Un ONG vrea să amenajeze faleza râului Bistrița. „Discover the river”, proiect pe termen lung

Holistic

În timp ce Primăria Bistriţa amână parcă la nesfârşit amenajarea malurilor râului Bistriţa, invocând că aşteaptă ca Apele Române să facă pragul de fund şi alte investiţii masive care pot dura decenii, Asociația Armonia Bistrița a decis să nu mai stea cu mâinile în sân. Indiferent de culoarea apei, organizaţia vrea să atragă localnicii spre râul Bistriţa Ardeleană, aşa încât a lansat proiectul „Discover the river”.

Potrivit unui comunicat al organizaţiei condusă de profesorul Claudiu Şular, acesta se vrea a fi „un proiect pe termen lung, care provoacă şi testează ideile comunităţii, propunându-și să contribuie la apropierea bistrițenilor de râul lor, prin valorizarea potențialului acestuia și evidențierea rolului pe care l-ar putea juca în dezvoltarea orașului”.

„Armonia Bistriţa” vrea ca de la an la an, în funcție de resurse, să se intervină asupra unui alt tronson de râu, încercând să se găsească, prin concurs poate, sau prin testarea creativităţii localnicilor, ideile bune de amenajare a falezei râului Bistrița, consultând comunitatea și implicând riveranii, locuitori de toate vârstele, agenți economici, organizații și instituții, în animarea zonei.

Ca proiect de mediu, „Discover the river” are în vedere desfășurarea următoarele activități:

„Poveștile de pe vale”- promovarea acţiunilor de igienizare şi întreţinere a malurilor râului Bistriţa, încercări de transformare a falezei râului Bistrița într-un loc prietenos bistrițenilor. Pentru acest an, o ediție pilot, care-și propune în primul rând construirea unui cadru, a unei platforme de întâlnire pentru cei interesați de faleza Bistriței și de poveștile, din trecut și de viitor ale cursului de apă ce trece prin municipiul Bistrița.

Preocuparea principală „Discover the river”, are în vedere realizarea unor amenajări temporare pe porțiunea dintre podul Jelnei și podul Budacului, prin amplasarea unui număr de aproximativ 10-15 băncuțe fixe, pentru agrement, pe malul stâng al râului și realizarea unor evenimente pe malurile apei. Vor avea loc dezbateri privind nevoile de amenajare a cursului râului, proiecţii de filme de scurt metraj, muzică, activități sportive (alergat, biciclete, motociclete, șah, orientare sportivă, radio-amator, pescuit, etc). Se intenționează a fi dezbătute diverse proiecte legate de tematica revigorării falezei râului Bistrița, ca loc de agrement și dezvoltare durabilă a orașului. Se doreşte, de asemenea readucerea la lumină a unor poveştii a râului Bistrița, prin mărturii și amintiri strânse de la riverani.

„Un mal, mai prietenos”- o perspectivă a proiectului, care-și propune realizarea unor module – grilaje din lemn, ce vor fi îmbinate pentru a se realiza alei și zone de ședere pe malurile râului care sunt momentan prea abrupte pentru a permite folosirea lor în condiții de siguranță.

„Picnicul de pe vale”– o masă a bunei vecinătăți între bistrițenii care locuiesc de-a lungul cursului râului Bistrița, promovând în același timp un stil de viață sănătos și o bună relație cu mediul. Un program cultural și educativ pentru o dimineață/o zi petrecută în aer liber, împreună adulți, copii și tineri, alături de prieteni, vecini și cunoscuți.

„(Re)desenează faleza Bistriței”– o activitate prin care se dorește aducerea falezei râului Bistrița în atenția celor mai tineri locuitori ai orașului, implicarea acestora în remodelarea malurilor acestuia printr-un design participativ. Tinerii „arhitecți” și “peisagiști” bistrițeni își vor scrie/desena părerile pe o planșă cu imaginea porțiunii de faleză tocmai explorate, care va fi apoi expusă, în cadrul unei expoziții, în zona verde de pe malul drept al râului.

„Scopul proiectului Discover the river îl constituie atragerea atenției asupra falezei râului Bistrița, declanșarea unei reflecții asupra rolului său și creșterea unei dorințe comunitare de apropriere a râului de viața comunițății. Proiectul va include dezbateri despre cele mai bune moduri de punere în valoare a falezei, diferite evenimente, pentru bistrițenii de toate vărstele. Așteptăm propunerile, sugestiile și exprimarea intenției de susținere a proiectului pe adresa de email armonia.bistrita@gmail.com , sau completând acest formular https://goo.gl/forms/D1u6RhZ2OlhwNzaA3„, a anunţat prof. Claudiu Șular, președinte executiv al Asociației Armonia Bistrița printr-un comunicat.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads

Comentarii

 1. Balan Marius- PARTIDUL VERDE B-ta

  Intru totul de acord cu Asociatia ARMONIA BISTRITA si cu intiatorii acestei idei minunate. Daca ne veti invita vom veni la randul nostru cu propuneri serioase. Succes !

  (0)
 2. Mento San

  Dar nu puteam găsi un nume românesc pt proiect? Renunțăm la lingua romena? Unde sunt dacii liberi și mândri?

  (0)
  • Claudiu Șular

   Nu se putea. Nu renunțăm, dar suntem români și europeni în aceeași măsură.

   (0)
 3. LEGIUNEA

  Dacă e vorba de un ONG, o să iasă o TREABĂ MARE ! Niște șmecheri ONG-iști or să încaseze niște bani de la stat și gata.

  (0)
  • Claudiu Șular

   Stimate domn, e vorba de o întâlnire a ideilor și resurselor comunității pentru a face pași mici și lucruri vizibile. Despre fondurile de la stat, e altă poveste. Vă invităm cu respect să ne fiți alături!

   (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.