Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului, marcată la Bistrița. ”Să nu uităm!”

Holistic

(FOTO) De Ziua Naţională de Comemorare a Holocaustului, 9 octombrie, la Monumentul Deportaţilor din faţa Sinagogii Bistriţa a avut loc un ceremonial cu depunere de coroane de flori, în amintirea victimelor Holocaustului, de către comunitatea evreilor bistriţeni şi autorităţile publice locale.

Au participat la momentul comemorativ preşedintele Comunităţii Evreilor Bistriţeni, Fredi Deac, viceprimarul Gelu Muthi, vicepreședintele Consiliului Județean, Ioan Țintean, inspectorul școlar Angelo Manea, președintele Colegiului Medicilor Stomatologi Bistriţa-Năsăud, dr. Marius Pop.

”În iunie comemorăm deportarea evreilor bistrițeni la Auschwitz și Birkenau, iar acum comemorăm deportarea evreilor din Regat în Transnistria. Doresc să ne amintim de deportările făcute de trupele horthiste imediat după ce partea de nord a a Ardealului a fost cedată Ungariei. În urmă cu câțiva ani am fost vizitați de ambasadorul Ucrainei, care a fost rugat la acel moment de fostul primar al orașului Vinița să mergem împreună în comuna Telciu și să punem în evidență casa bunicii lui. Domnul Volodimir Groisman, pentru că despre el este vorba, este acum prim-ministrul Ucrainei. În 1940 trupele horthiste au început să facă deportări masive pentru carierele de piatră din Ucraina, din satele din Ardealul de Nord, deci nu din orașe pentru a nu fi pus în evidență prea pregnant acest lucru. Cei deportați acolo nu rezistau mai mult de două-trei luni, având în vedere munca grea la care erau supuși. Este un miracol că ea a supraviețuit. Acest lucru scoate în evidență faptul că Holocaustul din spațiul nostru a început încă din 1940”, a spus Fredi Deac.

”Peste șase milioane de oameni au fost condamnați de fascism, de hitlerism numai pentru că erau evrei. Este firesc ca noi, cei de astăzi, să ne mobilizăm energia pentru ca astfel de fapte să nu se mai petreacă nicăieri. Între cele două războaie mondiale, pe teritoriul nostru trăiau în bună înțelegere români, germani, evrei, maghiari. Intervenția brutală a Germaniei hitleriste, a Ungariei horthiste a determinat apariția urii. Prin Dictatul de la Viena, românii au fost obligați să-și lase tot ce aveau și să se refugieze în vechiul Regat. Cei care au rămas au fost persecutați, obligați să se înroleze în detașamente de muncă și trimiși în linia frontului. Evreii au fost obligați să trăiască în ghetouri și apoi deportați în lagărele morții, unde au fost uciși cu bestialitate. De aici au plecat peste 7.000 de evrei, fiind trimiși la moarte de autoritățile horthiste. Persecuțiile începuseră încă din octombrie 1940. Istoria trebuie asumată așa cum a fost, evreii bistrițeni sunt parte a celor 170.000 de evrei din Transilvania și peste 80.000 din vechiul Regat, victime nevinovate deportate. Să ne aducem aminte și să facem tot ce ne stă în putință pentru ca astfel de grozăvii să nu se mai repete”, a afirmat Gelu Muthi.

”România tratează extrem de serios acest fenomen. Dacă am vorbit în anii trecuți de vindecarea rănilor și împăcare, de aici înainte trebuie să vorbim de cunoaștere”, a menționat Ioan Țintean.

Din Bistriţa-Năsăud, circa 7.000 de evrei au fost luaţi din casele lor în iunie 1944 şi deportaţi. Din cauza condiţiilor grele, 300 de evrei au murit şi au fost înmormântaţi în incinta lagărului într-o groapă comună. Dintre cei care au fost transportaţi cu trenurile în Germania, doar 700 au reuşit să se mai întoarcă acasă.

Eugen Gheorghe

A absolvit Facultatea de Litere, Secția Română-Engleză, a Universității București. A debutat în presă în 1996 la publicația Steaua Sport Magazin. A lucrat, de-a lungul timpului, la ziarul ProSport, postul de radio Europa FM, agenția de presă Mediafax, dar și la clubul de fotbal Gloria Bistrița, unde a fost purtător de cuvânt. Din 2011 scrie la Timp Online.
Eugen Gheorghe

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Alexandru

  „Numãrul evreilor români și al evreilor din teritoriile aflate sub administrație româneascã uciși în timpul Holocaustului nu a putut fi stabilit cu precizie absolutã. Dar concluzia Comisiei în acest sens este cã, în timpul Holocaustului, în România și în teritoriile aflate
  sub controlul sãu au fost uciși sau au murit între 280 000 și 380 000 de evrei români și ucraineni. În Holocaust au pierit și aproximativ 135 000 de evrei români care trãiau în Transilvania de Nord, aflatã sub conducere maghiarã, precum și 5 000 de evrei români care se aflau atunci în alte țãri din Europa. Referindu-se la România, Raul Hilberg a afirmat c㠄nici o țarã, în afara Germaniei, nu s-a implicat în masacrarea evreilor la o asemenea scarã”.”
  Raportul Final al Comisiei pentru Studierea Holocaustului in Romania
  Desprea asta este vorba în primul rând în data de 9 Octombrie. Dacă vorbim despre cunoaștere apoi ar fi cazul să venim cu lecțiile pregătite.

  (0)
  • Marin

   D-le Alexandru T.,de ce nu se spune nimic si nu spuneti nimic despre atacurile evreilor asupra armatei romane(morti,raniti,mutilati,batjocoriti) in retragere din Basarabia si Bucovina de Nord,dupa ultimatumul sovietic din iunie 1940??? de fapt de aici apoi a pornit totul…eu nu contest cifra de 280000-380000,nu stiu comisia din cine a fost formata!Eu cred ca ar trebui sa stim toate faptele istorice,nu doar unele,spuse de cineva…

   (0)
  • Ion

   @Alexandru de ce nu recunosti ca nu esti roman? De ce nu-ti asumi in mod cinstit cinstit reala etnie ? Ca sa fie clar pentru toata lumea cine esti tu, cel care nu rateaza nicio ocazie sa manjeasca cu gunoi tot ce are mai sfant poporul nostru: istorie, credinta, smerenie, suferinta ? Nu vei recunoaste. Jidovii nu recunosc niciodata ticalosiile pe care le fac.

   (0)
 2. Iritat Cetatean

  Poporul roman nu a suferit de-a lungul istoriei, nu. Sau toate popoarele din lume. Evreii sunt singurii care au suferit si sarmanii de ei trebuie sa le pupam mana si sa nu vorbim ceva de rau ca atunci vine nenea militean. Gata. Au trecut ani, au murit oameni. Dar numerele astronomice inventate de ei nu se justifica. Nu degeaba a fost poporul alungat din toate locurile in delungul istoriei. Vreti sa plangeti, plangeti acasa si nu mai spalati mintea copiiilor si nu mai incercati sa manipulati toata lumea pentru beneficiile voastre. Si faceti bine sa aprobati comentariul.

  (0)
 3. Bistritean

  Vremuri tulburi cu minți tulburate de ură! Din pacate nimeni nu a invatat nimic! Ura dintre popoare persistă si in ziua de azi. Aceași gândire limitată doar ca intre timp se schimba personajele.

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.