Actualitate

Vasile Bar: În România se câştigă mai bine ca afară. Ceclan: 70% dintre angajaţi au salariul minim

În proporţie de 70%, angajaţii din Bistriţa-Năsăud sunt încadraţi cu salariul minim pe economie, a spus inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Bistriţa-Năsăud, Otilia Berbecar, la o şedinţă de Colegiu prefectural care s-a ţinut la Camera de Comerţ şi Industrie şi care a avut ca temă lipsa acută de forţă de muncă pe care o resimt firmele din judeţ.

„Trebuie să avem la nivel naţional o politică de repatriere a forţei de muncă pentru că, în România, astăzi se poate câştiga încă mai bine decât câştigă mulţi afară. Sunt oameni care nu rămân cu 500 de euro, iar în România un muncitor calificat care munceşte ca lumea poate câştiga o mie de euro. De aceea, trebuie ridicată la nivel de guvern o problemă de genul acesta să existe o politică de repatriere. Consilierii economici de la ambasade trebuie să aibă sarcina de a informa românii din Spania, din Germania, din Italia asupra posibilităţilor care există în România, în ţară, şi sunt lucruri concrete”, a spus preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie, Vasile Bar.

Prefectul Ovidiu Frenţ a adăugat că este de acord cu ideea, deşi, în opinia lui, sunt două inconveniente, faptul că cei plecaţi la muncă în străinătate au copii la şcoli şi credite la bănci: „Într-adevăr România trebuie să facă eforturi să-şi aducă acasă cetăţenii. Din păcate, foarte mulţi sunt cu copii înscrişi la şcoli şi nu mai vor să părăsească acele ţări sau au credite la bănci. Acestea sunt cele două mari probleme ale lor, dar cred că pot fi depăşite. Copiii se adaptează repede, iar creditele pot fi refinanţate”.

La rândul lui, Gabriel Ştefan Cozma, preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, a spus că firmele ar putea plăti salarii mai mari românilor care vin străinătate dacă ar fi finanţate de Guvern.

„Mi se pare un pic deplasat acum ca Guvernul să vrea să aducă românii din străinătate acasă punându-le bani la dispoziţie ca să facă firme noi, care, la rândul lor, au nevoie de oameni. Poate ar trebui gândit ceva de genul a aduce oameni calificaţi, care să muncească. Nu că mi-e frică de concurenţă, dar poate că nu ar fi lipsit de interes să se meargă pe subvenţionarea locului de muncă, nu la 2000 de lei, la 4000 de lei dacă atât se consideră că trebuie să câştige un muncitor la ora asta. Să dea statul banii aducând oameni calificaţi din afară. Dacă statul îmi dă 4000 de lei pe lună, eu o să-i dau aceşti 4000 de lei omului care vine din afară. Eu vorbesc de românii care ar veni înapoi dacă salariile ar fi mai mari. Nu sunt la nivelul Europei în România salariile pentru municitorii calificaţi, dar încet, încet se apropie pentru că nu avem ce să facem. Câtă vreme impozitarea pe un salariu e aşa de mare, dacă împărţim la doi tot ce câştigă omul, niciodată nu o să putem da salarii mari”, a spus Cozma.

Subprefectul Ciprian Ceclan a întrebat-o pe Otilia Berbecar cât la sută dintre angajaţi au salariul minim pe economie, iar când a aflat că 70% a spus că această situaţie ar trebui mai întâi să dea de gândit firmelor care nu îşi găsesc angajaţi.

Potrivit preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud, Vasile Bar, în prezent, în judeţ este un deficit de 2500-3000 de angajaţi, iar economia judeţului are de suferit.

18 comentarii

  • presedintele de la consiliul judetean
    ASTIA VAD DOAR BUGETARII
    De ce nu merg astia doi la poarta la Leoni, Rall, centrele comerciale si sa le spuna la aia BASMELE ASTEA sa inteleaga si ei !

  • Pai daca statul le-ar da subventii de 4000 de lei, la ce sa le dea?.Mai bine ii face statul bugetari pe toti si gata. Pai daca tot da statul asta rau si corup si UIE PSD subventii , inseamna ca de fapt statul este angajtorul !!!!!!! si patronatele doar depun hartii lunar!!! ca dupa o vreme angajatii nu mai corespund pe post!!!!
    Daca se castiga mai bine in Romania decat in afara la ce se mira Bar ? ca se contrazice singur.El zice ca angajatorii platesc bine, dar cei mai multi sunt cu salariu minim.Ceva economie subterana???

  • In Romania se catiga mai bine decat afara la stat nu in sistemul privat! Nu cred ca-I Inormal sa fie diferente atat de mari intre salariile de la stat si cele din sectorul privat. Corect ar fi ca cele din mediul privat sa fie mai mari. Se mai intampla undeva in lume asa ceva?! Nu vorbim de diferentele dintre drepturile si responsabilitatile din cele doua sectoare diferite.

    • In Belgia impozitul pe salariu este tot 48% si acolo salariile sunt triple in privat fata de Romania, dar in Romania preturile la mancare si utilitati sunt mai mari ca si in Belgia!!!! Deci??? pe bune? Angajatorii nu vor sa dea salarii mai mari ca le scad profiturile, si inca la noi exista mentalitatea imbogatirii peste noapte nu pe termen lung.De aceea nu se sfarma nici sa ofere conditii de munca si nici salarii! vor mana de lucru iefitna daca s-ar putea gratis. In rest orice alta discutie D-le Bar este egala cu zero!!!!

  • Sa va fie rusine!!Firmele alea mici traiesc de pe azi pe maine si voi vreti sa dea salarii de mii de euro.D-le prefect(d-lor bugetari),ati muncit pentru o suta de lei sa vezi ce greu se face?Ati crescut salariile voastre din pix si acum murim ceilalti de foame(din cauza inflatiei).

  • S-a facut saltul de la o clasa muncitoare de agricultori la una de functionari de stat platiti regeste. Deci nea Ion de la sat a invatat lectia succesului. Intrarea in partidul stat, politica locala pentru post de primar sau consilier, trimisul copilului la studii la oras iar cand e ziua angajarii, vaca plicul si kilele de tuica care le plaseaza strategic unei retele deja bine formate de repartitie a posturilor. Odata intrat pe post pupincurismul fata de sef, dependenta logistica fata de salariu de la stat si ajutoarele saptamanale de la parinti, definesc carierele profesionale. In esenta avem un aparat administrativ construit din oameni proveniti de la sate cu valori ultraconservatoare fara neaparat bogatia unei experiente intelectuale deosebite sau experienta unei batalii zilnice in cotidian pe care o da un privat. Singura batalie autentica a unui functionar de la Stat e sa-si plaseze copiii in pozitii caldute asigurate. Care avand toate asigurate de la mentori casa masa va trece la urmatoarea etapa dirijarea spre centre universitare mai mari. Cei care vor sa reuseasca in afara sistemului de pile relatii cunostinte pe linie de partid stat au doar optiunea sa plece afara. Antrepenorii si privatii sunt inraiti isi traiesc viata intr-un stress continuu, cu toate schimbarile care au ca scop ajustarea salariilor celor de la Stat, abia supravietuiesc mai ales cei care nu au contracte si contacte cu partidul stat.
    Deci evident parem a avea o clasa de administratori needucata in sens profesional in domeniile de activitate corespunzatoare, putina selectie pe care au facut-o comunistii incepe sa dispara(comunistii aveau un gen de teorie spartana respectau evaluarea de la examenele scrise ca nu respectau neaparat etica procesului- preatribuirea subiectelor sau copiatul), avem o accesibilizare a invatamantului superior contra bani care a incurajat fabricile de diplome sia avem ecart evident intre centrele universitare si centrele locale.
    In educatie se investeste foarte putin la nivel de PIB iar resursele merg nu neaparat spre invatamant in sens stiintific si tehnologic ci spre o oda si gloriei trecutului glorios, copii sunt indopati cu materie fara a avea timp sa o asimileze critic, asteptarile parintilor sunt exarcebat de mari in raport cu competentele copiilor.

    • Resursele nu merg spre invatamant stiintific si tehnologic, merg spre invatamant de umanioare si economic.
      Nu gasesti mecanici, electricieni, strungari, ingineri de chimie industriala dar pute piata muncii de „profesionisti” absolventi de stiinte sociale, filozofie, psihopedagogie, ganditorie, ecologie, protectie sociala, managementorie, relatii europene si mondialiene, administratie publica locala si galactica.
      Absolventi pe care Piata nu putea sa-i mai incapa.Cu pretentii ca-s cunoscatori in toate, de la chimie anorganica si spectrografie pana la ginecologie, au solutii la cheie pentru toate domeniile si pentru toate industriile.
      Cunoscatori in toate, specialisti in nimic, producatori de vorbe goale si povesti.
      Cersetori de slujbe publice, fonduri si finantari publice si private, in schimbul unor povesti, dupa principiul „Mana intinsa care nu spune o poveste nu primeste nimic”-Filantropica
      Frustrati ca piata libera si economia reala nu-i plateste pentru o bucata de carton pe care scrie „Diploma” si care are utilitate mai mica decat o hartie igienica.
      „Diploma” nu are utilitate ca e din carton tare.
      Daca Diploma era pe hartie moale utilitatea ei era clara.

    • Va chier, pentru căcău.
      Pentru că ceri o doza zilnică de umilire 😉
      Cere în continuare, ți se va da din partea mea.

  • Tovarasul asta a cazut oare in cap??? Cum sa se castige mai bine ca afara???? Afara unde??? In tarile subdezvoltate??? Cat de penibil poate fi sa declare prostiile astea. La salarul lui cred ca se refera in comparatie cu salarul celor care culeg capsuni. Ce incompetenti penibili lucreaza la stat…. doar pupincuristi care primesc functiile de la partid. Rusine tovarase!!!

  • Daca vrei să câștigi mai bine ca în occident învață o meserie buna.Instalator, mecanic sau tinichigiu auto.Masini second sint in Romania mai mult ca oriunde si este de lucru pe zeci de ani.Garantat câștigi mai mult ca unu cu facultate care nu știe să facă nimica.
    La fete decât să facă o facultate degeaba mai bine o scoala de asistente.

    • Cu meseria de instalator sau mecanic si ce mai vrei tu, crezi ca castigi mai bine ca-n occident???? Ai monezi pe ochii???? Daca vrei asistenta trebuie sa dai niste probe practice din cand in cand la doctor sau patron de spital, altfel nu obtii postul vizat. In ce realitate traiesti??? Eventual videochat, defapt suntem campioni mondiali la videochat ce sa mai… Crezi ca fetitele cu mercedes sau bmw au muncit pe branci pentru masini??? Amante sau videochat!

  • E atat de bine la privat incat nu gasesc angajati, iar la stat a atat de rau incat la fiecare concurs la primarie, consiliu judetean , politie, etc., sunt cate 10-12 pe un loc.Na, sa mai zici ceva.

  • Poate parlamentarii si securistii, restul populatiei este sub limita suzistentei. Acest Bar e rupt de realitate, imbatat de miresmele PSD-iste, altfel nu vad cum poate face asemenea afirmatii si mai ocupa si o functie, chiar onorifica, unde nu face nimic, desi ar putea face enorm de multe lucruri in folosul mediului de afaceri.

Apasă aici ca să comentezi

Reguli pentru comentarii. Click aici.

GA vertical

Carliont

KissFM

KISS FM

Titlu Articole Recente

Articole recente

Titlu Comentarii recente

Comentarii recente

CleverADS