Social

Colibița a fost atestată de Guvern ca stațiune turistică de interes local. Radu Moldovan: Un pas concret!

ACTUALIZARE Guvernul României a aprobat în ședința de joi 16 februarie un proiect de hotărâre pentru ”atestarea unor localități sau părți din localități ca staţiuni turistice de interes naţional sau local și de modificare a Hotărârii Guvernului nr. 852/2008 pentru aprobarea normelor şi criteriilor de atestare a staţiunilor turistice”.

Două localități, Borsec și Sucevița, au primit statut de stațiune turistică de interes național, în timp ce alte zece, printre care și Colibița, au fost atestate ca stațiuni turistice de interes local (Colibița, Baia de Fier, Boghiș, Moisei, Negrești Oaș, Pojorâta, Sângeorgiu de Mureș, Băile Banffy, Băile Ocna Dej, Moinești-Băi).

”Prin promovarea ca stațiuni turistice de interes național sau local, aceste localități vor avea șanse mari în atragerea de finanțări nerambursabile, în condițiile în care unele programe de finanțare impun existența atestării ca stațiune turistică”, a precizat Guvernul.

O veste pe care o aștept de foarte mult timp: Hotărârea de Guvern prin care localitatea Colibița este declarată oficial stațiune turistică! Este un pas concret care ne ajută foarte mult în dezvoltarea uneia dintre cele mai mirifice zone din România, Colibița, dar și a întregului areal Colibița-Tihuța-Valea Bârgăului! Prin această decizie a Guvernului României, avem un mare plus în atragerea de finanțări pentru dezvoltarea infrastructurii din această zonă și pentru stimularea investitorilor privați!” – președintele CJ Radu Moldovan

Nota de fundamentare privind localitatea Colibița, care devine prima stațiune turistică de interes local din Bistrița-Năsăud, este următoarea:

”Localitatea Colibița, județul Bistrița-Năsăud, se bucură de o amplasare pitorească: pe Valea Bistriței, ȋntre doi munți – Bârgău și Călimani. Satul aparține de una dintre ”bârgaiele” județului – Bistrița Bârgăului, amplasată ȋn zona din dreapta Prundului Bârgăului. Limitele staţiunii sunt considerate ca identificându-se cu linia munţilor ce o înconjoară, Colibiţa fiind astfel o individualitate bine determinată. Totuşi din punct de vedere turistic s-au inclus în regiunea Colibiţei şi ultimele ramificaţii nord-vestice ale Călimanului, până în zona de contact cu Munţii Bârgăului care prezintă aceleaşi elemente de structură geologică, relief, climă, faună, vegetaţie şi mai ales aceeaşi unitate turistică, alcătuind un tot armonios şi bine închegat.

Resursele terapeutice sunt reprezentate de aerul pur, care în urma unui studiu de aer a rezultat că valoarea concentraţiei maxime de ozon măsurată în Colibiţa este de 90 micrograme/m3. Valoarea medie în România este de 72,6 micrograme/m3. Peste 120 micrograme/m3 aerul nu mai este respirabil. Climatul subalpin al zonei are un
efect curativ asupra bolnavilor cardiovasculari, hipertiroidieni şi reumatici, microclimatul fiind bogat în radiaţii ultraviolete şi aerosoli cu esenţe volatile de terebentină. Climatul plăcut – de cruţare – constant şi temperat, precum şi lipsit de curenţi puternici, cu aer ozonat, oferă zonei un climat echilibrat, tonic şi stimulent, aclimatizarea fiind uşoară la această altitudine, fiind şi recomandat persoanelor în vârstă sau copiilor pentru cură de odihnă.

Zona oferă numeroase posibilităţi de destindere pentru iubitorii muntelui: excursii, drumeţii (Tăul Zânelor, izvorul de apa minerală Borcut, trasee montane – traseu marcat de 3,5 ore până în Vf. Bistricioru, Castel Dracula situat în Pasul Tihuța – 1100 metri alitudine), ciclism montan, caiac, alpinism, pescuit, plimbări cu sania, dar şi plimbări cu barca pe lac. În prezent există peste 100 locuri de cazare, în structuri de primire turistică cu funcțiuni de cazare, încadrate la 2-3 și 4 stele.

Documentaţia transmisă de Consiliul Local al Comunei Bistrița Bârgăului este în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 852/2008 pentru aprobarea normelor şi criteriilor de atestare a staţiunilor turistice, cu completările ulterioare şi a fost aprobată prin hotărârea Consiliului Local al Comunei Bistrița Bârgăului, nr. 48/ 2013. Localitatea Colibița îndeplineşte criteriile minime obligatorii privind atestarea staţiunilor turistice de interes local şi întruneşte un punctaj de 180 de puncte la criteriile suplimentare, faţă de minimul de 90 de puncte necesare, pentru atestarea ca stațiune turistică de interes local”.

În februarie 2016, conducerea CJ a făcut recepția spațiilor de servicii publice destinate acreditării localității Colibița ca stațiune turistică de interes local: punct de prim ajutor, punct farmaceutic și stație Salvamont, amenajate în incinta Școlii Generale Colibița, la parter, într-un spațiu de 118 mp. CJ vrea să cumpere un teren pe malul lacului Colibița pentru amenajarea unei zone de camping pentru turiști, însă toate încercările din ultimii ani au dat greș.

17 comentarii

    • Felicitari !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! un pas mare inainte!!! acuma stim ca unora din vechii posesori de cabane, nu o sa le convina ca se dezvolta, ca de….numai ei vroiau pe acolo!!!Dar pentru judet si pentru turism daca se va face totul ca la carte va fi extraordinar!!!!

  • Atestare Romaneasca in stil balcanic. Rugam comisia sa nu uite sa numere tuburile de la fose care se varsa in lac. Rugam comisia sa ne spuna si pe unde se poate ajunge pe malul lacului pt. o promenada de ex.

  • Un pas inainte, dar mai e mult pana departe. Realitatea e ca exista inca multe nereguli care trebuie remediate. Cea mai serioasa problema este ca in Colibita multi au ingradit si ce nu-i a lor. Au mers cu gardul pana la oglinda apei punand stapanire si zona de protectie din jurul laculu. Ca sa nu mai vorbim de construirea haotica. Totusi Colibita anilor ’60 se remarca si prin arhitectura cabanelor asemanatoare celor din Tirolul Austriac. Ar trebui incurajata (nu fortata) revenirea la acel gen de arhitectura cel putin la ceea ce se construieste in continuare. De asemenea ar trebui sa repuna lucrurile in legalitate si in privinta deversarii dejectilor direct in lac. Altfel lacul Colibita risca sa ajunga o imensa latrina. Nu trebuie abandobata nici ideia achizitionarii acelor suprafete de catre CJ pentru amenajarea de campinguri. Ba mai mult trebuie mers mai departe si refacute acele cabane in stil tirolez care gazduiau altadata tabere scolare de neuitat. Pana atunci insa, poate fi trecut imediat la actiune pentru refacerea zonei de protectie din jurul lacului, care nu presupune cheltuieli din partea CJ, decat o doza de fermitate in aplicarea legii. Odata recuperata zona de protectie de la cei care au ocupat-o abuziv, se va putea trece la amenajarea unor locuri de plaja si de promenada pe faleza lacului.

  • câte vidanje s-au transportat la epurare intr- vară de la prestatorii de servicii turistice – gen ariniș, fisher mann, etc. ?
    Un vorbim, alta bem !
    În ritmul asta lacul se va colmata total si va deveni unul de kakat la propriu !

  • Draga Valeria G , tu sti cât costa cacatul tras de vidanja la Colibița ? Propun sa tragem o vidanja de cacat din Colibița care ie prin compoziție foarte gras din cauza micilor, flecii, slanina, și-apoi o golim la Chelner pe grădina ca săi pută .

  • Felicitari !

    Asteptam ca d-ul primar Cretu sa vina cu sugestia de a se goli lacul ; o idee la fel de tampa ca si celelalte care le-a pus in practica in municipiul Bistrita .

  • Felicitari primarului pentru faza cu partia !
    Ha, ha , ha ! Cel mai comic reportaj din ultima vreme !
    Fraieri bistritenii !

  • Cel mai usor este sa critci ,dar va intreb cati din cei care au adaugat comentariile in stilul” gura bate c…. „ati facut ceva pentru ecologizarea sau intretinerea locurilor din vecinatatea locuintei lor ,dar in afara de Balan Matius cred ca nici unul!Cat despre dezvoltarea judetului daca toata lumea ar fi atat de optimista si plina de bune intentii ca si „comentatorii ” astia priceputi am progresa ca racul! Mai bine nu se face nimic ,nu atunci ati fi mulțumiți !Hai la otomani ,la huni si in niipuri cu totii sa le facem lor fundul mare alora!All inclusive! Respect Usi

  • De comentat poate tot romanul. Vad ca sunt o multime de idei. Un prim pas s a facut. Bravo. Asta e important. Ca fosele septice se varsa in lac? Posibil. In viitor se va reglementa si aspectul asta. Ca la marginea lacului nu sunt zone unde sa te plimbi? Sunt destule zone dar nu sunt drumuri de acces. Cata zona iti trebuie sa te plimbi? Oare nu trebuie o zona amenajata? O vor amenaja cei care vor face turism. Sa ne bucuram de „statiunea turistica Colibita”

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS