Actualitate

Colectarea selectivă a gunoaielor? E ”absolut intolerabil” ce se întâmplă! Ecologiştii vor sesiza CE

Ecologiştii bistriţeni au luat atitudine faţă de felul în care a demarat proiectul de management integrat al deşeurilor pe implementarea căruia s-au cheltuit 36 de milioane de euro, bani europeni. "Dacă lucrurile nu se vor schimba în următoarele două luni, sesizăm Comisia Europeană", anunţă ei.

Liderul PER Bistriţa-Năsăud, consilierul municipal Alexandru Toniuc, a declarat că e „absolut intolerabil” ce se întâmplă acum cu privire la colectarea selectivă, situaţia de faţă ducând la distrugerea oricărei şanse de a se ajunge pe viitor la o colectare selectivă normală.

„Am luat notă cu indignare de situaţia pe care am constatat-o la punctul de colectare a gunoaielor de la blocul în care locuiesc. Am văzut că nu e o excepţie aşa cum am crezut în primul moment, ci că e o situaţie generală. Am crezut că sunt nişte probleme inerente începutului şi mă gândeam că poate s-a exagerat cu alocarea unor containere pentru anumite categorii de deşeuri, rămânând pentru gunoiul menajer, cel mixt, doar un singur container, cel puţin la blocul meu, situaţie care s-ar putea remedia pe parcurs. Acest proiect (de management integrat al deşeurilor -n.r.) a avut foarte mulţi bani alocaţi pentru publicitate, informare, bani irosiţi pentru că ajungem acum, după ce s-au cheltuit 36 de milioane de euro, şi au trecut 10 ani de când tot vorbim de proiectul acesta, să ni se spună că populaţia nu ar fi suficient de bine educată. Este complet greşit! Eu am văzut că bistriţenii au aşteptat cu interes momentul în care pot arunca gunoaiele separat, că vin cu două-trei plase şi au dificultăţi în a ridica acele capace fiindcă au toate mâinile ocupate pentru a face colectare selectivă, iar după aceasta, asistăm la bătaia de joc a acestui operator care aruncă, în acelaşi camion, gunoaiele colectate selectiv. Este absolut inimaginabil ce se întâmplă”, a spus Alexandru Toniuc.

Întrebat cine trebuia să facă informarea, el a explicat că, până la momentul finalizării proiectului, obligaţia era a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Deşeuri (ADI), iar după aceea a firmei Vitalia Servicii pentru Mediu.

„Am întrebat ce sumă s-a alocat pentru publicitate şi informare, nu mi s-a răspuns. Ştiu că sunt obligaţii care vin din contractul cadru. Chiar aş vrea să ne răspundă domnul preşedinte al CJ care a fost bugetul pentru publicitate, conştientizare, informare şi cum a fost el folosit„, a spus Toniuc.

Pe de altă parte, el a reamintit că a făcut numeroase propuneri în Consiliul Local legat de gestionarea integrată a deşeurilor la nivelul municipiului Bistriţa.

„Am cerut imperios ca gunoaiele care s-au adunat în perioada în care vechiul depozit a fost neutralizat şi noul depozit de la Tărpiu nu funcţiona să fie transportate cu prioritate. Nu s-a întâmplat nimic până acum fiindcă nici Consiliul Judeţean nu e interesat, nici administraţia locală şi iată unde duce, în final, dezinteresul. Când am cerut ca gunoaiele să fie mutate de pe malul Bistriţei mi s-a spus că firma nu e pregătită. Constatăm acum că acest mare operator naţional a venit practic cu roaba pentru că nu are nimic. În loc să aibă maşini în care să pună gunoaiele în buncăre separate, în loc să-i vedem  cu o flotilă de camioane să care ce este în responsabilitatea lor – acel depozit temporar pe care îl avem – ei nu au nimic. Autorităţile noastre, în loc să bată cu pumnul în masă şi să servească interesul cetăţeanului – le găsesc scuze”, a spus el.

Întrebat ce se poate face, Toniuc a răspuns: „Din păcate, nimic, dar, cu toate riscurile şi criticile pe care ni le-am putea atrage, dacă situaţia nu se schimbă radical în următoarele două luni, până se termină anul, eu pot sesiza Comisia Europeană. Vorbim de un proiect european care trebuie să-şi atingă nişte obiective, obiective pe care nu numai că nu le-a atins – fiindcă depozitul de gunoaie de pe malul Bistriţei e mai rău ca înainte, este mai aproape de apă -, dar nu se face nicio colectare selectivă, iar cei care ar trebui să o facă îşi bat joc de începutul bun. Dacă cineva o să vină într-un control, din punctul meu de vedere, toţi cei care au fost implicaţi în gestionarea acestui proiect o să aibă mari probleme pentru că s-ar putea ca cineva să aprecieze că ne aflăm într-o situaţie de neregularitate şi să ceară autorităţilor naţionale integral cei 36 de milioane de euro. La chestiunea asta nu se gândeşte nimeni. Chiar mi s-a râs în faţă în Consiliul Local când am spus că ne aflăm într-o situaţie de infrigement dat fiind că ne-am încălcat promisiunile pe care le-am făcut în tratatul de aderare cu modul în care gestionăm gunoaiele pe malurile Bistriţei. S-ar putea să vadă că reacţia autorităţilor europene va fi de aşa natură încât vom avea chiar o problemă cu acest proiect. Nu vreau să fie considerată o ameninţare, ci o încercare de a pune lucrurile pe făgaşul firesc. Suntem în UE, am cerut o mulţime de bani să facem nişte lucrurile în limitele unor regulamente şi a unui mod în care sunt organizuate lucrurile în UE. Vedem că ne-am ales cu exact contrariul în condiţiile în care banii s-au consumat. Asta pot eu să fac”.

El a spus că e conştient că o eventuală reclamaţie pe care o va face la CE nu va duce la schimbarea modului în care acţionează Vitalia, ci la faptul că România va trebui să plătească nişte bani folosiţi ineficient.

Poate că, dacă punem problema în modul acesta, autorităţile vor înţelege că e de datoria lor să acţioneze acum şi nu mai pot tergiversa lucrurile la infinit. Deja pagubele pe care le produc ei (reprezentanţii firmei Vitalia-n.r.) mediului, dar şi societăţii, prin prisma educaţiei, sunt mult mai mari decât beneficiile pe care ei pretind că le-au creat”, a spus Alexandru Toniuc.

Reamintim că mai mulţi bistriţeni au semnalat cu fotografii că gunoaiele adunate de ei selectiv, în containere separate, sunt amestecate în maşina care le transportă la depozitul ecologic de al Tărpiu, oamenii fiind descurajaţi de această practică.

13 comentarii

  • Adica dupa ce cu eforturi imense au fost atrase aceste fonduri europene, deblocate de actuala administratie judeteana, iar proiectul a fost implementat, vin ecologistii si spun ca vor sesiza Comisia Europeana. Stim cu totii ce inseamna acest lucru. O eventuala sesizare ar putea bloca acest proiect, poate chiar linia de finantare, iar, in cel mai rau caz, fondurile returnate. Daca astfel inteleg ecologistii sa contribuie la solutionarea problemelor judetului, putem trage niste concluzii deloc pozitive. Eu cred ca sefii PER ar trebui sa se gandeasca de doua ori inainte de a pune pe masa amenintari de acest gen.

    • Stimate domn, eu cred că mesajul a fost clar: aşteptăm două luni să vedem dacă se revine la normal. Nici această situaţie nu este normală. S-au cheltuit, totuşi, 36 de milioane de euro, două firme au fost eliminate de pe piaţă sub pretextul că vine un mare operator care are ce nu au ele şi face totul lună şi bec. E nefiresc să fie mai rău ca înainte. Nu înţeleg de ce apreciaţi intenţia ecologiştilor ca pe o „pâră”. E un semnal de alarmă! Din păcate, sunt singurii care îl trag.

    • Adică dv. propuneți să avem răbdare și să suportăm mizeria până când se remediază situația? De ce nu a început Vitalia cu măcar o lună înainte de 15.09. să vadă cum merge, să înceapă, așa cum spun cei din industrie, cu o etapă de sondare în ”probe tehnologice”. Este de datoria ecologiștilor să tragă un semnal de alarmă fiindcă se pare că autoritățile publice, care au responsabilități (primăria, mediu, sănătate, etc.) ori nu știu, ori nu pot, ori nu sunt interesate.

  • Tovaraes tic- tac… nu-ti fie teama ca nu ramai cu gunoiul la usa neridicat. Este bine ca ai un pic de frica de CE ca daca ar fi dupa tine le-ai acoperi pe toate ca pisica asa cum ai fost obisnuit si sfatuit.

    • Bateţi câmpii prefăcându-vă că nu vedeţi cum arată oraşul. Rolul ecologiştilor e să tragă semnale de alarmă, nu să vă înveţe să colectaţi selectiv gunoiul şi, cu toate acestea, fac mult voluntariat. E nedrept să aruncaţi cu pietre spre cei care pun degetul pe rană.

  • Probleme sunt și în cartiere orașului unde lumea degeaba colectează selectiv fiindcă mașinile care vin (destul de rar) nu colectează selectiv. Cine nu știe să colecteze electiv domnule Moldovan, oamenii așa cum spuneți ?

  • dna Cristiana, e bun subiectul asta cu gunoaiele, dar este unul si mai tare la care toata lumea cam inchide ochii. sa vedem daca si dvoastra.
    este vorba de izolarea exterioara a blocurilor, care la Bistrita a ajuns la faza „izolam pilele si relatiile pentru a doua sau a treia oara” pe bani de la centru, dar ignoram blocuri vechi cu betonul la vedere,
    un exemplu ar fi zona SENS cu Fantana Blanduziei, unde blocurile din BCA mult mai noi au prins deja a doua reabilitare termica, doar sunt in jurul cabinetului medical al dnei primarite si trebuie revopsite si sa arate ca noi, iar mai in spate e leopardul blocurilor din beton lasate de izbeliste.
    cu ce fonduri se plateste reabilitarea termica a unor blocuri deja reabilitate si cum de sunt trecute cu vederea celelalte? asociatiile de proprietare spun ca nu au nici o putere, decizia e la primarie sunt oameni care se plang ca au platit odata pentru izolarea exteriorului si acum li se pun dupa cap alti bani pentru ca asa e ORDINUL,

  • Adevarul este ca Vitalia a inceput cu stangul procesul de colectare selectiva a deseurilor. Cred ca aceste probleme se vor rezolva in urmatoarele 2 luni si totul va intra pe un fagas normal. Sunt sigur ca acest lucru a fost cerut insistent si de autoritatile locale precum si de cele judetene. Nu cred ca va fi cazul sa se ajunga la reclamatii adresate CE. D-na Sabau va felicit pentru articolul publicat si va rog sa trageti si un semnal de alarma pentru cei care parcheaza foarte aiurea, conducatori auto care blocheaza accesul masinilor de gunoi la tomberoanele selective dintre blocuri.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS