Economie

Administratorul Parcului Industrial: Ne interesează să atragem firme care pot oferi salarii mari

O firmă care fabrică maşini electrice şi o companie farmaceutică sunt doar două exemple de companii care vor să vină în Parcul Industrial . "Ne interesează să avem produse cu valoare adăugată mare pentru ca să fie salarii mari, nu să împletim fire pe 900 de lei" - administratorul Iulius Dumitru - interviu.

Înţeleg că Parcul Industrial a intrat în linie dreaptă şi că aveţi deja solicitări din partea firmelor. 

Aşa este. Suntem în linie dreaptă şi există deja solicitări foarte ferme pentru a popula deja Parcul. E vorba de firme de producţie, în special de prelucrarea metalului, realizare de cablaje, cabluri şi tuburi de polipropilenă.

E vorba de firme din Bistriţa care vor să se relocheze?

Nu e vorba de relocare, ci de o extindere de activitate ceea ce va duce la crearea de noi locuri de muncă, ceea ce a fost şi obiectivul Parcului Industrial, nu doar să relocăm industrii, ci să le şi extindem.

Avem şi companii noi, de renume?

Da. Sunt în discuţii cu patru deja. Au fost trei şi a mai apărut una foarte interesantă şi exact ce mi-am dorit eu, o firmă cu valoare adăugată foarte mare, care face produse scumpe. De fapt, asta am căutat la aceste „balene”. Suntem în discuţii  cu industria auto care produce autoturisme electrice, cu industria farmaceutică, care e o industrie foarte interesantă cu o valoare adăugată mare şi cu firme din industria echipamentelor de producţie.

Care ar fi atractivitatea Parcului Industrial Bistriţa Sud ?

În primul rând pentru că sunt avantaje din punctul de vedere al taxelor fiscale şi acestea ar fi: scutirea de taxa pe clădiri, scutirea de taxa pe teren care va fi concesionat, faptul că teren e pregătit cu toate utilităţile, la cheie, lucru care costă enorm de mulţi bani altfel, iar aceşti bani nu vor fi imobilizaţi, ci vor fi capital de lucru pentru companiile rezidente, faptul că este un areal dedicat afacerilor şi nu se stă izolat. Acestea ar fi principalelele argumente.

Forţă de muncă există la Bistriţa?

Răspunsul e dificil de dat. Nu vă ascund că prima întrebare pe care o primesc de la companiile străine se referă la forţa de muncă. Firmele îmi cer CV-urile a 50 de ingineri mecatronici ca să intrăm de pe o listă scurtă pe o listă şi mai scurtă. Toate aceste lucruri – ca să intri de pe o listă pe alta – necesită negociere. Sigur că, spre suprinderea mea, am găsit, nu chiar 50, dar am găsit. Forţa de muncă este o problemă, dar nu insurmontabilă. Tocmai s-au luat măsuri, am făcut parteneriate cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, cu AJOFM, ca să venim în întâmpinarea cerinţelor. De exemplu, ISJ a luat decizia să introducă în programele şcolare şi acele meserii care se cer în Parcul Industrial, ceea ce minunat.

De ce este atât de important Regulamentul de Organizare şi Funcţionare pe care insistaţi să-l aveţi cât de repede?

Regulamentul de Organizare şi Funcţionare (ROF) e foarte important să fie aprobat de Consiliul Local fiindcă proprietarul, adică Primăria Bistriţa, este în faţa momentului în care trebuie să semneze nişte contracte cu viitorii rezidenţi. Eu nu le pot semna pentru că nu am luat încă în administrare Parcul Industrial. Îl voi lua când va fi gata. Iată, oarecum, suntem într-un cerc vicios. Nu vreau să trecem prin fiecare şedinţă de Consiliu Local cererile companiilor pentru că ar fi o birocraţie foarte mare şi nu ar sta nimeni după şedinţele de CL. S-ar duce şi ar căuta în altă parte şi i-am pierde şi pe cei pe care îi avem. De aceea, prin acest ROF, pe care sper că îl vom avea cât de repede, votat, o să pot semna măcar precontracte astfel încât rezidenţii să poată intra deja chiar dacă nu e 100% gata parcul, dar să înceapă lucrările la construcţiile lor care trebuie să şi leridice acolo şi să aibă certitudinea că nu vor fi scoşi afară după ce va fi gata Parcul Industrial.

În varianta cea mai optimistă care ar fi momentul în care Parcul Industrial ar începe să devină funcţional?

Din aprilie 2015. Asta înseamnă că de atunci putem primi rezidenţii să înceapă parte din lucrări. Chiar am primit oarecum mustrări din partea viitorilor rezidenţi care vor să intre chiar de mâine, însă se lucrează încă în Parc, acum nu pentru că e zăpadă, dar în general vorbesc. Ei vor să înceapă după ce se duce zăpada şi nu pot aştepta până în octombrie anul acesta fiindcă atunci e un an pierdut pentru ei. Ei trebuie să îşi facă partea lor, începând cu aprilie a.c. ca să avem un parc sustenabil şi de viitor.

Vreau să vă întreba dacă dumneavoastră credeţi în reuşita Parcului Industrial Bistriţa Sud care vine, iată, destul de târziu comparativ cu alte judeţe.

Cred foarte mult şi, în primul rând, îmi place. Este o provocare. Nu e simplu. Nu am baghetă magică şi nu cred că are cineva. Parcul va fi populat în întregime în următorii cinci ani. Anul acesta vor fi ocupate un sfert din suprafeţele închiriabile pe care le avem. Parcul se întinde pe 30 de hectare, dar închiriabilă e o suprafaţă de 20 de ha. Anul acesta sper aşadar să avem 5-6 ha închiriate şi să semnăm poate un contract cu aceste companii mari de care vă spuneam, cu una dintre ele măcar. Aş dori-o pe cea care fabrică maşina electrică. Sigur că nu va ieşi de pe porţile noastre maşina în întregime. Probabil că se vor face câteva componente. O fabrică de acel nivel se întinde pe 120 de ha, iar noi închiriem 20. Ne interesează să avem o firmă care face produse cu valoare adăugată mare pentru ca în Parcul Industrial să fie salarii mari. Nu ne interesează să împletim fire pe 900 de lei.

Credeţi că vor fi interesate şi firme din IT să vină în Parcul Industrial?

E destul de dificil de răspuns la această întrebare fiindcă, la Bistriţa, e destul de greu să găseşti forţă de muncă specializată în IT. Unii oameni caută de ani de zile. E drept că şi aici e un cerc vicios. Nu mai e forţă de muncă fiindcă a plecat la Cluj unde se găsea de lucru, dar, dacă ar fi locuri de muncă, probabil că s-ar găsi şi personal. E posibil orice.

Interviu realizat de Cristiana Sabău

9 comentarii

  • Va felicit !! mi-a placut aia cu ,,impletit fire,, …… [stiu unde ati,,batut,,] ! ati demonstrat ca sinteti un om puternic . bravo , bravo.

  • Răsucitul firelor are în spate tehnologie, proiectare, materii prime, piață de desfacere, toate cu muncă înalt calificată. Nu este o rușine nici răsucitul firelor cum sugerează distinsul domn, dar câte firme de cablu avem în Bistrița și câte vând la Leoni, poate știu strategi orașului, câte alte mii de componente se fabrică la noi și se răsucesc cu mâinile îndemânatice ale femeilor bistrițene?

  • Domnule Safriuc V. nu va faceti cu ati inteles ideea, nu e vorba de munca, de competente, e vorba de un salariu de nimic pe care o fac acesti angajati pentru 900 de lei, in timp ce in alte tari mai nordice, pentru aceeasi munca se castiga 1300 euro!

  • Nu neaparat Cretu??? Cine e Cretu??? – un simplu om! (ma rog nu chiar simplu – primul primar al Bistritei care isi pierde funcia! :)))) Vorbesc de toti cei care ocupa locurile de parcare din jurul Primariei!!! De ce nu a facut V Moldovan sau Toniuc sau ceilalti 2 (Popescu si Chereji), sau sutele de consilieri, sau miile de angajati ai Primariei sau iulius dumitru – o gramada de materie cenusie…sau materie maro???

    • eu nu stiu de ce . stiu doar ca isi iau salariile [mari] si fara sa faca asta . asa ca …….

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS