Social

Autocarele cu destinaţia Spania, pline până la refuz. Începe culesul strugurilor

Patronii firmelor de transport internaţional din Bistriţa-Năsăud îşi freacă mâinile de bucurie zilele acestea când sunt obligaţi să suplimenteze numărul de autocare cu destinaţia Spania. Luna august este pe sfârşite, vacanţa românilor care lucrează în Peninsula Iberică s-a încheiat, iar oamenii se întorc la muncă. Mai începe şi sezonul de cules struguri, iar mulţi se duc să-şi caute de lucru.

Peste 140 de persoane au plecat într-o singură zi spre Spania, după ce au petrecut o lună acasă, ţara în care s-au stabilit fiind „închisă” în această perioadă, mai precis activitatea fiind oprită în aproape toate domeniile. Cei mai mulţi dintre bistriţeni ne-au declarat că lucrează în agricultură, fie pe câmp, fie în centre de sortare. Câştigă în medie 50 de euro pe zi, iar după ce scad cheltuielile, tot rămân cu 900-1000 de euro după o lună de muncă, bani pe care nu i-ar putea câştiga la noi în acelaşi domeniu, neavând nicio calificare.

„Suntem mulţumiţi fiindcă lucrăm opt ore, suntem trataţi cu respect, plătiţi în funcţie de cât muncim. Nu e uşor, dar e mai bine ca acasă. Cât am putea câştiga la noi culegând struguri? Câteva sute de lei lunar? Nu se compară veniturile noastre în Spania cu cele din România. Din acest motiv nu ştiu dacă ne mai întoarcem vreodată”, ne-a spus un tânăr care a venit acasă împreună cu logodnica lui doar ca să facă nuntă. Ambii sunt stabiliţi în Spania de mai bine de 10 ani.

O altă femeie din Bistriţa a petrecut acasă o lună întreagă, cu toate că familia ei este în Spania şi nu mai are pe nimeni aici. „Pur şi simplu mi-a fost dor de ţară, de Bistriţa. Am fost la Figa, am făcut băi, m-am întâlnit cu prietenii, am fost la Zilele Bistriţei şi acum mă întorc pentru că începem munca. Eu îngrijesc bătrâni şi copii şi sunt bine plătită. Rămân cu câte o mie de euro după o lună de muncă. Ai mei muncesc în agricultură, la struguri acum, dar şi ei sunt bine plătiţi. O ducem foarte bine cu toţii şi nu ne mai întoarcem acasă decât în vizită”, a spus ea.

Din Bistriţa-Năsăud a plecat la muncă în străinătate peste 30% din populaţie. S-a întâmplat imediat după ce România a intrat în UE. Cei mai mulţi lucrează în Spania, Italia sau Irlanda.

Potrivit Direcţiei Regionale de Statistică Bistriţa-Năsăud, în 2014, câştigul salarial mediu brut lunar înregistrat la nivelul judeţului a fost de 1765 lei, astfel: agricultură şi silvicultură 1466 lei, industrie şi construcţii 1834 lei, servicii 1699 lei.

1 comentariu

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS