Viitorii ospătari s-au întrecut pentru titlul de „Profesioniştii ospitalităţii”

Merigo

(FOTO-VIDEO) Astăzi a început la Bistriţa o nouă ediţie a concursului pe meserii în care se întrec elevii şcolilor profesionale. Primul a fost dedicat celor care se pregătesc să devină ospătari. Concursul „Profesioniştii ospitalităţii”, găzduit de Restaurantul „Coroana de Aur” din Bistriţa, a pus faţă în faţă elevi de la Liceul Agricol şi de la Liceul Tehnologic de Servicii Bistriţa.

Elevii de la cele două şcoli au avut de aranjat mese sub privirile atente ale Cameliei Avram, manager al Restaurantului „Coroana de Aur”, care le-a atras atenţia de fiecare dată când au uitat sau au greşit ceva.

„Noi aşteptăm de la un ospătar să aibă simţul umorului, să citească un client, să ştie ce să recomande şi să fie la dispoziţia lui. Nu există nu avem, ci vă recomand altceva, pentru dumneavoastră am un preparat minune, să ştie cum să vorbească şi să se adreseze unui client”, a spus Camelia Avram.

Tinerii însă nu au avut de interacţionat cu niciun client, ci doar au aranjat mesele, începând de la faţa de masă, până la farfurii, tacâmuri şi flori. Destul de puţin comunicativi, elevii au mărturisit totuşi că visul lor este ca, la finalizarea celor trei ani de şcoală profesională, să plece în Spania, Italia sau Irlanda.

Directorul Liceului Tehnologic de Servicii, Codruţa Drăgan, are o explicaţie: „Aceşti copii provin dintr-un mediu social mai cu probleme şi sunt copii care, din păcate, de la o vârstă fragedă, sunt nevoiţi să îşi câştige singuri pâinea. Când termină şcoala decid singuri ce e mai bine pentru ei”.

 

La probele concursului, care au presupus pregătirea mesei pentru dejun simplu, dejun compus și meniu, au participat următoarele echipe:

– Echipa Eco-Serv, din cadrul Liceului Tehnologic de Servicii Bistrița, compusă din elevii Chiș Paul Gheorghiță, Tahiș Ioan și Lăcătuș Paul Alexandru și coordonată de prof. Dana Găurean;

– Echipa Eco-Horticol, din cadrul Liceului Tehnologic Agricol Bistrița, compusă din elevii Baba Cosmina, Odorhelian Beneamin și Roș Dumitru, îndrumați de prof. Lucia Homei, Carmen Lacatiș și Carmen Nogy.

După finalizarea probelor, elevii au fost evaluați de reprezentanții Hotel „Coroana de Aur” care le-au explicat participanților micile erori identificate, prezentându-le totodată în detaliu procedurile specifice meseriei și împărtășind cu aceștia experiențe și sfaturi. Premierea participanților va avea loc la data de 4 mai, după încheierea tuturor concursurilor incluse în „Săptămâna meseriilor”.

„Profesioniştii ospitalităţii” a fost primul dintr-o serie de şase la care vor participa, în total, peste 50 de elevi, potrivit inspectorului de tehnologii, Speranţa Unciu. Miercuri va fi „Mecanicul viitorului” la Comautosport, joi concursul pentru frizeri şi coafori, iar vineri cel pentru electricieni la Leoni.

Săptămâna viitoare vor mai fi alte două concursuri: „Sudorul european” la RAAL şi „Lăcătuşul priceput” la Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” Bistriţa.

Principalul organizator este Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud.

„Noi suntem interesaţi de ziua de mâine, de capacitatea firmelor de a face faţă schimbărilor care se întâmplă pe lângă noi în fiecare zi. Forţa de muncă e foarte importantă, iar modalitatea în care o pregătim, de asemenea. Trebuie să dăm un mai mare credit pregătirii practice. Tinerii care merg într-o companie trebuie să ştie să facă anumite lucruri”, a spus Monica Mureşan, secretar al Camerei de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud.

Pentru anul şcolar 2018-2019, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud şi-a propus  31 de clase de învăţământ profesional în 17 şcoli. Potrivit inspectorului şcolar general Camelia Tabără, ar fi ideal dacă măcar 50% din locuri s-ar ocupa din prima etapă de admitere.

Cristiana Sabău

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău
SMS

Google Ads

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.