Actualitate

Buluceală la ISJ. Pe ultima sută de metri, profesorii speră să prindă o catedră

Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud a fost luat cu asalt de suplinitorii care au obţinut cel puţin 5 la examenul de titularizare de anul acesta şi care fie au avut medii prea mici pentru a se fixa pe posturi, fie au avut medii mari, dar nu au existat catedre titularizabile pe care să le ocupe.

Repartiţia pe posturi a început la ora 10.00, cu educatoarele, a continuat cu învăţătoarele şi cu celelalte discipline, însă lumea nu a ştiut lucrul acesta şi a venit de dimineaţă, oarecum îngrijorată să nu piardă ocazia de a alege un post.

Inspectorul de resurse umane Iuliana Chilom a declarat pentru Timp Online că sunt încă multe posturi Iuliana Chilomneocupate la nivel judeţean, aproape 500 incomplete, ceea ce înseamnă că profesorii trebuie să se deplaseze între mai multe şcoli din aceeaşi localitate sau chiar din localităţi diferite, situaţie în care sunt obligaţi să facă naveta. Unii se feresc însă de această situaţie fiindcă nu toate primăriile sunt de acord să deconteze naveta cadrelor didactice.

„Avem în total 765 de posturi din care doar 268 complete. Candidaţi de anul acesta cu note peste 5 sunt 297, rămaşi încă nerepartizaţi. Cele mai multe cadre didactice nerepartizate sunt educatoare, iar cele mai multe posturi, 50, sunt pentru învăţători. Au apărut multe posturi cu durată determinată fiindcă s-au făcut degrevări din norma didactică a directorilor. Sunt posturi bune şi în oraşe, şi în mediul rural. Suplinitorii care vin acum să ocupe un post nu sunt neapărat dintre cei care au obţinut medii mici la concursul de titularizare. Unii au medii mari, dar nu au existat posturi titularizabile pentru ei. După ziua de azi, mai avemo serie miercuri cu cei care au susţinut examenul în 2013 şi 2014, iar apoi o etapă în 31 august a.c. când se pot lua posturi la plata cu ora. Dacă nu le putem ocupa pe toate nici atunci, în 3 şi 4 septembrie se va organiza un concurs la nivel judeţean pe posturile rămase neocupate, atât pentru candidaţi calificaţi, cât şi pentru necalificaţi”, a spus inspectorul de resurse umane Iuliana Chilom.

Cadrele didactice cu care am stat de vorbă ne-au spus că la unele discipline, cum ar fi geografia, nu au existat posturi titularizabile anul acesta. Drept urmare, şi cei cu note foarte mari, sunt obligaţi să devină suplinitori. În situaţii dificile sunt şi profesorii de istorie, matematică, educaţie fizică şi sport, toate discipline cu ore puţine, aşa încât e greu de alcătuit o catedră completă. Mulţi ne-au spus că dau examenul de titularizare în fiecare an în speranţa că se va elibera un post pentru ei şi vor avea media suficient de mare ca să-l aleagă primii.

Spre deosebire de alţi ani când suplinitorii refuzau posturi invocând că nu le ajung salariile mici nici pentru plata navetei, de data aceasta, aproape nimeni nu s-a mai referit la bani sau dificultatea deplasării la locul de muncă. Teama de a rămâne şomeri sau de a lucra ca necalificaţi în alt domeniu i-a determinat pe mulţi să nu mai cârtească şi să se bucure dacă prind o catedră indiferent în ce şcoală.

buluceala ISJ 3 buluceala ISJ 2 buluceala ISJ 4 buluceala ISJ 5

2 comentarii

  • ” Teama de a rămâne şomeri sau de a lucra ca necalificaţi în alt domeniu i-a determinat pe mulţi să nu mai cârtească şi să se bucure dacă prind o catedră indiferent în ce şcoală.”
    Deci asta e politica sitemului de la putere, reprezentat de tabara si subalternii, bagam frica in ei sa nu mai carteasca! RUSINE!

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS