O zonă vitală a SJU, modernizată cu 3 mil. €. Ce material special se va folosi și când vor fi gata lucrările

Holistic

La Consiliul Județean Bistrița-Năsăud s-a semnat contractul de execuție a lucrărilor pentru extinderea, modernizarea și dotarea ”unei zone vitale” a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Bistrița: Secția Anestezie și Terapie Intensivă (ATI) și Unitatea de Transfuzii Sanguine (UTS). La secția ATI sunt internați anual aproximativ 600 de pacienți, zilele de spitalizare fiind de ordinul miilor.

Investiția va fi finanțată cu bani guvernamentali prin Ministerul Sănătății, 13,6 milioane lei (3 milioane euro). Cofinanțarea din bugetul județului este de 10%. 

Din valoarea totală a contractului, 6,5 milioane lei (1,4 milioane euro) sunt alocați pentru echipamente medicale.

Lucrările de modernizare vor crea condiții de confort medical la nivel hotelier. Fiecare dintre cele 20 de paturi va fi dotat cu aparatură medicală care va asigura toate condițiile pentru menținerea funcțiilor vitale. Din punctul de vedere al suprafeței, secția se va extinde de la 284 mp la 710 mp.

Materialul care va fi utilizat pentru placarea pereților și a altor spații este cu activitate permanent bactericidă, ceea ce înseamnă de 100.000 de ori mai puține bacterii.

Lucrările vor fi realizate de SC Depisto Star din Gheorgheni.

”Este o zonă vitală a SJU Bistrița. Pentru managerul Gabriel Lazany este un proiect de suflet, pe care l-a prezentat atunci când a susținut concursul pe funcție. Mă bucur că am reușit să facem rost de finanțare pentru început. Încep lucrările și vom găsi soluții pentru finalizarea lor. Secția va oferi un confort la cel mai înalt nivel. Calitatea materialelor folosite este extrem de importantă. Folosind materiale de ultimă generație, vor fi de 100.000 de ori mai puține bacterii”, a declarat președintele CJ Radu Moldovan.

Managerul SJU Bistrița, Gabriel Lazany, speră ca totul să fie gata până la sfârșitul anului viitor: ”Începând de astăzi, proiectul intră în linie dreaptă. Durata contractului a fost prevăzută la 24 de luni, dar este și în funcție de finanțare. Noi sperăm să reușim să finalizăm proiectul la sfârșitul anului următor. Dacă avem finanțare, din punct de vedere fizic se poate”.

”Este un moment foarte important pentru SJU Bistrița, ne bucurăm că am trecut cu bine prin toate etapele de achiziție publică, ieri încheindu-se termenul de contestare. Secția ATI asigură suportul vital pentru toate secțiile spitalului. Va fi o secție la ultimul standard de calitate, nu cred că în țară mai există vreo secție ATI construită la aceste standarde. Materialele utilizate sunt cu efect permanent bactericid, au un efect de autodezinfectare, efectiv distrug bacteriile. Este un material special, standardizat în construcția spitalelor mai ales în țările scandinave. În România, suntem primul spital care utilizăm acest material. L-am folosit prima dată la reabilitarea secției de Hemodializă, ulterior la cele două saloane de terapie din Cardiologie, iar acum toată unitatea de primiri urgențe pentru copii este placată cu material bactericid, inclusiv grupurile sanitare și sălile de așteptare. Așa va fi și secția ATI, integral placată cu aceste materiale”, a spus Gabriel Lazany.

El a adăugat că s-au redesenat toate circuitele medicale și de acces în secție, urmând să se facă filtre sanitare de acces inclusiv pentru aparținători, la fel ca la accesul în blocul operator. ”Fiecare pat va fi dotat cu absolut toată aparatura medicală suport necesară pentru un pacient. Dacă în prezent sunt patru ventilatoare la 20 de paturi, pentru susținerea funcțiilor vitale și respirație artificială, după modernizare fiecare pat va fi dotat cu ventilator. Va fi o stație centrală de monitorizare a funcțiilor vitale ale pacientului, pe lângă punctele de supraveghere. Deci fiecare salon va avea monitorizare directă din partea personalului medical, iar în camera asistentelor va fi o stație centralizată. Numărul de paturi este stabilit prin ordin de ministru, iar suprafața care se extinde este exact pentru 20 de paturi, cât prevede legea ca să ai toate spațiile medicale și administrative pentru 20 de paturi. Suprafața standard pentru un pat de spital este de 6 mp în salon, iar pentru ATI este de 12 mp, deci dublu. Ca să fie considerată secție ATI la un anumit standard, numărul maxim de paturi per salon este de două, iar fiecare salon să aibă supraveghere directă. Lucrurile acestea se realizează prin proiect”, a precizat managerul spitalului.

Gabriel Lazany a menționat că bolnavii nu vor fi afectați pe durata desfășurării lucrărilor. ”Lucrările se vor derula la început în zona unde se face extinderea, pe 500 și ceva de mp, după ce va fi gata această zonă pacienții vor fi mutați în zona respectivă și vom face lucrările de modernizare pe zona unde este acum secția”.

Așa va arăta Secția ATI:

       

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Micu Ovidiu Alexandru

  Felicitari domnului Gabriel Lazany penru numeroasele initiative benefice, luate si puse in practica de cand se afla la conducerea SJU Bistrita. Sigur ca trebuie luat in considerare si sprijinul masiv acordat de Consiliul Popular al judetului Bistrita-Nasaud, cu care face echipa in realizarea deobiective,
  necesare si benefice pentru cetatenii acestui judet.

  Mult succes in continuare!!!

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.