Actualitate

Persoane din mediul rural, ajutate să îşi deschidă propria afacere cu câte 5.000 de lei

140 de persoane ocupate în agricultura de subzistenţă vor fi sprijinite de AIRDD Someş Dej să demareze o afacere proprie, prin intermediul unui proiect de formare profesională realizat cu fonduri europene, în valoare de aproape 2,1 milioane de lei. 40 dintre cele mai ingenioase persoane vor primi 5.000 de lei pentru concretizarea ideii de afacere. Nicolae Moldovan: Vor apărea oportunităţi.

Asociaţia pentru Infrastructură Regională şi Dezvoltare Durabilă (AIRDD) Someş Dej a demarat la 31 martie 2014 implementarea proiectului de „Calificare şi antreprenoriat – soluţii durabile pentru persoanele ocupate în agricultura de subzistenţă” . Proiectul este cofinanţat din Fondul Social European prin Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, şi se încadrează în axa prioritară nr.5 „Promovarea măsurilor active de ocupare”.

Proiectul, implementat în parteneriat cu Centrul de Dezvoltare Managerială din Cluj-Napoca, vizează îmbunătăţirea calităţii resurselor umane din judeţele Cluj şi Bistriţa-Năsăud în vederea creşterii nivelului de ocupare a forţei de muncă preponderent feminine prin înfiinţarea de afaceri locale în mediul rural.

Prin realizarea acestui proiect, se va contribui la atragerea şi menţinerea a cât mai multor persoane pe piaţa locală a muncii şi implicit la creşterea şanselor de ocupare a unui loc de muncă în special pentru locuitorii ocupaţi în agricultura de subzistenţă.

„Este un proiect  care este important pentru ziua de mâine. Noi dorim să dezvoltăm oameni bine pregătiţi, să dezvoltăm resursele umane din mediul rural, care este o zonă cu potenţial, iar proiectele noastre au mare priză la oamenii din mediul rural”, a menţionat Ionel Dâncu, managerul proiectului, la lansarea oficială a proiectului, care a avut loc joi, la Beclean.

„Sunt sigur că vor apărea din acest proiect lucruri vizibile, extrem de vizibile pentru această zonă. Am încredere că vor apărea multe oportunităţi pentru oamenii care au nevoie”, a menţionat Nicolae Moldovan, edilul-şef al oraşului Beclean.

Potrivit managerilor de proiect, 480 de persoane ocupate în agricultura de subzistenţă vor participa de activităţi de informare şi consiliere prin care vor fi sprijiniţi să-şi identifice nevoile de formare adecvate în vederea ocupării unui loc de muncă şi vor beneficia de servicii de mediere pe piaţa muncii. Dintre acestea, 375 de persoane ocupate în agricultura de subzistenţă, dintre care 60% femei, vor participa la programe adecvate de formare profesională precum lucrător în alimentaţia publică; frizerie; coafură; îngrijitori la domiciliu; confecţioner-asamblor articole din textile; barman; lucrător cablaje auto; lucrător finisor în construcţii; cursuri de utilizare a calculatorului; competenţe antreprenoriale.

Prin participarea la cursurile de antreprenoriat 140 de persoane ocupate în agricultura de subzistenţă vor fi sprijinite să demareze o afacere proprie, iar 40 de persoane aparţinând grupului ţintă vor fi sprijinite financiar sub forma de premii pentru concretizarea ideii de afacere.

„Vom da 40 de premii în valoare de 5.000 de lei de persoană, cu ajutorul cărora oamenii vor putea să înceapă ceva. O afacere la care s-au gândit şi care ar putea fi pusă în practică”, a subliniat Ionel Dâncu.

Perioada de implementare este de 18 luni, iar valoarea totală a proiectului este de aproape 2.100.000 de lei.

2 comentarii

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS