Actualitate

Moment istoric! Înalte feţe bisericeşti au semnat ”Declaraţia de la Bistriţa” (FOTO)

ÎPS Mitropolit Andrei, episcopul greco-catolic Florentin Crihălmeanu, episcopul evanghelic CA Reinhart Guib, consilierul superior Kovacs Istvan (Biserica Reformată), monseniorul Gered Peter (Biserica Romano-Catolică) şi decanul Koncze Arpad (Biserica Evanghelică-Lutherană) s-au angajat să dezvolte ”relaţii corecte şi principiale între bisericile istorice”. Toţi au primit plachete de cristal.

”Am pregătit o surpriză pentru această zi de sărbătoare. La iniţiativa primarului Ovidiu Creţu şi după consultarea bisericilor participante, am convenit să subscriem la o declaraţie de colaborare şi conlucrare ecumenică, frăţească, între bisericile noastre”, a precizat Episcopul Evanghelice Confesiunea Augustană din România, Reinhart Guib.

Semnatarii ”Declaraţiei de la Bistriţa”, din 25 august, sunt: ÎPS Andrei Andreicuţ – Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, Episcopul Greco-Catolic de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, Episcopul Bisericii Evanghelice Confesiunea Augustană din România, Reinhart Guib, Episcopul Bisericii Reformate, Eparhia Reformată din Ardeal, Kato Bela, reprezentat prin Kovacs Istvan, consilier episcopal, ÎPS Gyorgy Jakubinyi, arhiepiscop romano-catolic, reprezentat de monsienorul Gered Peter, capelan papal, protopop paroh romano-catolic de Bistriţa, episcopul Bisericii Evanghelice-Lutherane, Adorjani Dezso, reprezentat prin decanul Koncze Arpad.

Primarul Ovidiu Creţu le-a înmânat tuturor placheta de cristal ”Biserica Evanghelică 450” şi albumul aniversare editat cu prilejul împlinirii a 450 de ani de la prima sfinţire a Bisericii Evanghelice.

declaratia de la bistrita august 2013”Declaraţia de la Bistriţa” sună astfel:

”Noi, înalţii prelaţi ai bisericilor istorice din Transilvania, semnatarii acestei declaraţii, bazându-ne pe valorile fundamentale ale creştinismului, pe dragostea faţă de Dumnezeu şi respectul faţă de aproapele nostru, reafirmăm dorinţa noastră de a dezvolta relaţii corecte şi principiale între bisericile noastre istorice. Susţinem dreptul la o exprimare liberă, bazată pe bună credinţă, şi milităm pentru protejarea integrităţii şi a caracterului nostru multicultural, multietnic şi multiconfesional. Ne exprimăm convingerea că un dialog ecumenic autentic interconfesional bazat pe respect şi toleranţă poate conduce la o abordare corectă şi justă a vieţii religioase în folosul comunităţilor noastre.

Într-o lume complexă şi mereu în schimbare, dragostea faţă de Dumnezeu şi respectul faţă de aproapele nostru zidit după chipul lui Dumnezeu trebuie să rămână elemente esenţiale ale unirii oamenilor în numele lui Hristos. Să respectăm religia şi cultura aproapelui nostru, să-l iubim ca pe noi înşine, şi în felul acesta să lăsăm moştenire generaţiilor următoare cultura comuniunii şi a diversităţii în unitatea dragostei creştineşti pentru oameni. Aşa să ne ajute Dumnezeu!”.

”Semnarea Declaraţiei de la Bistriţa, de către cele şase biserici istorice din Transilvania, a constituit un moment istoric. Nicăieri în lume nu s-a mai întâmplat un asemenea lucru. Despre această declaraţie se va vorbi multă vreme”, a afirmat primarul Ovidiu Creţu.

CLICK pentru mai multe fotografii!

1 declaratie be 2 declaratie be 3 declaratie be 4 declaratie be 5 decclaratie be 6 declaratie be 7 declaratie be 8 declaratie be

8 comentarii

  • După alegerea lui Andreicuț în funcția de mitropolit, scriitorul Mircea Dinescu, membru în colegiul CNSAS, a reiterat pentru agenția Mediafax că acesta semnase angajamentul în anul 1983 ca urmare a unui șantaj, sub amenințarea întocmirii unui dosar penal pentru dare de mită. Mircea Dinescu a descris cazul lui Andreicuț drept atipic în rândul preoților colaboratori, deoarece acesta nu a încercat să facă o carieră în Securitate.
    Andrei Andreicuț a declarat într-o conferință că a semnat angajamentul cu Securitatea sub amenințarea cu închisoarea și a vorbit despre perioada în care ar fi fost urmărit de Securitate, făcând apel la mila divină și la iertare pentru cei care au greșit și regretă.Ofițerul responsabil cu urmărirea Mitropolitului Andrei, a notat în dosar următoarele: „Andreicuț Ioan așa cum confirmă materialele informative, a continuat și după avertizare să desfășoare o intensă activitate religioasă menită să contracareze educația ateistă oficială făcută cetățenilor. Se manifestă ca un bun român, un bun patriot, însă nu este pentru o patrie socialistă sau comunistă deoarece este hotărât, chiar până la sacrificiu, să activeze în direcția scoaterii cetățenilor de sub influența ideologiei statului nostru socialist.

  • sa speram ca odata cu aparitia maretei Declaratii de la Bistrita va domni doar pacea si iubirea……cum suna si declaratia……odata cu aparitia maretei Declaratii se vor incheia si cele 170 de procese din instanta,in care se pare ca dragostea nu prea functioneaza……….pacat ca nu au fost si neoprotestantii……un pastor acolo….era comuniunea perfecta in iubire si armonie….un adevarat rai in cetatea Bistritei…..iar ctitorul acestui rai al iubirii si armoniei domnul primar Cretu…..emotionant……pagini de istorie memorabila…….ce nu s-a reusit in 100 de ani de intalniri ecumenice in intreaga Europa a reusit primarul Bistritei……..felicitari…..

    • Toate procesele se pot stinge de la sine ramanand fara obiect atunci cand cei care si-au insusit pe nedrept bunurile altora isi vor recunoaste si indrepta greseala cu smerenia si respectul pentru dreptul celorlati de a exista si de a-si practica credinta pe care le afirma declaratia comuna de la Bistrita.
      Spre stiinta dumneavoastra, la Bistrita intalnirile ecumenice sunt o realitate de multa vreme, spre cinstea slujitorilor locali ai cultelor. Prezenta inaltilor ierarhi a fost posibila pe aceasta fundatie solida construita in ani de zile. Meritele domnului primar, nu sunt cu nimic mai mici. Cinste lui ca a reusit de la nivelul domniei sale sa faciliteze si sa concretizeze intalnirea la nivelul conducatorilor bisericilor. Sincere felicitari!
      Foarte frumoase articolele Cristianei!

  • Semnatura lui ‘Ionica’ de la securitate nu valoreaza nici cat negru sub unghie pt. ca acest personaj nu are credibilitate. Toata aceasta poveste este doar vorbarie, in fapt andreicut isi continua politica tarista alaturi de BOR.

  • Referitor la ecumenism, toti declara ca sunt trup si suflet pentru refacerea unității universale a Bisericilor creștine, cu respectarea autonomiei lor, pe calea acordurilor și a dialogului teologic. In realitate, doar vorbe, nimic concret; fiecare o tine pe a lui. Dupa cum se stie ca IPS Bartolomeu Anania ar fi vrut ca, la Bistriţa, să funcţioneze un muzeu de artă religioasă organizat pe criterii ecumenice. De altfel, el a intervenit pe lângă reprezentanţii BNR să cedeze Consiliului Judeţean clădirea de pe Odobescu,11 unde urma să fie amenajat muzeul. Odata cu lucrarile de reabilitare si restaurare a cladirii fostei filiale BNR, au fost refacute toate detaliile arhitecturale initiale ale cladirii, inlaturandu-se adausurile facute in decursul anilor. In plus s-a facut o extindere in spatele cladirii, marind astfel spatiul expozitional, prin adaugarea a doua galerii de sticla pe structura metalica, astfel incat sa nu agreseze elementele arhitecturale originale. Cand totul a fost gata s-au gasit unii sa schimbe destinatia cladirii, mutand acolo biblioteca judeteana. In prezent a fost trecuta total in uitare dorinta mitropolitului Bartolomeu, desi s-ar putea gasi o alta cladire in acare sa fie organizat muzeul. Apoi, cat ecumenism este in gestul bisericii ortodoxe de a se face stapana pe bunurile bisericii greco-catolice confiscate abuziv in perioada comunista? Este si cazul concret al bisericii din piata Unirii din Bistrita, cunoscuta si sub numele de „Biserica de la Coroana”. Reamintim ca in 1893 biserica (fosta a minoritilor) impreuna cu ansamblul manastiresc nefolosit la vremea respectivă, fusese cumpărate de Biserica Greco-catolică, cu suma de 35.000 de florini avand in vedere ca la acea vreme romanii nu aveau voie sa isi construiasca biserica in interiorul orasului. Au fost apoi efectuate ample lucrari de reabilitare si adaptare la nevoile cultului greco-catolic. Orga construită în 1760 în atelierul meşterului sibian Johannes Hahn fusese înlăturată probabil tot la începutul veacului trecut. Porticul vestic a fost refacut in stil gotic si a dobândit aspectul actual în perioada interbelică. În 1948 regimul comunist a desfiinţat Biserica Greco-catolică, drept urmare şi lăcaşul bistriţean a fost preluat de către ortodocşi. In acest caz, biserica si ansamblul manastiresc trebuie sa revina greco-catolicilor, punand capat samavolniciei comuniste si infaptuind astfel un act de dreptate.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS