Violența pe internet, mai mare la noi decât în alte țări. Dâncu: Va trebui să lucrăm pe plan legislativ

Holistic

Violența pe internet în România este mai mare decât în alte țări care au fost declarate deja campioane ale agresivității online, iar acest aspect ar trebui reglementat printr-o lege, a spus la Năsăud prof. univ. dr. Vasile Dâncu la o conferință academică despre bullying.

”Am blog de 12 ani și m-am uitat să văd pe câți i-am blocat pentru că m-au înjurat pe blog. Câteodată îi las în pace și nu moderez comentariile, îi las să văd ce cred. Altădată îi blochez fiindcă mă înjură mai ales cei care vin politic. Pe cyberbullying trebuie să punem accentul. Încerc acum să lucrez la o carte despre viața noastră în rețele și am făcut multe studii pe asta. În cadrul rețelelor de socializare se creează o falsă socialitate și o falsă socializare. Există un surogat de relație socială. Adolescenții, după 18 ani, încep să-și dea seama că au greșit crezând că au foarte mulți prieteni. Apare după aceea o cădere fiindcă își dau seama că respectivii nu erau prieteni.

Am încercat să măsor violența de pe internet din România, din SUA și din alte câteva țări și am observat că, la noi, violența este cu mult mai mare decât în țările despre care se spun că ar fi campioanele violenței pe internet. Copiii intră în rețelele sociale cu o anumită naivitate, trec prin perioade dificile și atunci rețelele de socializare reprezintă pentru ei un refugiu. Avem în jur de 70% dintre copii care, în 2018, raportau cazuri de violență, de cyberbullying. Dincolo de acestea, am senzația că și în România va trebui să lucrăm și în plan legislativ în acest domeniu. Trăim într-o perioadă a emoțiilor. Este o societate hipersensibilă. Triada veche: muncă-progres-responsabilitate ca și contract social a dispărut. Acum trăim mai degrabă o perioadă hedonică: distracția, eul e foarte important. Generația nouă pe care o studiem tot mai mult în ultima perioadă observăm că are nevoie de alte mecanisme inclusiv pentru inserție socială. Cred că este foarte bine să găsim o variantă în care să acordăm societatea cu școala. La noi, am senzația că școala a rămas un pic în urma societății, deși ar trebui să fie invers”, a spus Dâncu.

Prof. univ. dr. Vasile Dâncu, profesor la Facultatea de Sociologie a Universității București și la Facultatea de Sociologie și la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării din cadrul Universității ”Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca a participat la Conferința Națională Academică ”Bullyingul în mediul școlar – aspecte sociologice și psihologice”, organizată de Inspectoratul de Poliție Județean Bistrița-Năsăud în campania națională ”Săptămâna prevenirii criminalității”.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. cc

  Am ajuns la concluzia că e IMPOSIBIL să te „bați ” cu ceva care 24/24 hrs e funcțional(internetul), a cărui conținut e promovat de algoritmi concepuți de echipe de indivizi a căror IQ cumulat depăşeşte de 10 ori al meu individual ( e un fapt) a căror precizie matematică în a-mi creea dependența e rezultatul ultimelor studii în psihologie.
  Singura metodă valabilă de deconectare off of the grid.
  Înspăimântător sursa de „empowerment „(democratizare, acces la informație aproape instantaneu fără batiere) egal sursa de self-destruction ( probleme de sănătate mintală la generația z).
  Alergatul, ciclismul şi trasul cu arcul singurele ocupații care permit deconectarea.

  (3)
 2. Efectul Cernobâl și Roata de la Runc

  Deoarece voi, PSD-ul, faceți legile justiției pentru hoți. Nicolicea, Șerban Nicolae, Florin Ciordache n-au apărut din neant. Pe cel mai mare hoț, pe Liviu Dragnea, nu l-am adus eu la Bistrița. Lucrurile astea nu rămân fără urmări.

  (4)
 3. ovidiu

  Dle profesor,faci parte din generatia psdistilor care au adus tara asta la faliment.Trecutul vostru este intunecat si tenebros ca ciuma rosie din care ati facut parte.Nu ne mai tineti teorii,dati va la o parte!!

  (5)
 4. lucrati...lucrati legislativ...asa ca si comunistii dinainte de 89

  Poate vrei sa ma bagi la INCHISOARE ca-ti spun ca esti un pierdut in timp, gandesti foarte prost, si ai o minte intunecata / indoctrinata anilor 2020
  Te ghidezi…cine nu ma place mi-e dusman si trebuie exterminat! Pentru a nu apela …si sa ramai dator iti dau eu AIPIUL MEU 0744 7689 9879
  UN EXEMPLU POTI LUA DE LA DRAGNEA….A LUCRAT LEGISLATIV SI A AJUNS UNDE TREBUIA!

  (5)
  • Pruteanu

   Gresit d-nule Dancu gresit,stai jos nota 4.Dumneavoastra acuzati pe cei din mediul on-line că ar trebui ba controlati ba penalizati, bla bla bla si bla bla bla, dar de amicul dumneavoastra de distinsul ioan rus cu care impreuna formati asa zisul „Grup de la Cluj”cand pe un post de televiziune a afirmat ca copiii celor plecati in strainatate devin golani iar nevestele curve ce aveti de zis?cred ca este mult mai grav decat un comentariu facut fie si sub un pseudonim pe orice site unde cine este curios citeste cine nu este curios nu citeste.Si va mai aduc aminte ceva:”Spune-mi cu cine te insotesti ca sa-ti spun cine esti!”Pacat,pacat,pacat.Daca eram mai tanar probabil aveam remuscari daca nu cumva sunt un golan…dar din fericire am aceeasi varsta cu a d-voastra si iubesc faptul ca ma pot exprima cum gandesc si ori de cate ori doresc pe anumite site-uri unde de fiecare data comentariul meu a fost publicat fie el si sub pseudonim.
   P.S.
   Multumesc Timp on Line!

   (10)
 5. Tristan

  Tipic stângist… să băgăm pumnul în gură celor care ne înjură!
  Ceea ce știe foarte bine, pentru că toarășu Dâncu îi om citit și cu studiile științifice lecturate la zi. e faptul că oamenilor inteligenți le este comună modestia și umilința, înțelegînd resposabilitățile ce le revin din statutul lor social și din înzestrarea cu un IQ superior, și totuși au în comun o seamă de comportamente ce pot fi considerate inacceptabile. Ei fac anumite lucruri fără să și le dorească. Acest lucru nu înseamnă că sunt oameni răi, ci că văd lumea diferit și că reacționează altfel decât restul.
  Iată, potrivit unor studii științifice, printtre aceste obiceiuri comune oamenilor inteligenți, regăsim faptul că aceștia sunt impulsivi, dorm puțin, nu cred în noroc, au așteptări ce pot fi considerate irealizabile, nu prea cer ajutorul celorlalți, sunt dezordonați, se plâng de ierarhii, procastinează și…. cireașa de pe tort, înjură mai mult și mai colorat decât restul oamenilor.
  De ce și pentru ce? Hai toarășu Dâncu, nu te preface că nu știi… nu prea cred că ați fost înjurat cu titlu gratuit și fără de argumente. O fi făcut PSD-ul ceva, de merită sloganul acela pe măsura inteligenței de care nu prea a dat dovadă , devenit vorbă de duh dar și act patriotic și mobilizator pentru o nație de al cărei IQ ar cam trebui să luați seamă!

  (5)
 6. Balan Marius - Horea

  Poate ca DANCU are dreptate, insa acest lucru nu se va intampla prea curand. Si pe acest online din pacate sunt indivizi lipsiti de bun simt cu probleme de comportament si fara moralitate, care si-au facut o preocupare de a jigni din anoninat anumite persoane cu care sunt intr-un conflict ideologic uneori, desi nu au nimic in comun unii cu altii. Sunt indivizi care zilnic refuleaza si arunca cu venin in cetateni care isi exprima un drept constitutional de a se exprima liber fata de ceea ce gandesc. Indivizi ca Rabinul, Alan-dala , Sportivul si inca vreo cinci, intretin ura prin dezinformare si cuvinte triviale fara curajul raspunderii si semnarii reale a ce exprima. Sunt ultimele ramasite a unui aparat demodat de propaganda de tip bolsevic care urmarea lichidarea civismului a democratiei participative si a demnitatii umane in general. Iarta-i DOAMNE ca nu stiu ce fac !

  (3)
  • tot ce spune domnul balan

   e in contradictoriu in fiecare zi cu alta
   adica azi…bate vantu!

   (-2)
  • În contradictoriu

   E în contradictoriu în fiecare zi cu PSD-ul care e în contradictoriu cu țara.

   (1)
  • dottore

   pana la avea Dancu dreptate sa sugereze ca tot mediul on line sa fie controlat si celor care fac la dreapta sau la stanga sa le fie bagat pumnul in gura,mai aveti domnule Balan alte cai de a va face dreptate daca intradevar cei enumerati de dvs incalca legea..redactia ziarului a stabilit niste reguli referitoare la comentarii…daca dansii considera ca epitetele pe care vi le adresati intre voi ,cei care aveti diferende de opinii,nu aduc incalcari ale practicii si regulilor impuse de organizatorii acestui on line aveti alte solutii…nu se invarte tot universul in jurul problemelor dvs cu primaria sau cu cei mentionati de dvs….nu sunt partizanul nici unuia din cei care va contraziceti pe aici,intre noi fie vorba cred ca moderatorii lasa intentionat comentariile acest fapt duce la un interes mai mare al cititorilor fie si daca e vorbab sa asiste zilnic la balacareala asta continua…desigur ca ma astept sa imi tineti o lectie de morala dar nu cred ca e bine sa l aprobati pe Dancu in elucubratiile lui despre controlul liberei exprimari,doar pentru ca aveti dvs dispute personale.

   (3)
  • Rabinul

   Saracul da ce victima esti! Cand injuri sub anonimat ai voie. Bistriteanul, Veveritz, Ecologistul, Victor, Radu s.a.m.d. chiar crezi ca nu ne-am dat seama ca esti tu in spatele lor? Si apropo in sportivul ti-a spus doar ca esti expirat si sa te duci sa te culci, Alan Dala prin faptul ca nu a fost de acord cu tine nu imi amintesc sa te fi jignit asa ca mai raman eu si cu aia cinci. Iar daca tu nu incepeai nu te jigneam nici eu. Pot sa am opinii diferite si sa vin cu argumente fara sa jignesc dar m-ai provocat de prea multe ori si nu am sa te iert. Cu fiecare ocazie o sa-mi bat joc de tine ca este aici ca este in alta parte pentru mine este indiferent.

   (-4)
  • Cioloboc Ioan

   D-le Bălan din pacate pentru dumneavostra primiti ceea ce ati semănat. Stiti vorba aceea semeni vânt culegi furtuna uite ca unii nu accepta ceea ce spuneti sau ce faceti si pd buna dreptate. Vârsta pe care o aveti ar fi trebuit să vă dea mai multă înțelepciune. Nu spun ca sunt de acord cu limbajul si expresiile folosite dar și dumneavoastră ați alimentat în permanență situația.

   (1)
 7. Walter Born

  Are dreptate dnl Dancu cind vorbeste de faptul in sine. Comentari dedesupt, nu toate, asta confirm. Masurile care trebuie luate? Educare, educatare, educare. Nu legi si forta.
  Prin educare sa poate si intelege ca cineva sa sterge cea ce nu este exprimat in mod normal si bunul simt. Adica eu asi sterge 8 din 11 comentari de ainainte mea sa nu le dau spatiu in public celor care nu isi masore cuvintele sau nu sint in stare sa argumenteze fara jigniri.
  Si da, probabil are scadea si interesul de cititori pe acest site. De fapt imi doresc un articol de Timponline cu statistica despre numar si calitatea mesajelor sterse, ca se aflam care de adevarat este starea comentatorilor.

  (-4)
  • valtere

   tu vorbesti de sters comentarii si drepturile celor ce comenteaza aici?
   bunul simt e atunci si cand trebuie platita munca la adevarat valoare sau nu?

   (4)
 8. ecumenicu

  Cei atinsi de ciuma rosie sunt irecuperabili! Dancu este profesor la scoala lui Gabi Oprea, Academia Nationala de Informatii, in marea lui calitate de securist, alaturi de Ivan de la Cluj unde le-au facut, la schimb, un cap de pod securistilor in UBB, murdarind numele celei mai bune universitati din Romania. Astia injosesc tot ce ating! Ei trebuie lucrati legislativ si extirpati ca niste tumori maligne!

  (5)
 9. ...

  Cred ca și dacă ar fi o știre cu un pui de rață lovit de traznet, tot politica ar fi de vină. Deja îmi este scârbă, nu mai poți vorbi cu o cunoștință pe stradă sa nu se pomenească măcar, de ceva politic.
  Oare până tot dați pe aici tot felul de „cărnuri”, nu ar fi mai bine sa ne uităm fiecare in dreptul nostru dacă noi într-adevăr suntem un pion așa important în țara asta și avem un aport atât considerabil în dezvoltarea bună pe termen lung?
  Dacă aruncam gunoiul acolo unde trebuie. Suntem disciplinați în trafic și nu tăiem coloane dimineața sau calea în sens…
  Dacă respectăm libertatea celor din jur, nu doar egoismul personal?
  Fiecare are dreptul la opinie și dacă e diferită de a ta, chiar și greșită de ar fi. Singurul tău drept e sa nu fi de acord.
  Orice abuz sau violență împotriva celor cu opinii diferite e anti-democrat și dictatorial.
  Toți săriți și va bateți u pumnu în piept, on-line, ce bine gândiți voi pt țară, fără a aduce vreo dovadă în sensul ăsta.
  Dar Doamne ferește sa prindeți în față pe unul cu o altă opinie……
  Ce nu va dați seama e ca totul e un cerc vicios în care sunt manipulate masele, azi e la modă sa înjuri PSD, ieri a fost la modă sa înjuri PDL iar mâine va fi la modă înjuratul USR – ului… Ca ăștia încă nu o ajuns la un nivel suficient înjurabil , dar inevitabil va urma…

  Doar o părere…

  (1)
 10. Balan Marius-Horea

  Dar cu domnul Chereji ce ai avut ? Ce ti-a facut omul ? Cu mine din nou aberezi , ti-am raspuns exact cu aceasi moneda. Este pt. ultima data ca iti raspund. Cel mai destept cedeaza. Lumea a invatat deja sa faca diferenta intre noi doi. Am incercat sa fiu civilizat cu tine , insa de fiecare data ai fost extrem de obraznic si te-ai legat pana si de parintii mei oameni care nu te-au cunoscut si nu ti-au produs nici o dauna. De asta am fost dur cu un nesimtit ca tine. Nu pot permite sa imi jignesti parintii. De aceea te-am trimis si la tratament pt. ca mi-am dat seama ca ai nevoie de asta. Si cu asta basta !

  (2)
 11. Balan Marius-Horea

  Stimate domn CIOLOBOC IOAN. Va admir si va raspund pt. ca aveti un nume. Personal imi amintesc bine ce am scris de-a lungul anilor pe acest online care mi-a gazduit toata activitatea politica dar si civica si de voluntariat de-a lungul anilor. Am deranjat cu precadere orice derapaj si incalcari a legislatiei din partea administratiei locale. Traind si platind taxe in B-ta sigur ca pe prim plan este orasul in care m-am nasut. Imi amintesc perfect primele atacuri a acestui postac numit(rabinul) care vine si sustine exact partea criticata si dansul a inceput sa isi faca zilnic o preocupare din a ma jigni. Si in urma fiecarui articol scris de mine s-au scris de presa , fara sa aiba argumente solide si-a facut o preocupare si din casa mea cea fara autorizatie, si se lega de parintii mei care astazi nu sunt langa mine si de tot ce insemna numele Balan. El se leaga de toti cei care trimit spre publicare un material anume. Are meciuri dura cu toti reprezentantii politicii locale pe care-i descrie fara sa -i cunoasca in toate felurile. De domnul Cherji si de toti bistritenii onesti care au iesit pe la mitinguri i-a facut praf. Am reacttionat destil de tarziu dupa ce nu am mai suportat de ce acest online permite asemenea jigniri. Recunosc ca de mai multe ori si eu am raspuns in anonimat trimitind asemenea indivizi la o consultare medicala. Este deja vizibil cum acest individ a jignit impardonabil si institutia prezidentiala si institutii de baza a Romaniei. A jignit profund si oameni din justitie si pe cei care fac cercetare penala, acuzandu-ma de lucruri pe care habar nu le are, cum ca as fi (bezadea de procuror tortyionar). D-vs cum i-ati fi raspuns ? Sigur ca orice lucru inceput are si un sfarsit si cel mai inteligent cedeaza. Sper sa si reusesc sa nu mai citesc nimic din ce scrie acest individ care serveste o ideologie trecuta si penalizata drastic de romani. Este omul de partea putreda a istoriei. Eu va doresc O SEARA FRUMOASA !!!

  (2)
 12. petru

  Dl Rabinul
  Dl Balan

  Domnule Rabinul a ti scris -” dar m-ai provocat de prea multe ori si nu am sa te iert. Cu fiecare ocazie o sa-mi bat joc de tine ca este aici ca este in alta parte pentru mine este …”
  Bun . Dar daca dl Balan cedeaza si va cere iertare ca v-a jignit sau atacat , dv il veti ierta ? Aveti aceasta putere , de a ierta pe cel care va lovit peste obrazul drept ? Puteti oare ? Eu cred ca da , deoarece sunteti chip al Ziditorului , iar daca il veti ierta , va veti si asemana Lui.

  Dl Balan a ti face dv un pas spre impacare , pt ca dl Rabinul sa faca si dumnealui ?

  Puteti sa va contraziceti in continuare , dar fara atacuri la persoana .

  (2)
  • Rabinul

   D-le Petru, aici nu este vorba de nici o impacare si nici nu ar putea sa fie atat timp cat domnul Balan isi permite in continuare sa incerce sa-si rezolve problemele personale in dauna orasului. Nu este normal sa se intample asa ceva! Oricat ar incerca sa convinga lumea ca nu este asa pe zi ce trece tot mai multa lume isi da seama de dapt care este realitatea. Nu am nimic personal cu el dar nici nu pot sa nu reactionez cand vad ca in permanenta blochează proiecte dupa proiecte si dupa aceea sa arate cu degetul spre altii. L-am sfatuit si eu si altii de mai multe ori sa fie mai temperat si sa incerce sa-si rezolve problemele personale fara a face rau orasului dar din pacate fara nici un rezultat. Pe ascuns ii injura si jigneste pe toti care nu sunt de acord cu ideile lui iar cand unul ca mine il pune la punct se victimizeaza.

   (-2)
 13. Participant la mitinguri

  Rabinul nu stapaneste termenii si intelesul unor cuvinte. Atata timp cat debiteaza asemenea ineptii cum ca Balan blocheaza proiecte nu poate fi crezut nici de cei de la grupa mica. Domnul Balan nu are calitate de ales local si nu voteaza proiecte si alte acte administrative. Este doar un meci de la o sluga pesedista care a inceput de ceva ani in urma , cand acest postac se lega de prezenta bistritenilor la mitinguri . De acolo Rabinul si-a facut prostul obicei in a improsca cu noroi orice aparitie despre Balan, Cherji , o doamna profesoara dar si altii de prin opozitia bistriteana. Este un postac de serviciu jalnic si chiar si foarte incult.

  (2)
  • Cine este Rabinul?

   Rabinul este consultantul israilean de la Bistrița a lui Radu Moldovan.

   (2)
  • Rabinul

   Participant, stii de ce amenajarea parcului a durat trei ani???? Daca nu stii ce vorbesti si nu te documentezi intai bagi comentarii ca cel de mai sus. Iti repet habar nu ai ce-i poate pielea lui Balan.

   (-2)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.