Actualitate Economie

Cu cât se modifică valoarea proiectului de reabilitare cu bani europeni a Casei Argintarului

Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud actualizează valoarea de implementare a proiectului ”Crearea Centrului German din Bistriţa prin reabilitarea clădirii istorice Casa Argintarului”, finanţat prin POR 2007-2013, în urma încheierii contractelor şi suplimentarea sau renunţarea la unele lucrări.

Întrucât la depunerea cererii de finanţare bugetul proiectului a fost doar unul estimativ, valorile planificate au suferit modificări, în funcţie de valoarea contractelor încheiate şi a situaţiilor neprevăzute (lucrări suplimentare, renunţarea la unele lucrări).

Astfel, valoarea totală a scăzut cu 204.142,34 lei, adică de la 2.458.680,75 lei la 2.254.538,41 lei. Valoarea eligibilă a scăzut de la 1.802.027,53 lei la 1.599.708,64 lei, contribuţia de 2% a CJ la cheltuielile eligibile – de la 36.040,55 lei la 31.994,17 lei. Valoarea neeligibilă a proiectului a crescut de la 186.981 lei la 220.833,71 lei.

Data de finalizare a proiectului ”Crearea Centrului German din Bistriţa prin reabilitarea clădirii istorice Casa Argintarului” este 25 februarie 2015, însă lucrările executate de SC Euras SRL Satu Mare ar putea fi gata la sfârşitul acestui an. ”Cred că în a doua parte a lunii noiembrie vom inaugura Centrul German. Avem promisiuni că va fi prezentă o delegaţie importantă din Germania”, spunea în această vară preşedintele CJ Radu Moldovan.

Suprafaţa restaurată a obiectivului de pe str. Dornei: 535 metri pătraţi. Suprafaţă de amenajare peisagistică: 266 metri pătraţi. Număr de vizitatori estimat/an: 2.000. Locuri de muncă nou create în mod direct: 5. Obiectivul general este ”creşterea atractivităţii turistice a municipiului Bistriţa ca factor de stimulare a creşterii economice în judeţul Bistriţa-Năsăud prin valorificarea moştenirii istorice şi culturale a saşilor transilvăneni care au locuit în vechea cetate medievală a Bistriţei”.

Obiective specifice: restaurarea, consolidarea, protecţia şi conservarea clădirii de patrimoniu Casa Argintarului şi promovarea turistică a acesteia prin transformare ei într-un Centru German; creşterea vizibilităţii de expunere a exteriorului şi interiorului clădirii prin asigurarea iluminatului interior şi exterior, precum şi a celui decorativ, amplasarea de reclame şi indicatoare; punerea în valoare a obiectivului de patrimoniu de reabilitat prin amenajarea peisagistică a curţii şi realizarea de locuri de parcare; creşterea siguranţei clădirii prin instalarea de echipamente şi dotări pentru asigurarea condiţiilor de siguranţă la foc şi antiefracţie, a iluminatului de siguranţă; îmbunătăţirea utilităţilor obiectivului de patrimoniu prin realizarea de instalaţii noi (energie electrică, alimentare cu apă , canalizare); creşterea capacităţii de utilizare muzeală a clădirii prin asigurarea de dotări pentru expunerea şi protecţia patrimoniului cultural mobil şi imobil; creşterea medie a numărului anual de turişti care vizitează obiectivul de patrimoniu Casa Argintarului cu peste 100 %; creşterea vizibilităţii şi atractivităţii turistice Bistriţei ca veche cetate medievală transilvană (săsească); promovarea Bistriţei ca obiectiv turistic prin crearea unor circuite turistice cu specific săsesc şi stabilirea unor legături cu alte foste cetăţi medievale transilvane; întărirea şi diversificarea legăturilor dintre autorităţile publice, mediul economic şi cetăţenii autohntoni cu cei din mediul vorbitor de limbă germană; intensificarea schimburilor între şcoli şi universităţi din judeţul Bistriţa-Năsăud şi cele din ţările vorbitoare de limbă germană; crearea unui număr de 5 de noi locuri de muncă directe şi stimularea creării de locuri de muncă indirecte în reţeaua de servicii turistice din zonă; asigurarea unor standarde înalte de calitate prin angajarea de personal specializat.

Lucrările de intervenţie vor păstra integral caracterul actual al faţadei clădirii, şi nu se vor modifica compartimentările interioare. Intervenţiile se vor face numai la nivelul elementelor nestructurale şi cel al finisajelor. Sunt prevăzute alei pietonale, o poartă din lemn masivă, cu două canate, la intrarea în curte, prin spate, precum şi două locuri de parcare.

Casa Argintarului a fost construită între anii 1560 – 1563 de pietrarii italianului Petrus Italus de Lugano. Clădirea păstrează, în mod unitar, cea mai frumoasă arhitectură renascentistă a unei locuinţe de patrician din Transilvania.

1 comentariu

  • Mi se pare firesca scaderea. Este vorba numai de o refunctionalizare, lucrari de intretinere, o poarta la intrare curte si 2 parcaje. In rest, imobilul a beneficiat de o restaurare complexa la mijlocul sec. XX.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS