Zăpadă şi ger în Pasul Tihuţa. Peisaj de iarnă la cota 1.200 (FOTO)

Holistic

Stratul de zăpadă măsoară trei centimetri în Pasul Tihuţa care face legătura între Transilvania şi Moldova, unde iarna şi-a intrat în rol. Tot în zonă, mai precis la Valea Străjii, a fost cel mai frig în noaptea de luni spre marţi. Mercurul a scăzut până la minus 9,5 grade Celsius.

Potrivit Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud, a mai nins în zona Munţilor Rodnei, însă nu s-a depus mai mult de un centimetru. E zăpadă inclusiv la Telciu. Conform prognozelor, va ninge şi la Bistriţa însă abia de miercuri când se apropie de oraş frontul atmosferic.

Vremea se va răci în toată ţara, va ninge şi în regiunile sudice, unde pe arii restrânse este posibil să se depună strat de zăpadă. Temporar vântul va avea intensificări, cu viteze ce vor depăşi 50…60 km/h. Îndeosebi în zonele de munte se va depune strat nou de zăpadă şi vor fi rafale de peste 60…70 km/h, viscolind ninsoarea şi determinând scăderea vizibilităţii.

În contextul zilelor libere din preajma Zilei Naţionale a României, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud aduce în atenţia opiniei publice următoarele:

”În perioada următoare vremea se va răci accentuat (pe timpul nopţii este posibil să se înregistreze temperaturi sub – 10 grade Celsius), iar pe drumurile naţionale şi judeţene din judeţul Bistriţa-Năsăud pot apărea porţiuni de drum acoperite de polei şi unde vizibilitatea poate fi redusă din cauza ceţii. Şoferii din toate categoriile trebuie să aibă autovehiculele echipate pentru sezonul rece (anvelope de iarnă, lanţuri etc.), iar viteza trebuie adaptată la condiţiile de drum. Recomandăm urmărirea permanentă a informărilor şi avertizărilor meteorologice şi evitarea deplasărilor cu autovehicule la care nu a fost făcută, în prealabil, pregătirea pentru circulaţia în condiţii de iarnă. În situaţia în care rămâneţi blocaţi între localităţi sau în zone greu accesibile, apelaţi numărul de urgenţă unic 112.Folosirea la capacitate maximă a mijloacelor de încălzire (sobe, centrale termice sau aparate electrice) trebuie să fie făcută în condiţii de siguranţă, după verificări executate de persoane autorizate. În vederea identificării persoanelor fără adăpost sau din spaţii neîncălzite, vă rugăm să sunaţi la numărul unic de urgenţă 112, pentru a evita situaţiile în care pot apărea cazuri de hipotermie. Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud monitorizează în permanenţă, prin dispeceratul integrat I.S.U. – S.A.J., dar şi cu ajutorul autorităţilor publice locale, situaţia operativă din judeţul nostru şi este pregătit să aloce resursele necesare sprijinirii populaţiei”.

1-pasul-tihuta-iarna-29-noi-1 2-pasul-tihuta-iarna-29-noi-1 3-pasul-tihuta-iarna-29-noi-1 4-pasul-tihuta-iarna-29-noi-1

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.