Economie

Cât mai costă o locuinţă la Bistriţa în pragul iernii

Preţul locuinţelor continuă să scadă, arată ultimul raport al Băncii Naţionale. Tendinţa de devalorizare este în concordanţă cu evoluţia altor ţări din regiune. Atât anul trecut comparativ cu 2009, cât şi anul acesta comparativ cu 2010, scăderea preţului unităţilor locative a fost de circa 12%, conform Raportului asupra Stabilităţii Financiare, publicat de BNR.

Devalorizarea locuinţelor nu se va opri aici, atrag atenţia specialiştii bancari. Dacă preţul a continuat să scadă de la o lună la altă, de la începutul anului şi până acum, previziunile sunt la fel şi pentru următoarea perioadă. Vestea mai bună este că cererea începe să-şi revină uşor. Pe de o parte, începând cu anul acesta, interesul cumpărătorilor a început să dea semne de revenire, fapt argumentat de economişti prin creşterea intenţiei de achiziţie a unei locuinţe. Un alt argument în favoarea creşterii cererii, ar fi gradul de îndatorare a populaţiei, precum şi ponderea populaţiei care deţine o proprietate imobiliară.

Iată cum stau lucrurile la Bistriţa, oraş în care s-a construit mult şi în care dezvoltatorii imobiliari vin cu diverse oferte ca să scape de apartamentele construite în ultimii ani şi încă goale.

Garsonierele pot fi cumpărate cu sume de la 12.500 de euro pe Dragoş Vodă, la 15.000 de euro în zona Han până la 26.000 de euro pe C.R. Vivu.

Apartamentele cu două camere, extrem de eficiente pentru familiile mici care ţin la facturile din timpul iernii, costă între 23.500 de euro pe Bulevardul Decebal, până la 43.000 de euro în blocuri noi, finisate.

Apartamentele cu trei camere se vând cu preţuri între 30.000 de euro pe strada Zambilelor până la 57.000 de euro pe strada Crinilor.

Apartamentele cu patru camere pot costa între 36.000 de euro pe Bulevardul Decebal până la 45.000 de euro pe Gheorghe Pop de Băseşti.

Casele în Bistriţa costă între 30.000 de euro varianta duplex şi în roşu şi 110.000 de euro în Unirea, finisată.

Ponderea investiţiilor în segmentul clădirilor rezidenţiale a crescut, ajungând la 11% din totalul investiţiilor din economie, adică cu 2% peste nivelul din 2009, conform datelor BNR. Şi asta în ciuda faptului că numărul autorizaţiilor de construire pe rezidenţial a scăzut anul trecut cu 13%, faţă de anul 2009. Mai mult de atât, în prima jumătate a acestui an, numărul autorizaţiilor de construire a scăzut cu 3%, faţă a perioada similară a lui 2010.

Aşteptările companiilor din sectorul construcţiilor s-au îmbunătăţit începând cu trimestrul III 2010, în special pe fondul reducerii constrângerilor financiare. Ameliorarea sentimentului operatorilor de profil este susţinută de aşteptările de creştere moderată a volumului producţiei, precum şi de o relativă stabilitate a stocului de contracte şi a numărului de salariaţi.

Pe fondul reducerii constrângerilor financiare, a crescut optimismul în rândul companiilor din sectorul construcţiilor, de la sfârşitul anului trecut. Aşteptările de creştere moderată a volumului producţiei şi relativa stabilitate a stocului de contracte şi a numărului de salariaţi sunt alte argumente pentru stabilizarea pieţei.

 

Etichete

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS