Actualitate

Care sunt primele două produse tradiţionale din judeţ atestate de Ministerul Agriculturii

Începând din această lună, Bistriţa-Năsăud beneficiază de primele două atestate pentru produse tradiţionale eliberate de Ministerul Agriculturii. Printre criteriile de obţinere a atestatului: modul de procesare să aibă caracteristică tradiţională, reţeta să fie transmisă de generaţii, fără aditivi alimentari.

”Începând cu această lună, judeţul Bistriţa-Năsăud beneficiază (conform Ordinului nr. 724/ 2013 al MADR) de primele două atestate pentru produsele tradiţionale, ”Povilă de Bîrgău” şi ”Pită cu crumpiri”, aparţinând operatorului economic AFI Pro Familia”, informează Direcţia pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud.

În baza legislaţiei din 2004, în judeţul nostru au fost atestate un număr de 22 produse tradiţionale. În 2013, legislaţia s-a schimbat, iar Ministerul Agriculturii a emis un Ordin privind atestarea produselor tradiţionale şi nimeni din judeţ nu a mai înregistrat ceva în Registrul Naţional al Produselor Tradiţionale.

În cursul lunii ianuarie, Direcţia pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud a luat legătura cu femeile întreprinzătoare constituite în Asociaţia Pro Familia. Aici s-au găsit dotările corespunzătoare pentru prelucrarea unor produse tradiţionale, iar organizaţia a fost încurajată să continue demersurile pentru atestarea unui produs tradiţional denumit ”Pită cu crumpiri” (pâine cu cartofi) şi pentru ”Povilă de Bîrgău” (magiun de prune).

Pentru atestare, produsul nu trebuie să aibă în compoziţie aditivi alimentari, iar materia primă trebuie să fie locală. Totodată, procesul tehnologic şi modul de procesare al produselor trebuie să aibă o caracteristică tradiţională, iar reţeta trebuie să fie transmisă de generaţii.

În luna martie, în urma solicitărilor Direcţiei pentru Agricultură, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a atestat patru produse alimentare obţinute conform unor reţete consacrate româneşti şi le-a înscris în Registrul naţional al reţetelor consacrate. Cele patru produse, fabricate la unitatea de producţie din Monor aparţinând SC Carmo-Lact SRL, sunt: sana 3,6% grăsime, chefir 3,3% grăsime, lapte bătut 2% grăsime şi caşcaval Dalia din lapte pasteurizat.

Puteţi citi AICI şi AICI despre produsele Asociaţiei Pro Familia.

Adaugă comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS