Actualitate

Adrian Florin Chereji: Ticlazău’ ei de lume!

Consilierul municipal Adrian Florin Chereji, președintele Asociației Bistrița Civică, a scris pe blogul său un ”Studiu de caz privind investițiile în turism-agrement”: ”Personajul principal este Toader, un gospodar din Colibița, însurat cu Ioana, cu care are trei copiii cu vârste între 8 – 12 ani. Au o gospodărie tradițională aproape de Drumul Blajului, la poalele Căsarului.

Când aude vestea că satul său, Colibița, a fost declarat stațiune de interes local lui Toader i-a venit în cap o idee: să devină antreprenor în turism și să beneficieze de noul statut al localității în care s-a născut și a trăit.

Într-o zi, după ce face cele necesare prin gospodărie Toader intră în casă și îi mărturisește ideea Ioanei:

– Auzi tu fomeie ce mi-o trecut mie prin cap. Dacă stăm într-o stațiune di ce să rămânem noi tăt țărani, să lucrăm din greu de dimineață până-n sară, di ce să nu câștigăm și noi din turism.
– Mă bărbate ai bolunzât! Da’ tu te pricepi la turism. Tu știi să îngrijești de mărhăi, să faci polog, te mai duci două luni în toamnă la cules porodici în Spania. Ce-ț trebe țâie bolunzăli. Nu țî bine, de bine de rău ne descurcăm, copiii îi putem trimite la școală, de mâncat avem tăt șe ne trebe șî câți bani avem nevoie îi primim de la subvenții șî șe mai faci tu în Spania, ni-i bugăt de bine.
– Taci tu din gură că nu știi ce grăiești. Noah stai să vezî ce mi-o trecut pin cap: ai văzut turiștii când ies de la făgădău’ lu’ Tinu, după ce-o mâncat bine, le trebe să se plimbe o țâră, să li să așeză mâncarea. Io m-am gânit să-i așteptăm acolo în parcare cu on fiacăr fain șî îi plimbăm cât li-i hiea.
– Da’ din șe bani iei fiacăru’, că din banii ce i-ai adus de la porodici n-o pre’ rămas. Că nu-i ieftină, am auzât că-i piste 150 milioane de lei.
– Lasă tu fomeie că nu-i așe, n-ai auzât că statul încurajază întreprinzătorii privați că faci un proiect șî-ț dau bani.
– Mă, tu de-abe’ îți scrii numele, șe proiect îț trece pin cap, te-ai zăhăit rău de tăt.
– Noah taci amu’ las’ pe mine.

Se duce Toader la primărie și îl întreabă pe domnul primar cum îi treaba cu fondurile. Află că trebuie făcut proiect, de regulă de firmă de consultanță specializată. Ăștia trebuie plătiți, apoi tu trebuie să ai banii plătești lucrarea sau bunul cumpărat și apoi ți se returnează fondurile nerambursabile solicitate. „Noah, îi pre’ complicat”, se gândește Toader în sinea lui. „Las’ că mă duc la bancă șî iau bani de acolo”. Zis și făcut. Ajunge la bancă, le spune ce vrea să facă, că îi trebuie un credit de 18.000 lei să cumpere o trăsură de la atelierele Romsilva. Inspectorul bancar întocmește documentația, face evaluarea casei lui Toader și a Ioanei. După ce semnează ipoteca pe casă, Toader primește creditul. Se duce ață la Romsilva și contractează o trăsură cu termen de livrare 1 iunie, când începe sezonul de vară.

Pe 1 iunie se întoarce Toader de la muncă și ce găsește în curtea casei: trăsura.

– Ioi tu fomeie, șe minunățâie de fiacăr avem!
– Mnire-să lume’ de capu’ tău, da’ ăsta nu mere sîngur, tu ne te-ai gânit că-ț trebe cai?
– Ioi, tu ai dreptate. Noah amu de une fac rost de cai?
– Noah-apoi du-te la frate-to Grigore, că el are bani.

Se duce Toader la Grigore și îi cere 8000 lei să cumpere o pereche de cai.

– Zâua bună frate, am vinit la tine să mă ajuți cu niște bani, mi-am cumpărat un fiacăr șî-mi trebe amu o pereche de cai și io nu mai am bani.
– Da’ la ce-ț trebe țîe fiacăr, s-o duci pe Ioana duminica la beserecă?
– Taci mă, nu grăi cu păcat, uite ce mi-o trecut prin cap (și îi povestește idee lui de a deveni antreprenor în agrement)
– Mă Toadere, țîe țî s-o dus șîrepurile de pe hezaș? Vezî-ț de treaba ta.
– Da’ mă Grigoruț fiacăru-i în ocol șî din septembrie trebe să dau câte 600 de lei la bancă în fiecare lună. Fă bine nu mă lăsa amu cân mi-i greu.
– Bine mă Toadere, îț dau 8000 de lei da’ îmi dai locu’ tău de polog din Pripoare.

Zis și făcut, peste o lună, după ce rezolvă cu întăbularea pe Grigore, se duc la notar, fac actele pentru locul din Pripoare și Grigore îi dă 8.000 lei. Toader ia târgurile la rând dar nu găsește ceva convenabil. La trăsura cea nouă nu poate înhăma orice mârțoagă. Salvarea vine tot de la Romasilva, se duce la Herghelia de la Beclean de unde cumpără o pereche de cai frumoși. Era cam prin 15 august.

Ajunge acasă cu caii, mândru de isprava sa. Ioana îi mai pune o întrebare:

– Mă Toadere, da’ cine mână fiacăru’? Că nu mi-i pune pe mine. Tu mai ai bugăt de lucru cu mărhăile șî pologu’ șî nici nu te pre’ pricepi la cai.
– Ai dreptate, da’ las că găsîm noi pe cineva.

Duminica următoare, după ce a ieșit lumea de la biserică, Toader întreabă în dreapta și-n stânga dacă se oferă cineva să lucreze pe trăsura lui. Se oferă bețivanul satului, dar Ioana nu-l lasă să facă înțelegerea. În cele din urmă se oferă un vecin, Vasile.

– Mă Toderică, noi am copilărit împreună, hai că vin io să te ajut.
– Mulțam fain, Vasîlică, știam io că nu te lasă pretenii la năcaz. Noah uite cum facem, de mâne te apuci de treabă. Tu îț țîi țîe a tria parte cât iei de la turiști. Țîi caii șî fiacăru la tine, că stai mai aproape de drum. La iarnă lucrii cu sania ta, că io nu mai am bani să cumpăr șî sanie.
– Noah așe nu ne putem înțălege. Caii îi aduc la tine peste noapte, tu le dai de mâncare, fiacăru’ poate rămâne la mine. Apoi pe mine nu mă plătești cu zâua, dacă ai sau nu ai turiști pe mine nu mă-nteresază. Mie îmi dai 1500 lei în fiecare lună. Mă leg să folosîm sania me’ la iarnă da’ tu-mi dai cergile pe care să le pun pe laițele saniei șî țolurile pintru cai.

Și uite așa, în jurul datei de 1 septembrie Vasile se înființează în parcarea de la Ariniș. Turiști tot mai puțini, în timpul săptămânii dacă prindea un transport la două zile.

Prin 10 septembrie, Ioana vine la Toader care lucra ceva prin grajd.

– Mă Toadere, cân merem la oraș să cumpărăm ceva haine șî încalțări pintru copii, că az-mâne începe școala șî nu am cu ce-i trimite să fie în rând cu ăilalți copii.
– Da’ de une bani Ioană, în 15 avem de dat 600 lei la bancă, de-abe am încasat atâța.

Peste vreo două săptămâni vine Ioana cu altă problemă:

– Mă Toadere, ploaă în casă, vecinu’ o zâs că ne ajută da’ trebe batăr 100 de șîrepuri.
– De une bani de șîrepuri, fomeie, las’ că pun cătranu’ de pe cotețul porcilor pe hezaș, pe une’ ploaă mai tare, îl leg cu ceva drod să nu-l ieie vântu’ șî-a trece iarna asta cumva.

În octombrie, Toader pleacă din nou în Spania la cules. Banii trimiși acasă de abia ajungeau să-l plătească pe Vasile (înțelegerea trebuia respectată) și să ramburseze împrumutul bancar. A rămas acolo toată iarna, lucrând cu ziua pe unde apuca, pentru că nu mai avea bani din care să plătească birjarul și rata la credit. În decembrie Vasile are încasări mai bune de Crăciun și Revelion, dar în lunile următoare nu mai încasează mai nimic și se satură de stat în frig în parcare. Merge la Ioana și-i spune că renunță.

Când află Toader această veste reacționează : „Ticlazău ei de lume, tăț o zâs să investim în agrement, în turism da’ statu’ nu ne-o ajutat cu nimica”.

După această experiență tristă, Toader s-a întors la vechea sa ocupație, crescător de animale, pe care o cunoștea foarte bine și în 2-3 ani a restabilit echilibrul financiar al familiei. Noroc că Toader și Ioana au fost oameni puternici și au reușit să depășească momentul. Din păcate, au fost multe cazuri când au ales soluția extremă și au rămas copii pe drumuri.

Concluziile vă las să le trageți singuri. Orice asemănare cu situații reale nu este deloc întâmplătoare.

Îmi imaginez câteva comentarii/reacții asupra acestui caz:

Ovidiu Teodor Crețu : „Asta este”
Florin Iordache : „Altă întrebare”
Liviu Dragnea : „A fost manipulat de multinaționale”
Călin Popescu Tăriceanu: „A căzut în capcana dezinformărilor”
Klaus Iohannis : „Ghinion”

Dicționar:

Ticlazău – fier de călcat cu cărbuni
„Ticlazău’ ei de lume” e o înjurătură frecventă pe Valea Bârgăului, spusă la necaz
a bolunzî – a înnebuni
Mărhăi – vite
Polog – fân
Porodici – roșii, tomate
Bugăt – destul
Făgădău – restaurant
O țâră – un pic
Fiacăr – trăsură, birjă
Hia – voia
A zăhăi – a deranja
Laiță – bancă
Țol – pătură
Șîrepuri – țigle
Hezaș – acoperiș
Cătran – hârtie gudronată
Drod – sârmă”

15 comentarii

  • Mare talent dom’le! Mare de tot! Domnul Chereji a vrut sa fie amuzant si a reusit sa ma faca sa rad dupa ce m-am gadilat in talpa! Cand am spus ca domnul Chereji este o persoana rauvoitoare toata lumea a sarit ca am ceva cu acest personaj! Faptul ca zona Colibita a fost declarata statiune de interes local nu este bine, faptul ca zona poate sa atraga investitii iar nu este bine! Nu spune nimeni ca este usor sa faci o investitie si ca se pot obtine bani ca exista riscuri dar sa fiecare trebuie sa-si asume daca vrea sa faca bani sa-si dea interesul si mai ales sa munceasca! Nimic din ceea ce se face nu este bine nici partie, nici parc de distractii nimic! Pai asa ii place domniei sale NIMIC pentru ca nimic a facut si cat a fost primar si asta i se pare starea de normalitate! Atunci cand esti obisnuit sa faci NIMIC este normal sa combati pe oricine incearca si mai ales vrea sa faca ceva!
    Imi imaginez si eu comentarii facute de Chereji:
    – Nu se poate!
    – La ce-ti trebuie sa faci astfel de investitie?
    – Nu merita!
    – Te costa bani!
    – …!!!

  • Ca de obicei, Dl. Chereji incearca sa ne demonstreze inca o data ca „nu se poate”. Eu stiu ca munciti de zor sa va creati notorietate pentru urmatoarele alegeri locale, pentru a fi propus de catre PNL ca si candidat la functia de primar al Bistritei, dar tot ceea ce ne prezentati zi de zi este ca „nu functioneaza”, „nu se poate”, „nu-si are rostul”, etc. Nu cred ca veti putea iesi din paradigma asta daca veti fi ales. Sunteti bun in opozitie, dar… cam atat, parerea mea! 🙂

  • Cred ca e mult adevar in articol.Nu oamenii fara bani pot face turism.Asa cum foarte multi romani nu isi permit sa mearga in vacanta nici macar o data in viata tot asa taranului nu ii este dat sa traiasca un pic mai bine,sa faca bani un pic mai usor .Taranul a fost si este vaduvit in toate epocile istorice de reguli care nuciodata nu i-au fost in avantaj.

  • Da apoi, Ioana s-a intalnit cu Adrian, baiat umblat prin lume, cunostea bine chestia cu turismul si au pus de-o afacere la Cotul Iadului, loc bun , bun, testat cum se cuvine si uite-asa s-a pus de-o afacere profitabila, cu bani putini dar cu ambitie mare.
    Ticlazaul ei……

  • Roxana ; ticlazau ei de treaba. Avem la Cotul Iadului bara libera. Poti sa te antrenezi, nu iti trebuie costum de bal mascat. Te asteptam cu drag. Ai fi mai castigata decat sa stai la taste.

  • ”Concluziile vă las să le trageți singuri”
    .
    Ati expus o situatie, nu ati enuntat nici o solutie si invitati ca fiecare sa traga concluzii.Asadar..
    .
    „Noah, îi pre’ complicat”, se gândește Toader în sinea lui.”
    Intr-adevar, e complicat dar nici pe departe atat de complicat precum sunt speriati oamenii.
    Parte din probleme vin de la cerintele birocratiei europene, parte de la birocratia romaneasca iar o alta parte din probleme provin de la un anumit tip de mentalitate cu radacini adanci..
    Exista un anumit tip de reticenta si spaima traditionala a rumanului fata de hartiile scrise..Poate o reminiscenta a unei stari de fapt nu prea indepartate, cand 80% din populatia Romaniei era analfabeta.
    Sau poate aceasta reticenta vine din mostenirea unei culturi preponderent orale, care nu a prea lasat forme scrise decat in forma culeasa de elitele culte aparute relativ tarziu in istorie.
    .
    „Las’ că mă duc la bancă șî iau bani de acolo”
    La ce banca ? Si cu ce dobanda ?
    Daca e o banca austriaca de pilda, cu ce dobanda imprumuta bani omologul austriac al lui badea Toader ?
    Daca e o banca turceasca sau greceasca, de-o alta pilda, la ce pret se imprumuta la el acasa de la aceeasi banca taranul grec sau turc si la ce pret se imprumuta badea Toader?
    Da taranul frantuz, cu ce dobanda se imprumuta la el acasa de la o ipotetica banca frantuzeasca? Si la ce dobanzi il imprumuta pe badea Toader aceeasi banca?
    Astea-s niste simple intrebari privind avantajele competitive (ca alea comparative sunt similare) ale intreprinzatorului din turismul rumanesc pe o piata europeana.
    Asta daca vorbim de piata europeana.
    Ca daca vorbim numai de piata interna, atunci socotelile sunt mult mai descurajante.
    .
    „În decembrie Vasile are încasări mai bune de Crăciun și Revelion, dar în lunile următoare nu mai încasează mai nimic”
    Evident ca nu incaseaza.
    Romania a avut (si are din ce in ce mai putin) cateva avantaje comparative (vezi David Ricardo sau M. Manoilescu) in cateva domenii cheie.
    Pe de alta parte, exista o diversitate de strategii economice in paradigma avantajului competitiv (altceva decat avantajul comparativ).
    In ultimii 27 de ani singura strategie de competitivitate economica a Romaniei au fost salariile mici.Cu asta s-a atras in principal capitalul strain, cu salariile mici.Si pe asta s-a mizat si in dezvoltarea capitalului intern (care, la fel ca pe vremea lui Caragiale, e admirabil, e sublim, numai ca aproape lipseste cu desavarsire).
    Cu alte cuvinte, singura strategie de competitivitate a Romaniei a fost saracia.Cand ai, ca tara , o astfel de strategie de competitivitate economica ajungi in situatia fara iesire ca orice crestere a prosperitatii, orice diminuare a saraciei,sa iti ameninte bazele cresterii economice.
    Pare paradoxal, dar nu e.De aici o serie de consecinte si situatii fara iesire, inclusiv criza demografica fara precedent aflata in plina evolutie.
    Una dintre consecinte este ca, atunci cand strategiile de competitivitate economica se bazeaza NUMAI pe salariile mici, piata interna colapseaza.
    Daca strategiile de competitivitate bazate numai pe salarii mici sunt cuplate cu preturi de consum mari (comparabile cu media UE ) si cu preturi de cateva ori mai mari ale imprumuturilor, atunci piata interna nu mai exista.
    Evident ca Vasile nu incaseaza mai nimic din motivele expuse mai sus.Potentialii turisti interni au, in termeni relativi, din ce in ce mai putini bani pe care trebuie sa-i imparta pentru bunuri si servicii din ce in ce mai scumpe, aproape aliniate la media UE.
    Piata interna nu prea exista.Ramane sa se adreseze piata externa a turismului.Cum?
    .
    A enunta situatii concrete e parte a problemei, domnule Chereji.
    Cine vrea sa fie parte a solutiei trebuie sa propuna rezolvari.
    Deci, domnule Chereji, daca sunteti de acord ca singura strategie de competitivitate economica a Romaniei au fost salariile mici si deci saracia relativa, aveti vreo solutie alternativa?
    Pt. ca e cumplit pentru o tara -si consecintele se vad – ca singura atractivitate economica a unei tari sa fie saracia relativa a populatiei.

  • Stimata redactie, domnul Florin Chereji este CONSILIER LOCAL din partea PNL, nu este doar CONSILIER LOCAL. E chiar asa de greu sa scrieti corect, deci nu e independent domnul Chereji, chiar a ocupat locul unui tanar pe lista PNL prin impunerea sa pe lista, pe motivul ca duce multe voturi, am vazut cate voturi a adus. Sanatate tuturor ! Si hai cu DEMISIA domnule Chereji, nu ati venit o zi in campania electorala !

    • Vă mulțumim din inimă stimate domn că ne-ați spus, chiar nu știam, așa cum nimeni de pe planetă nu știe, doar dvs., că domnul Chereji e consilier local PNL.

  • Concluzie : Afaceri sa faca doar cei ce stiu face , eu nu pot face ce face un pilot iar pilotul nu poate face ce fac eu. Nu-i de vina Colibita pentru lipsa unor minime cunostiinte de marketing. Daca ar fi avut o legatura sransa cu propietarii de cabane in loc sa stea la Arinis , ar fi curs comenziile. Hai sa ne vaietam ca se urca mâta pe soba si pravale drobul de sare.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS