțini le mai știu numărul sau poate pe unii nici nu-i mai interesează.

Însă această hotărâre din inițiativa politicului care și-a dat mâna cu justiția să-i acopere slabele performanțe manageriale subjugă norodul, strămutându-l după bunul plac al unora dintr-o circumscripție judecătorească în alta.

Cu ce or fi greșit bătrânii sau mai tinerii zilelor noastre ministrului justiției sau președintei Curții de Apel Cluj, nu se știe. Cert este faptul că începând cu data de 01.10.2015 comunele Şieu Măgheruş, Miceştii de Câmpie, Sânmihaiu de Câmpie, Budeşti, Silivaşu de Câmpie şi Urmeniş, din circumscripţia Judecătoriei Bistriţa, trec în circumscripţia Judecătoriei Beclean.

La prima vedere nimic spectaculos, și totuși dacă în teorie sună bine, în practică peregrinarea justițiabililor de la domiciliile lor la Judecătoria Beclean la porunca celor care pozează în binefăcătorii noștri va fi destul de istovitoare, cât despre costuri ce să mai vorbim. Nu mai amintim nici pierderea de vreme a fiecărui justițiabil de a ajunge la cei care împart dreptatea ca poate în cununa anilor adunați de cei bătrâni nu mai contează.

Totuși, cu amărăciune în glas, constat că noi cei mulți de la baza societății suntem o masă neglijabilă, nu avem suflete ci doar voturi de dat. Și le dăm, căci ”vin ai noștri, pleacă ai noștri”, noi rămânem tot așa. Mi-am permis să mă alătur și eu celor de jos pentru că deși am strigat cât mi-a permis calitatea legală, nimeni nu a auzit. Care politicieni locali, de la putere sau opoziție, să știe sau să întreprindă ceva! Suntem, oameni buni, singuri pe lume, noi cu noi și cu Dumnezeu.

Mă întreb retoric cui folosește o lege care oropsește poporul și îl supune până îl îngenunchează? Unde este obiceiul pământului, acele legi nescrise acceptate unanim și respectate din generație în generație? Cu siguranță nimanui nu folosește, însă cel care duce greutățile vieții, acest popor, poate să rabde necontenit indolența și nepriceperea unei clase politice ce și-a pierdut catargul navigând în derivă, ducându-ne pe noi la deznadejde, ca să nu zic pieire?

Sorin Aurel Mititean, unul din primarii care vor trebui să explice oamenilor de ce”.

Cristiana Sabău

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads

Comentarii

 1. succes!

  kakam asta e democratia impusa in romania!
  daca toti locuitorii acelei localitati vor ceva atunci…de ce statul le impune altceva???
  restul e can-can!

  (2)
 2. Vasile

  Da , si cei din comuna Sieu-Odorhei ( respectiv satele Agrisu de Sus, Agrisu de Jos) trebuie sa mearga la Bistrita pentru buletine si alte acte…

  (2)
 3. Cretu - de la terapast

  Halo, domnu, dacă nu aţi auzit şi pe Valea Măgeruşului, campania electorala s-o gătat de o lună.
  Apoi, tăt alea legi sunt şi în Beclean ca si în Bistriţa, iar din Poderei şi Tintelec este mai aproape Becleanul ca Bistriţa.
  Cum merg ăia din Urmenis la Beclean, Dv. puteţi merge şi cu bicicleta.
  Sutor ne ultra crepidam !

  (-4)
  • Radu

   Domnu Cretu de la Teraplast dupa paretea mea cam trebuie sa invatati satele din judet dupa care puteti lasa si comentariu Tintelec si Poderei nu exista in Com.Sieu magherus :)) Toata cinstea Domnului Primar

   (0)
 4. POPSORIN

  FELICITARI SORIN !!. NU LASA STEAGUL JOS IMPOTRIVA ACESTOR NEISPRAVITI DE PENALI CARE DE 26 DE ANI UNICUL LUCRU CE AU FACUT AU SUBJUGAT POPORUL SI L-AU ADUS IN PRAGUL DISPERARII. IE USOR SA DAI O LEGE DIN CARE TOTI AU DE SUFERIT DAR IE FOARTE GREU SA REVII LA NORMAL . DEOARECE IN FRUNTEA TARII SINT CEI PLINI DE INTERESE MESCHINE PLINI DE ORGOLI ,ADICA JEFUIITORII PROPRIULUI POPOR. SALUT SI SUCCES IN CEIA CE TI-AI PROPUS.

  (12)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.