Actualitate Cultură

Biserica Evanghelică, „cea mai mare sală a Bistriţei”, neîncăpătoare la ”Nabucco” (FOTO)

Cu prilejul comemorării a 70 de ani de la deportarea evreilor din Bistriţa-Năsăud în lagărele morţii din Auschwitz şi Birkenau, în Biserica Evanghelică a avut loc, în premieră la Bistriţa după 1989, un spectacol de operă de anvergură: ”Nabucco” de Giuseppe Verdi, în interpretarea orchestrei, corului şi ansamblului de balet ale Operei Naţionale din Craiova.

Zeci de personalităţi, printre care primarul Ovidiu Creţu, subprefectul Ovidiu Frenţ, secretarul municipiului, Floare Gaftone, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Dorin Popescu, au venit să asculte celebra operă.

Directorul Centrului Cultural Municipal „George Coşbuc” Bistriţa, Dorel Cosma, le-a mulţumit artiştilor pentru prezenţă şi i-a oferit cuvântul primarului Ovidiu Creţu, cel care a avut ideea acestui spectacol.

„Împreună cu Comunitatea Evreilor din Bistriţa-Năsăud – şi îi mulţumesc domnului preşedinte Fredi Deac – am gândit un program care să comemoreze cei 70 de ani de la deportarea evreilor. Anul 1944 a fost unul trist, catastrofal din punctul de vedere al populaţiei din Bistriţa, pentru că, după deportarea evreilor din iunie 1944, a urmat exodul saşilor din septembrie 1944 şi apoi deportările românilor şi a celorlalţi în Siberia. Am dorit să avem un program amplu la care au participat reprezentanţi ai evreilor din România şi din Israel. Încheiem ciclul acestor manifestări cu spectacolul Nabucco în interpretarea Operei Naţionale din Craiova. Le mulţumesc artiştilor pentru că au făcut efortul de a monta această operă care se potriveşte extraordinar de bine cu ceea ce comemorăm noi azi. Vreau să-i mulţumesc tenorului bistriţean Florin Ormenişan, care este printre organizatori, el fiind mijlocitorul nostru pe lângă conducerea Operei Naţionale Craiova. Am dorit să organizăm acest spectacol de operă în cea mai mare şi mai frumoasă sală pe care municipiul a avut-o vreodată, Biserica Evanghelică, biserică a cărei reabilitare se apropie de finalizare, o vom finaliza cu un proiect european. În vremurile ei bune avea 3000 de locuri pe scaune. Acum cred că sunt ceva mai mult de o mie”, a spus primarul Ovidiu Creţu.

Edilul a reamintit că evreii s-au stabilit la Bistriţa în anul 1850. „La numai 35 de ani, a fost construită şi Sinagoga. Înseamnă că acea comunitate a avut forţă şi voinţă de a construi un lăcaş pentru lauda Domnului. Comunitatea evreiască a contribuit la ceea ce eu numesc Bistriţa europeană, multiculturală, multietnică şi multiconfesională. În afară de clădiri frumoase, începând cu Sinagoga, ei ne-au lăsat lucruri importante pentru istoria Bistriţei şi le mulţumim”, a mai spus Ovidiu Creţu.

Nabucco este o operă compusă de Giuseppe Verdi în 1841. Premiera a avut loc la Teatro alla Scala („Scala”) din Milano la 9 martie 1842. Nabucco este prescurtarea numelui regelui asirian al Babilonului Nabucodonosor al doilea (în original: Nebucadneţar), care a trăit şi domnit în jurul anului 600 î.Hr. Cele două teme principale ale acţiunii sunt dorinţa de libertate a poporului evreu din timpul robiei lor din Babilon, precum şi aroganţa şi nebunia personajului principal Nabucco, care-l duce până la autoproclamarea sa drept Dumnezeu unic şi la pedepsirea cu pierderea minţilor. Spre sfârşitul operei el însă îşi revine, adoptă credinţa în Iehova (sau Iahve), Dumnezeul evreilor, şi îi elibrerează pe evrei din robie.

Solişti: Ştefan Ignat – Nabucco, Florin Ormenişan – Ismael, Sorin Drăniceanu – Zaccaria, Dragana Radakovic (Serbia) – Abigaille, Florentina Soare – Fenena, Bogdan Olaru – Abdallo, Ioan Cherata – Marele Sacerdot, Nicoleta Colceiar – Anna.

biserica concert 2 biserica concert 3 biserica concert 4 biserica concert 5 biserica concert 6 biserica concert 7 biserica concert 8 biserica concert 9 biserica concert 10 biserica concert 11 biserica concert 12 biserica concert 13

5 comentarii

  • Da” chiar!Marius are dreptate!Pun pariu ca nici nu a auzit de Verdi…dara-mi-te sa inteleaga opera Nabucco!Cat snobism ,cata ipocrizie!

  • Acustica salii lasa de dorit. De altfel calitatea spectacolului intr-o astfel de sala de tip hala nu este satisfacatoare.

  • De fiecare data cand are prilejul primarul Cretu,pune aceeasi placa: Bistriţa europeană, multiculturală, multietnică şi multiconfesională. Este cel putin hazliu ca tocmai Cretu sa vorbeasca de bistrita europeana, dupa ce in urma cu cativa ani vroia sa aduca la Bistrita statuia unui lider comunist chinez. Cat despre Bistrita multietnica, astazi este fara etnii, iar Bistrita multiculturala fara cultura.

    • Gresit! Cretu are dreptate. Chiar daca au plecat nemtii si evreii, astazi Bistrita are o etnie mult mai numeroasa de care Cretu are mare grija, construindu-le locuinte sociale pentru a conserva caracterul multietnic al orasului. Asadar, Bistrita ramane un oras multietnic.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS