Veste uriaşă înainte de 1 Mai. Pe o parte a lacului Colibiţa s-a creat o fâşie pe care e voie „plimbatul liber”

Holistic

Colibiţa, staţiunea de interes ultra local, mai precis al celor care deţin proprietăţi pe malul lacului de acumulare, se deschide, în premieră, şi pentru oamenii de rând, dar nu oricum, doar pe o parte şi pe o fâşie. Cu ocazia minivacanţei de 1 Mai, vă puteţi plimba pe un traseu indicat cu precizie de Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud.

Timp Online l-a întrebat pe şeful Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud, Ştefan Rus, miercuri, în şedinţa Colegiului Prefectural cum stau lucrurile la Colibiţa, deja staţiune de interes local unde ar mai ieşi şi alţi oameni în afară de proprietarii de case de vacanţă şi vile. Aşa cum se ştie, de ani buni, conducerea CJ şi Prefectura ne promit că vor rezolva acest aspect, dar cu atât am rămas.

„În urma comisiilor organizate la Colibiţa, în toamnă am avut o activitate care s-a terminat pe malul drept al cursului de apă. Am reuşit să facem cu toţi riveranii procese verbale de vecinătăţi , respectiv proprietatea intabulată aflată în administrarea statului român şi riverani. Am reuşit să dăm gardurile jos. Cu patru persoane şi societăţi suntem în instanţă şi activitatea s-a început de luna trecută pe malul stâng. Şi acolo am semnat vecinităţi şi am mers cu inspecţia să reuşim ca proprietatea statului român să o eliberăm de garduri. Vreau să vă spun că, în zona noastră, în zona de protecţie, e voie plimbatul liber, relaxarea, nu sunt voie organizate picnicuri şi alte activităţi. Cine organizează alte activităţi trebuie să le organizeze pe baza unui act de reglementare de la Apele Române”, a răspuns Ştefan Rus.

Întrebat pe unde se pot plimba oamenii, el a răspuns: „Dacă mergeţi la coada lacului pe malul drept este o fâşie lungă pe care se poate merge. În rest, drumurile publice care sunt ale primăriei”.

Potrivit şefului SGA Bistriţa-Năsăud, în urma verificărilor făcute pe partea dreaptă a lacului nu s-au găsit proprietăţi care să deverseze apă menajeră în lac.

„Cele care sunt autorizate au bazine vidanjabile. În urma controlului făcut de noi cu vecinităţile, nu am găsit probleme. Nu am verificat la toată lumea. Noi am mers pe zona noastră întăbulată. Tot ce a fost pe zonă garduri sau alte construcţii au fost demontate şi este o zonă liberă unde se poate circula liber”, a mai recunoscut el.

În ce priveşte golirea lacului de acumulare pentru realizarea unor lucrări de consolidare a barajului, Ştefan Rus a spus că, cel mai probabil, acest lucru se va întâmpla în toamna anului 2019.

„E un proiect de mărire a gradului de siguranţă a barajului Colibiţa care, după eforturi susţinute, s-a reuşit aprobarea de la UE a finanţării. E scos pe SEAP pentru refacerea SF, PT şi detalii de execuţie. Pe urmă se va scoate la licitaţie execuţia proiectului. Zece milioane de euro sunt alocate pentru barajul Colibiţa, respectiv mască şi tot ce trebuie făcut din punct de vedere al gospodăririi apelor. Alte 15 milioane de euro sunt lucrări în aval de la baraj până la confluenţă cu Şieu. Se preconizează, în funcţie de cum merg licitaţiile pe SEAP şi de ce contestaţii vor mai fi, că golirea barajului o să înceapă în toamna lui 2019. Conform proiectului făcut o să se golească lacul pe etape din toamnă până în primăvară, până în mai-iunie. Se va lucra trei-patru luni la baraj, la mască şi la tot ce ţine de baraj şi pe urmă o să înceapă umplerea barajului, iar lucrările se vor desfăşura în continuare. Aşa s-a preconizat. E un obiectiv important. Suntem obligaţi să facem lucrul ăsta. Dacă nu am fi obţinut bani europeni prin sprijinul tuturor celor implicaţi şi cu putere, puteam să ajungem peste 2-3 ani să golim lacul obligaţi şi să nu putem să-l mai umple sau să nu avem banii să mai facem aceste lucrări. A fost un tren pe care l-am prins şi de care suntem foarte mulţumim”, a spus Rus.

Subprefectul Ciprian Ceclan a adăugat că, prin acest proiect, va fi regularizat şi râul Bistriţa Ardeleană de-a lungul celor 51 de km ai săi: „Cu regret spun lucrul acesta, avem cetăţeni în acest judeţ care de dragul de a se opune, au făcut tot posibilul să oprească aceste lucrări. Vă anunţ că s-au obţinut toate acordurile şi autorizaţiile pe toate căile legale, iar acest proiect se va realiza pentru siguranţa cetăţenilor judeţului Bistriţa-Năsăud şi chiar dacă unii se opun inclusiv consolidărilor de maluri din cauza unor peşti leneşi, aceşti peşti leneşi nu stau în cupa escavatorului şi consolidările de maluri se vor face pentru că este mai important să salvăm vieţi omeneşti şi locuinţe chiar cu riscul de a se reface habitatul acelor peşti în 2-3 luni. Acesta este mersul natural, să se refacă natural habitatul”.

Cristiana Sabău

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads

Comentarii

 1. Anamaria

  Felicitari celor care au luat atitudine si au avut curajul sa impuna dupa atata timp proprietarilor sa darame gardurile! Multumesc

  (0)
 2. Proprietar

  Colibita e frumoasa datorita noua , celor care am facut cabane acolo si avem grija de natura.
  De ce sa permit nespalatilor sa vina pe terenul meu cu mucosii lor cu manele , mici si samburi?
  Ca sa mai si curat dupa ei?

  (0)
  • Dohotar Viorel

   Pe proprietatea dumneavoastra fiti sigur ca nu va intra nimeni cu puradei si mici , pemtru ca ati avut grija sa va faceti garduri mai ceva ca la puscarii….numai ca ati ignorat faptul ca proprietatea nu este pana in lac si ca odata si dv ati fost un purandel !!! Ce lasa semenii nostrii suvenir la plecare este cu totul alta chestiune (de bun simt , care la multi romani lipseste) si care nu este pe proprietate. Cu stima , domnule proprietar !!!

   (0)
  • Omul sarac*

   Dar „saracii” nu au voie sa se relaxeze in weekend oare? Doamne cat snobism, luati-ar foc cabana, mai mult nu meriti

   (0)
  • Încă un sărac

   Și mă rog, la câți amărâți asiguri tu locuri de muncă, Mister Snob? Săracii angajați, o să ajungă chiar ei să îți dea foc la grajduri dacă ăsta e comportamentul tău natural.
   Și nu uita să vorbești cu avocații să facă cumva să iei tot de acolo cu tine după ce mori!

   (0)
  • iosif pasca

   Esti dobitoc rau frate.Tu esti mai sarac decat cei pe care-i faci saraci.Ce sa faci…a fi prost este precum ai fi mort,adica tu nu stii ca esti prost asa cum nu stii atunci cand esti mort….E GRELE DOAR PENTRU CEI DIN JURUL TAU

   (0)
 3. Un bistritean

  Poate ajungi si tu sărac proprietare ca roata e rotundă. Din mare șef sau patron poti ajunge sărac. Este o vorba „Nu uita de unde ai plecat . Si nu vin săracii pe terenul tau ca lacul nu este al tău. Ca unii se cred mai presus de lege si tot ce misca e al lor e alta treaba. Cu atitudinea ta si a altora nu putem progresa. Nu uita ca fără cel sărac care munceste tu nu ai putea fi patron. Dar de daca nu ai nu ai. Dinu Păturică încă există.

  (0)
  • Proprietar

   Nu au decat sa se relaxeze. De aia este schulewald , si strand si ce o mai fi pentru lume.
   Se vede oricum si de curat este dupa si cat va pasa voua de restul lumii.
   In schulewald bubuie manelele si sfaraie gratarele alea de parca esti in iad.
   Asa ca relaxati-va intre voi si lasati pe alti in pace.

   (0)
 4. cerceva

  Și eu am fost sărac ca voi, și am trecut prin foc, prin lupte și alianțé și am răzbit.
  Nu din prima, am încercat multe , dar marea de la munte mi-a priit (mai ferit de ochii lumii și de coada calului).
  Si-acum să vină niște coate goale să-mi alunge turiștii ce plătesc bani buni (nu chiar toți fiscalizați, mă-nțelegeți ?) să treacă prin fundul (scuzați, de fapt fața) viloiului cu etaj și termopane (termopane, fă-mă mamă deputat) deranjându-mă ?
  Nu-i corect, ziceți și voi, n-ați zice la fel dacă ați fi în locul meu ?
  Nu ne-am născut egali, iar legea naturii poruncește ca diferențele să se adâncească.
  Neam prostie ori știința capitalismului, ziceți-i cum vreți, dar nu-i ușor de ajuns.
  Și mai lăsați proprietarii de vile de la colibița, care nu sunt chiar așa mulți – domni adevărați. Unii sunt parveniți.

  (0)
 5. proprietar pacalit prin abuz de incredere

  legea apelor nr.107 din 1996 ne spune ca zona de siguranta a unui lac de acumulare cu un volum de 50 000 000 m3 de apa trebuie sa aiba 15m de la chiuveta lacului.Ca atare acea suprafata de teren a fost intabulata illegal, iar OGA siCJ Bistrita nu au rezolvat mare lucru.De la coada lacului si pana la 200m de baraj ar trebui sa mergi pe jos pe acea zona de siguranta.Pana atunci pofta-n cui si reclama daca ai cui?

  (0)
 6. Anamaria

  Nimeni nu are voie sa ingradeasca drepturile tuturor cetatenilor pe proprietatea statului. In sfarsit se face dreptate!

  (0)
 7. Proprietar

  Saracii sa fie cu saracii! De ce sa ma tot impiedec de toti nespalatii din Bistrita?
  Mai lasati fumurile si vedeti-va de lungul nasului ca maine aveti treaba la lucru.

  (0)
  • Radu

   Pe proprietatea dumitale esti stapan. Pe proprietatea statului supune-te legii si lasa aerele de vedeta ca tot o groapa vei astupa si dumneata

   (0)
  • Cetatean

   Asta e mentalitatea… banii fac pariu ca i-ai castigat de pe urma contractelor cu statul ! … Asa-i ? …

   (0)
  • ...

   Micționez pe cloaca ta de lac ! Sunt sigur că ești un parvenit cu 4 clase care vrea să epateze. Colibița e distrusă de inculții ca tine care au ridicat construcții hidoase și își deversează dejecțiile în lac.

   (0)
 8. Toate Bune

  Proprietare las-o baltă! Ai vrea să fii ce susții că ești. Ești un bagator de seamă
  Ai provocat și tu niște discuții……

  .

  (0)
 9. alt Propietar, Mare propietar

  Ioai țucu-te da’ bine le zâci la sărmanii aieștea , mâncaț-ași șoșonii să ții mânc…și pă mine mă deranjează din cale afară sărăntocii di la Bistriță mai ales aceia care vin să vadă ce n-o mai văzut lumea. Marea di la munte , auz , hihihihihi. Îi fac poză cu obiectivu acoperit hihihihi. Di ce nu să duc la Mamaia ori la Rimini acolo unde am tras cu gumele și am mai luat câte un trening din ăla cu virgula lunjită și câte un parfum cu cioara…harmani ori cum îi zâce. Ioai țucu-te io, elea o fost vremuri di făcut avere , nu zâc , și amu de când m-am înscris la șiuma roșâie să face da nu așe cum ar trăbui să să facă. Nu pre mai ieste di unde, dă-ți sama…da coșteiu îi făcut , 10 camere din triizăci încă-s la roșu că am strâcat mulți bani la păcănele, bată-le doba. Noa unde am rămas?
  Așe, zâci că bistrițenii ieste nespălați? De aia vin aici la lac, să să spele? Io nu m-aș spăla , zo lui Dumnezo , numa di la mine din fosă iesă în fiecare lună câte o tonă de ciocolată direct în apă. Margă la baia comunală să să îmbăieze , bată-i norocu să-i bată , în loc să ne strâce noauă yinul și yangul și Zenul di propietari ! Aicea vrem liniște și să curgă banii , nu dejeaba ne-om strofocat până am ajuns stirpe nobilă de la mămăliga cu silvoiz și urzâcile fripte pă ploat.
  Noa, servus propietarule , mă duc să privesc Sinteza Zilei , să videm ce mai buhăiesc aieștea cu protocoalili și pușcăria la domiciliu. Gata.

  (0)
 10. fosa

  Lacul a devenit o fosa a bastanilor, comunistilor si a celor imbogatiti peste noapte. In ucraina au mers oamenii si le-au demolat gardurile care nu erau puse unde trebuie. Aia barbati nu fatalai de functionari romani.

  (0)
 11. Daniel

  proprietarule parvenit ca sa ajungi la coliba ta din Colibita calci drumurile Bargaului platite din impozitele sarantocilor.SA-TI FIE RUSINE

  (0)
  • Daniel

   proprietarule se vede ca esti un cioban scapat la bani si te dai balena in apele Colibitei ati doresc sa ai multa apa din lac prin coliba ta

   (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.