Impactul măsurilor fiscale, beneficiarii lor și data intrării în vigoare. Se elimină Formularul 088

Merigo

PSD a prezentat impactul măsurilor pe care Guvernul Sorin Grindeanu le-a luat sau intenţionează să le ia în perioada imediat următoare, în total 2,65 miliarde lei: fiecare măsură, beneficiarii ei, impactul bugetar, precum și termenul de la care intră în vigoare.

Măsurile care vor intra în vigoare la 1 februarie sunt: creşterea salariului minim la 1.450 lei, creşterea cu 20% a salariilor din administraţia publică locală, creşterea cu 50% a salariilor actorilor şi artiştilor, deducerea din impozitul pe venit a abonamentelor medicale (400 euro/an), eliminarea plafonului plăţii CASS şi CAS, eliminarea plăţii CASS pentru pensionari, eliminarea impozitului pe venit pentru pensiile mai mici de 2.000 lei.

 

La 1 iulie va intra în vigoare creşterea punctului de pensie la 1.000 lei, iar la 1 martie se va majora pensia minimă la 520 lei.

Şi studenţii vor beneficia, începând cu 1 februarie, de gratuitate la călătoriile pe căile ferate şi creşterea alocării pe student pentru fondul de burse de la 83/lună la 201/lună.

Totodată, impozitul de 1% din cifra de afaceri pentru micro întreprinderile cu venituri mai mici de 500.000 euro va intra în vigoare în intervalul 1 martie – 1 iulie, în timp ce impozitul zero pentru transferul proprietăţii cu valoare mai mică de 450.000 şi 3% pentru pentru diferenţa care depăşeşte această sumă se va aplica de la 1 martie.

De la 1 februarie vor intra în vigoare şi următoarele măsuri: eliminarea impozitului pe profit pentru primii 10 ani pentru firmele cu activităţi de inovare şi cercetare-dezvoltare; eliminarea plăţii CASS pentru veniturile suplimentare din dobânzi, dividente; creşterea veniturilor lunare pentru asistenţii persoanelor cu handicap la 1.450 lei, creşterea indemnizaţiei lunare minime pentru concediul de creştere a copilului de la 1.062 lei la 1.232 lei; creşterea stimulentului de inserţie de la 531 lei la 616 lei.

Ordonanţa de Urgenţă prin care Guvernul Grindeanu a crescut o serie de venituri ale bugetarilor, printre care şi majorarea cu 20% a salariilor din administraţie, va avea un impact bugetar de 5,1 miliarde de lei în 2017, potrivit proiectului de OUG publicat de Ministerul de Finanţe.

Totodată, liderul PSD Liviu Dragnea a anunțat că a cerut Guvernului ca în această săptămână să elimine ”corvoada numită Formularul 088”: ”În 2016, Formularul 088 a fost coșmarul oamenilor de afaceri. O povară birocratică, din cauza căreia mii de firme românești au fost blocate abuziv! De altfel, este prima dată, în ultimii 8 ani, când numărul de firme închise a fost mai mare decât cel al firmelor înființate. ANAF-ul trebuie să-și facă treaba, fără a pasa însă responsabilitatea pe spatele antreprenorilor corecți. P.S. Nu există implicații bugetare, din contră, va stimula crearea de noi companii”.

Eugen Gheorghe

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.