Actualitate

În scandalul de corupţie de la APIA sunt implicate două femei. Ce măsuri s-au luat

Doi dintre cei trei angajaţi ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) Bistriţa-Năsăud, acuzaţi de fapte de corupţie, sunt cercetaţi în libertate pentru luare de mită, al treilea fiind exonerat de orice acuzaţii. Este vorba de două femei care şi-au luat concediu de odihnă, în timp ce al treilea funcţionar bănuit că este implicat în scandal s-a întors la muncă.

Directorul APIA Bistriţa-Năsăud, Florin Căpraru, a declarat, luni, că niciunul dintre cei trei funcţionari ridicaţi vineri şi duşi la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistriţa-Năsăud pentru audieri nu a fost reţinut.

“Este vorba de două femei şi de un bărbat. Au fost audiaţi şi s-a decis cercetarea lor în libertate. Cele două femei sunt acuzate de luare de mită, iar bărbatului nu i s-au mai adus alte acuzaţii. Cele două doamne au intrat în concediu de odihnă, deci nu mai vin la serviciu, iar colegul nostru s-a întors la muncă. Eu aştept o informare din partea Parchetului de pe lângîă Tribunalul Bistriţa-Năsăud ca să ştiu dacă trebuie să iau măsuri administrative împotriva lor. Deocamdată, fiindcă au intrat în concediu, nu am avut contact cu ele, dar nici nu pot dispune măsuri de suspendare din activitate în lipsa unei baze legale”, a declarat Florin Căpraru.

Întrebat dacă ştie ce sume de bani au luat cele două funcţionare, Florin Căpraru a spus că nu i-a fost adusă la cunoştinţă o astfel de informaţie.

Trei funcţionari ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură (APIA) Bistriţa-Năsăud au fost ridicaţi, vineri de la sediul instituţiei de procurorii DNA care i-au condus, la Parchet, pentru audieri, după ce în birourile lor au găsit diverse sume de bani, dar şi caş adus de la stână de unii fermieri.

Directorul APIA Bistriţa-Năsăud, Florin Căpraru, a declarat, vineri seara, că anchetatorii au ajuns la sediul APIA Bistriţa-Năsăud vineri în jurul orei 14.30 şi au pus sechestru pe trei birouri ale unor funcţionari care preluau cereri de subvenţii pentru animale.

“Au pus sechestru pe trei birouri ale unor funcţionari care preluau cereri de subvenţii pentru animale, au răscolit practic birourile respective unde au găsit bani şi caş adus de fermieri de la stână. Au stat la APIA până în jurul orei 18.00, după care trei funcţionari au fost ridicaţi şi duşi la Parchet pentru audieri. Nu ne-a fost aduse la cunoştinţă acuzaţiile care li se aduc. Este vorba de fapte de corupţie, oricum, însă rămâne de văzut dacă e vorba de luare de mită sau de foloase necuvenite. Nu ştim decât că sunt la audieri”, a declarat Florin Căpraru.

Potrivit sursei citate, anchetatorii au ajuns la Bistriţa în ultima zi în care s-au mai putut prelua cereri de subvenţii pentru animale.

“Procesul de preluare a cererilor nu a fost perturbat. Am repartizat altor nouă funcţionari şi ceea ce revenea în responsabilitatea celor trei. Nici nu a fost o zi foarte aglomerată, aşa că am putut prelua toate cererile”, a declarat Florin Căpraru.

Până vineri inclusiv, APIA Bistriţa-Năsăud a preluat cereri de subvenţii de la 14.000 de proprietari de animale, Bistriţa-Năsăud fiind unul dintre judeţele cu cei mai mulţi proprietari de animale, ocupând locul trei într-un top naţional.Potrivit lui Florin Căpraru, procesul de preluare a cererilor de subvenţii pentru animale a fost mai complicat anul acesta întrucât toate cererile de subvenţii care erau individualizate în anii trecuţi pe tipuri de animale – vaci, oi, animale din zone defavorizate, etc. – anul acesta s-au depus într-o singură cerere, unică, iar fiecare solicitant a putut bifa acele tipuri de subvenţii pe care era îndreptăţit să le primească.

Foto: arhivă

Etichete

2 comentarii

  • Conform Statutului Functionarului Public in momentul inceperii urmaririi penale ptr. o infractiune in legatura cu serviciul, SE SUSPENDA relatiile de servici,tocmai pentru a nu fi produse si alte infractiuni! Asa ca vezi dom’ director ca ti-e cam slabut juristul,sau…e rea vointa intentionata?

  • Art.86, alin. (5) De la momentul începerii urmăririi penale, în situaţia în care funcţionarul public poate influenţa cercetarea, persoana care are competenţa numirii în funcţia publică are obligaţia să dispună mutarea temporară a funcţionarului public în cadrul altui compartiment sau altei structuri fără personalitate juridică a autorităţii ori instituţiei publice.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS