Ziua Coşbuc, organizată printr-o directivă a ISJ în 9 Mai, ironizată într-un spectacol de teatru

Holistic

(FOTO-VIDEO) Obligaţia şcolilor din tot judeţul Bistriţa-Năsăud de a organiza un careu în data de 9 mai 2018 în care să îl sărbătorească pe George Coşbuc în mod festiv a devenit subiect de spectacol tragi-comic, pus în scenă de regizorul Bogdan Georgescu din Bistriţa. Spectacolul se numeşte „Retroelectro” şi va avea premiera la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova chiar în acest sfârşit de săptămână.

Într-o conferinţă de presă, Bogdan Georgescu a explicat că a dorit să surprindă reacţia unei comunități „sub presiunea autorității și a fricii, în contextul tendințelor naționalist-extremiste ce cuprind din ce în ce mai mult Europa de azi, chiar de ziua Europei”.

„Spectacolul porneşte de la un eveniment real care s-a întâmplat în judeţul din care eu sunt, Bistriţa-Năsăud, când, pentru data de 9 mai 2018, s-a primit o directivă de la Inspectoratul Şcolar Judeţean de realizare a unui eveniment festiv pentru sărbătorirea poetului naţional George Coşbuc în pauza mare, adică de la 10.50 la 11.10. Pentru asta s-a sugerat un scenariu care cuprindea nu mai puţin de 12 pagini şi şapte puncte, toate aceste lucruri trebuind să se desfăşoare în acel interval de timp. Ce se întâmplă cu o comunitate şi un grup de oameni în momentul în care acţionează sub presiunea autorităţii, a fricii şi a directivelor de sus veţi descoperi vizionând spectacolul nostru”, a spus Bogdan Georgescu.

 

Spectacolul va avea reprezentaţii la Craiova vineri, sâmbătă şi duminică, dar şi în 2 şi 8 noiembrie.

În data de 6 mai a.c., Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud a dat o directivă pentru sărbătorire Zilei Coşbuc n toate şcolile din judeţ „printr-un moment cultural artistic prilejuit de împlinirea a 100 de ani de la moartea poetului” şi pus la cale minut cu minut de ISJ, Palatul Copiilor Bistrița, în colaborare cu școli din județ, cu revista Mișcarea literară, cu sprijinul și la inițiativa Bibliotecii Județene George Coșbuc și a CJ”.

Aici aţi putut citi desfăşurătorul minut cu minut. 

Iată două exemple filmate chiar de profesorii din Rebra şi Braniştea:

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

  1. Gânditorul de la Hamangia

    Consider că domnul Bogdan Georgescu poate realiza o satirizare a ceea ce a înţeles domnia sa din „iniţiativa” acelor instituţii enumerate, dar după ce am studiat cele câteva puncte ale propunerii regiei şi scenariului a se realiza, consider că, n-a fost o „constrângere a autorităţilor” cum se susţine de către realizatorul „satirei” pusă în scenă. Da, sunt de acord că propunerea a „strâns între corzile timpului” realizarea acţiunii comemorării unuia dintre poeţii cei mai de seamă ai poporului român, dar s-a sugerat doar un cadru de realizare la latitudinea „executanţilor”, care puteau să se desfăşoare activitatea într-un timp mai îndelungat decât cele douăzeci de minute ale „pauzei mari”. Convingerea mea este că „executanţii – regizorii şi actorii” nu s-au rezumat la acel timp restrâns şi au comemorat aşa cum se cuvine „acest SOARE al literaturii româneşti şi universale”.

    (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.