Timp de gândire

Ioan Gaftone: Strategia județului în fapte concrete

”Oamenii nu văd decât un buldozer sau o basculantă care de multe ori îi deranjează și de aceea afirmă că nu se face nimic. Sigur că se poate mai mult, mai bine, mai ieftin. Oamenii politici trebuie să le dezvăluie întregul ansamblu, așa cred eu că trebuie făcut: explic de două mii de ori decizia și arăt consecințele cu răbdare până înțelege chiar și avocatul diavolului”.

Subsecvent ’’Strategiei de dezvoltare a județului’’ și ca o consecință a hotărârilor Consiliului Județean, în acest moment sunt deschise următoarele șantiere: 1. DJ Ciceu Giurgești – Negrilești, 2. DJ Beclean – Figa, 3. DJ Visuia – Silivașu de Câmpie, 4. Podul în Ilva Mică, 5. DJ Agrișu de Sus – DN 17, 6. DJ Ocnița – Milaș, 7. DJ Ilva Mică – Leșu, 8. DJ Șieuț – Sebiș, 9. DJ Cușma – Livezile, 10. DJ Zagra – Suplai (1), 11. DJ Zagra – Suplai (2), 12. DJ Matei – Fântânele, 13. DJ Teaca – Archiud, 14. DJ Sărățel – Domnești, 15. Definitivare DJ 151.

Valoarea totală a acestor investiții este de 36.372.468 lei.

Beneficiarii acestor investiții sunt în mod nemijlocit și permanent toți locuitori și agenții economici ai celor 40 de comunități și ocazional toți trecătorii care se angajează pe aceste drumuri.

Impactul asupra calității vieții oamenilor va viza următoarele domenii: a) economic (privind mărirea vitezei de circulație a oamenilor, a mărfii, reducerea pagubelor și stricăciunilor la mașini și utilajele agricole, reducerea timpului de intervenție în caz de incendii, asigurarea locurilor de muncă, mărirea gradului de interes al agenților economici, atragerea de investiții, crearea de locuri de muncă, dinamizarea și întreținerea piețelor în amonte și avalul investițiilor în drumurile județene), b) confortul psihologic al oamenilor, c) sănătate (prin reducerea accidentelor de circulație și prin reducerea timpului de intervenție a serviciului medical de urgență, relaxarea sistemului asigurărilor sociale), d) turism (prin eliminarea disconfortului rutier, mărirea atractivității județului, punerea în valoare a potențialului turistic, crearea de locuri de muncă în turism, e) învățământ, infrastructura școlară, îmbunătățirea condițiilor de transport a elevilor și a navetei dascălilor, f) coeziunea socială, în sensul că ușurează legătura cetățenilor de la sate cu comuna și apoi cu reședința județului, g) social, prin diminuarea excluziunii sociale, prevenirea sărăciei prin crearea locurilor de muncă necesare acestor investiții.

Prin Ordinul ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, pentru finanțarea Programului național de dezvoltare s-au aprobat încă 75 de obiective de investiții pentru anul 2014 din care: 60 în subprogramul ’’Modernizarea satului românesc’’, 5 obiective în subprogramul ’’Regenerarea urbană a municipiilor și orașelor’’, 10 obiective în subprogramul ’’Infrastructura la nivel județean’’.

Pentru realizarea acestor obiective Guvernul României a pus la dispoziția județului 34.970.000 lei.

Prin realizarea acestor obiective se satisfac nevoile de alimentare cu apă în numeroase comunități.

Iată așadar cum printr-o viziune asumată printr-o strategie subsecventă și prin programe subsumate, Consiliul Județean a transformat o nevoie publică într-o politică publică și cetățenii județului din 25 de comunități vor beneficia de un alt standard al calității vieții.

Tot prin aceste investiții se satisfac nevoile de colectare a apei menajere în alte comunități, se va construi un sediu nou pentru Primăria Șieu Odorhei, se va repara acoperisul școlii din Șieu Odorhei, se vor construi grădinițe în Lechința, Prundu Bârgăului.

Așadar, în baza unei strategii, se realizează un trai decent al oamenilor, condiții normale agenților economici și instituțiilor publice, asigurând condiții de sănătate, prevenind împovărarea sistemului de asigurări și asigurând capacitatea de muncă a oamenilor. În același timp se subliniază și grija față de viitorul comunităților prin educația timpurie a copiilor.

Celelalte obiective vizează modernizarea sistemului rutier și satisfac nevoile de mobilitate a oamenilor și a agenților economici din 60 de comunități.

În lucru sunt și șantierele finanțate de Consiliul Județean: la Policlinică, Spitalul Județean, Casa Argintarului, Cinematograful Dacia, sediul serviciului de evidență a populației.

Pe raza județului au fost finalizate sau sunt în lucru investiții care se constituie în politici publice naționale, coordonate fiind de Guvern. În acest sens, evidențiez finalizarea Gării din Bistrița și a drumului național care leagă județul nostru de zona economică Tg. Mureș.

Strategia județului produce efecte vizibile, satisface nevoile cetățenilor și a mediului de afaceri care la rândul lui produce efecte benefice tot pentru cetățeni. Subliniez că investiția Consiliului Județean în drumurile județene, la amploarea pe care am prezentat-o, influențează mediul economic al județului și nu numai, generând locuri de muncă în amontele șantierelor de drumuri, în piața serviciilor de proiectare, piața serviciilor de consultanță, piața agregatelor minerale, piața bitumului rutier, piața mixturilor asfaltice, piața emulsiilor bituminoase, piața cimentului, piața lianților hidraulici, piața oțelului beton, etc. Las loc imaginației dumneavoastră să evaluați câte meserii și câte locuri de muncă sunt necesare și sunt puse în acțiune de hotărârile Consiliului Județean. În avalul construcției de drumuri sunt puse în mișcare: piața mijloacelor de semnalizare rutieră, piața de semnalizare a drumurilor, piața de construcție și montare a indicatoarelor rutiere, piața de dirijare și semnalizare a traficului rutier, etc.

Iată cum cred eu că trebuie evaluată o decizie a Consiliului Județean, în toată complexitatea și conexitatea sa. Impactul și consecințele unei hotărâri trebuie aduse la cunoștința oamenilor, altfel nu este vizibilă decât în parte sau chiar deloc. Oamenii nu văd decât un buldozer sau o basculantă care de multe ori îi deranjează și de aceea afirmă că nu se face nimic. Oamenii politici trebuie să le dezvăluie întregul ansamblu, de la planșa proiectantului și până la ultima conexiune economică sau socială și atunci vom risipi din tensiunea dintre aleși și alegători, iar societatea nu va mai fi atât de conflictuală. Așa cred eu că trebuie făcută politica. Evaluez impactul, consecințele și riscurile asociate deciziei de o mie de ori, mi-o asum cu curaj, explic de două mii de ori decizia și arăt consecințele cu răbdare până se înțelege chiar și de avocatul diavolului.

În concluzie, se mișcă roțile, se mișcă banii, se mișcă mărfurile, se mișcă oamenii, se satisfac nevoi, se împlinesc speranțe și idealuri, oamenii își configurează un nou orizont al năzuințelor. Sigur că se poate mai mult, mai bine, mai ieftin. Sigur că avem resurse economice nepuse în valoare și oameni care au dreptul să fie nemulțumiți. În următorii ani sunt sigur că vom găsi soluții corecte pentru îngrijorările oamenilor, ale mediului economic, ale sănătății, învățământului și protecției mediului, etc.

Consilier județean Ioan Gaftone, membru în Comisia de urbanism

3 comentarii

  • Din pacate asa se intampla de cele mai multe ori, cum zice domnul Gafton. Un santier, pana e finalizat si facuta curatenia incomodeaza, in loc sa bucure ca se face o investitie. La fel a fost si cu Parcul Municipal, DN17, DJ 151 etc.

  • Oameni nemulțumiți…o să găsim tot timpul. Dar mai sunt și oameni care văd, văd fapte și sunt încântați (și sunt intr-un nr destul de mare)

    • Betty dear – las-o ca macane!
      Numai tu poti pentru ca sa vezi faptele de vitejie pesediste in roz, de-ar fi ale altora, ai tuna si ai fulgera, la pariu!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS