Cultură

Peter Hurley: Cred că rolul României este de a ţine sus ştafeta creştinismului în Europa

Peter Hurley, irlandezul care a străbătut România de la un capăt la altul pe jos, şi-a lansat, luni seara, la Biblioteca Judeţeană "George Coşbuc" Bistriţa, cartea "Drumul crucilor", întrucât a trecut şi prin judeţul nostru, fiind găzduit de oameni din mai multe sate. De altfel, în volumul semnat de el, se regăsesc toţi cei care l-au primit ca pe un prieten drag, deşi era doar un străin.

Directorul Bibliotecii Judeţene „George Coşbuc” Ioan Pintea a spus că a citit cartea Drumul crucilor a lui Peter Hurley ca preot în primul rând. „Am văzut în autorul ei un Ioan Pintea 16 decom cu o credinţă foarte puternică, un om care ne iubeşte. Eu cred că modelul acestei cărţi este în Pelerinul rus, iar după ce veţi citi cartea, vă veţi da seama că e vorba de pelerinul irlandez. Peter observă, pe acolo pe unde trece, tot ce e frumos şi înălţător, dar în primul rând are grijă să observe crucea, crucile şi, în faţa acestor cruci, Peter depune ofrandă în faţa lui Dumnezeu pentru că el călătoreşte cu Rugăciunea inimii. Eu aş numi această călătorie creştină. Eu m-am bucurat că a ales să-şi lanseze cartea Drumul crucilor la bibliotecă. A şi trecut prin Coşbuc. Vorbeşte în carte despre Coşbuc (…) L-am cunoscut abia azi pe Peter Hurley. E un om care-ţi creează o stare de bucurie, un om care îşi deschide inima, un adevărat creştin. Aşteptam această întâlnire. Ştiam că cineva trebuie să mă fericească de aceste sărbători”.

În semn de preţuire, Ioan Pintea i-a dăruit lui Peter Hurley Monografia comunei Runcu Salvei şi l-a invitat să viziteze şi această localitate extrem de frumoasă a judeţului Bistriţa-Năsăud. „Îl invit la un alt drum, la Runcu Salvei. E un sat în care nu ai fost, Peter, dar sunt sigur că ţi-ar plăcea să stai. Vom face tot posibilul să ajungi în anul care vine”, i-a spus Ioan Pintea oaspetelui său.

Peter Hurley a mulţumit pentru primirea frumoasă şi a spus că, pentru el, e un „vis împlinit” să ajungă din nou la Bistriţa, de data ceasta cu o carte. „Am trecut acum un an pe jos prin Bistriţa-Năsăud. Vreau să ajung la Săpânţa pe 21 decembrie, exact la un an de când am Peterajuns la Muzeul Ţăranului Român din Bucureşti, după călătoria făcută. Cartea a fost tipărită doar în 500 de exemplare, aşa că nu îmi ajung cărţile pentru tot turneul de promovare, dar va fi tipărită, din nou, în ianuarie, iar cine doreşte cartea o va primi. Îi mulţumesc părintelui Pintea şi mă bucur că o carte a ajuns la Bistriţa înainte de lansare. Nu aş vrea să se creadă că aş fi un om foarte credincios. Sunt un om normal, cu multe vicii. Cartea e dedicată unei prietene din Bucureşti, Alisa, care, la 29 de ani, a suferit un atac cerebral şi e paralizată, dar începe să-şi revină. Are nevoie de rugăciune, cred. Fără Alisa nu aş fi pornit la drum. În momentul în care mi-a venit ideea, Alisa a fost prima persoană căreia i-am spus la ce mă gândesc. Am epuizat resursele mele financiare şi trei ani în care am pus pe primul loc iniţiative culturale prin care să promovez civilizaţia rurală vie a României şi am văzut că, de fapt, primesc aplauze, dar atât. În schimb, nu există lipsă de bani pentru lucruri de prost gust. Am pornit la drum din spirit de protest, dar, pe parcurs, drumul a devenit un pelerinaj. Pe drum m-am întâlnit cu mulţi oameni şi am transformat drumul meu într-o demonstraţie de solidaritate cu aceşti 9 milioane de oameni care încearcă să supravieţuiască la nivel de subzistenţă şi care nu se regăsesc în politici de dezvoltare atât cât ar trebui. Din păcate, se pare că, în următorii 7 ani, nu se va întâmpla nimic bun pentru ei”, a spus Peter Hurley.

El a explicat şi de ce a ales să trăiască în România. „Sunt de 20 de ani în România. În 1993 am vizitat Praga şi am simţit acolo că am descoperit un fel de spirit al omenirii. Am decis să mă întorc în Europa de Est. Trei luni mai târziu, un prieten irlandez mi-a propus să vin în România să pornim o afacere în domeniul consultanţei în marketing. Din 1994, timp de 15 ani am lucrat în această firmă care a devenit, pe parcurs, o agenţie de publicitate mare şi care face cercetare de piaţă. Am învăţat multe lucruri în primii 15 ani. În 2009, am plecat din publicitate fiindcă m-am săturat să vând produse din străinătate unui popor din ce în ce mai sărac şi m-am gândit de ce am venit în România. M-am gândit la toţi cei pe care i-am cunoscut în 15 ani, la toate poveştile lor şi am pornit un proiect de promovare a valorilor adevărate ale României. Printr-o conjunctură am ajuns la sat, iar din sat am ajuns la un nivel de conştiinţă despre această civilizaţie rurală vie a României. Eu cred că e civilizaţie străveche, autentică, vie, ultima din Europa pentru că nu mai există în vest mica gospodărie ţărănească. Pe parcurs, mi-am dat seama că nu se face cât ar putea fi făcut, aşa că de aceea am pornit şi acest drum”, a explicat Peter Hurley.

El a spus că Drumul crucilor este prima sa carte pe care nici nu s-a gândit să o scrie dacă nu l-ar fi îndemnat să o facă Sorin Dobre, un preot ortodox din judeţul Sibiu care i-a cerut să nu fie egoist, ci să împărtăţească şi altora ce a trăit.

„Eu sunt foarte mulţumit cum a ieşit cartea fiindcă descrie o Românie pe care eu am văzut-o, am testat-o şi o cunosc de foarte mulţi ani şi acest drum a fost o provocare pentru România. Voiam să-mi demonstreze, fiindcă ştiam că va fi aşa, că se poate. Le mulţumesc românilor pentru faptul că am învăţat foarte multe aici. În România am învăţat ce înseamnă realitatea creştină. Unul dintre cele mai mari câştiguri pe care eu le am după cei 20 de ani în România este acela că am început să învăţ ce înseamnă să fii un creştin, nu că aş fi eu unul, dar văd multe exemple în jurul meu. Cel mai bun exemplu este ortodoxia. Eu nu vreau să devin ortodox. Sunt romano-catolic, sunt născut aşa şi aşa vreau să rămân, dar ortodoxia mi se pare o tradiţie exemplară pentru că acolo găsesc o esenţă a ceea ce înseamnă spiritualitate creştină. Fac abstracţie de instituţie sau organizaţie fiindcă orice instituţie are punctele ei slabe, dar, în esenţă, despre asta este vorba. Se pare că există dorinţe în Europa de a scoate creştinismul din paradigmă, de a scoate icoanele, mi se pare o prostie. (…) Venind din Irlanda, am pierdut mesajul lui Hristos, dar, în ultimii cinci ani, în România, am învăţat care este acest drum şi o parte din aceste lucruri se găsesc în carte. Cred că rolul României este de a ţine această ştafetă a creştinismului sus în Europa. Dacă faceţi asta, veţi întâmpina din ce în ce mai multe probleme, dar să nu vă daţi înapoi”, a spus el.

Peter Hurley a explicat apoi că ambasadorul Marii Britanii a participat la lansarea cărţii sale de la Bucureşti. „A scris şi pe twiter despre Drumul crucilor, iar mesajul său a ajuns la 1200 de oameni care-l urmăresc. Cartea e în drum spre reprezentantul Prinţului Charles în România, cineva a cumpărat cartea pentru Prinţesa Margareta, am dat-o ambasadoarei României în Irlanda. Nu ştiu câţi români au citit-o, dar cei care au citit-o au spus că e bine. Am scris-o ca un mesaj către tatăl meu, în ideea asta: pentru cineva cu poftă de informaţii despre ceva necunoscut”, a spus el.

Peter Hurley le-a mulţumit gazdelor, a dat autografe pe cărţi şi a preluat lista cu numele celor care s-au înscris pentru al doilea tiraj. Cartea va mai fi lansată la Vatra Dornei, Sighetu Marmaţiei, Baia Mare, Ucraina şi Săpânţa.

Peter Hurley 2 Peter Hurley 3 Peter Hurley 4 Peter Hurley 5

3 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS