Urşii de la Dealul Negru au început să atace animalele. Două vaci sfâşiate într-o săptămână (FOTO)

Holistic

Urşii adunaţi în număr mare la Dealul Negru, unde s-au copt perele, au început să devină agresivi şi să atace animalele oamenilor. Într-o singură săptămână, au căzut în ghearele lor două vaci. Una a scăpat cu răni uşoare, însă alta, atacată azi noapte, trage să moară. Vânătorii au cerut autorizaţie să împuşte ursul agresiv, însă deocamdată autorităţile nu au dat curs cererii lor.

„La Dealul Negru avem în mod obişnuit circa 50 de urşi, dar acum e comasarea de toamnă şi ajung la 150, deci se triplează efectivele. De generaţii întregi, urşii ştiu că se coc perele, în ce perioadă, că sunt bune de mâncat şi apar în zonă de pe tot lanţul Călimanilor. Ursoaicele cu pui au venit mai întâi cu ei la pere, iar după ce se separă de mamele lor, ei ştiu că găsesc fructe în perioada aceasta. A venit chiar un urs din Braşov. Era un animal monitorizat de ICAS, purta un colier şi i-aau văzut traseul lui. Sunt vreo 100 de kilometri prin munţi între noi şi Braşov, iar parcurgând 10 km pe zi, în zece zile e aici. A ştiut unde să vină dacă a fost învăţat aici”, a spus Dumitru Carhaţ de la AC Ursul Brun.

Potrivit acestuia, Ministerul Mediului nu a aprobat în 2018 împuşcarea niciunui urs din această zonă, dar, urmare a celor întâmplate, există riscul ca urşii să ajungă să atace oameni: „Avem probleme mari cu urşii în general. Le mai strică culturile fermierilor din Livezile, dar fiind al doilea atac la animale în ultima săptămână, poate exista riscul să atace şi oamenii. E vorba de un urs mare, dar nu avem ce face să îi ajutăm. Mâncare le dăm, dar tot atacă. Ştiu din experienţa anilor  trecuţi că statul despăgubeşte foarte greu proprietarii de vite atacate de urşi. Dacă ne-ar aproba să împuşcăm măcar unul, i-am speria pe ceilalţi pentru că, făcând goană de alergare cu câinii, cu gălăgie, se sperie ceilalţi. Altfel nu avem voie”.

La Dealul Negru, în vremea comunismului, era cea mai mare concentraţie de urşi bruni din Europa, iar Nicolae Ceauşescu venea toamna la vânătoare.

„În zonă au locuit saşii care au plantat livezi până la 7 km de ultima localitate. Cum urşilor le plac mult fructele s-au adunat aici în zonă. De altfel şi noi (pădurarii- n.r) am făcut eforturi foarte mari să nu-i lăsăm să devină carnivori. Când eram şef de district silvic aici, căram cu maşinile tone de mere”, a declarat pentru Timp Online Valentin Trişcă, inginer la Direcţia Silvică Bistriţa.

„În total, Ceauşescu a împuşcat aici peste 250 de urşi. În ultima perioadă din viaţă nu-i prea nimerea. Şi animalele furioase se repezeau printre gonaci şi-i atacau. Erau mulţi răniţi, dar nu mai spunea nimeni nimic pe vremea aceea. Noi adunam oamenii din satele din jur, destul de curajoşi, poate chiar inconştienţi, şi-i aduceam la goană. Urşii veneau în bătaia puştii, iar el trăgea. Nu este adevărat că împuşcau alţii în locul lui”, a mai spus Trişcă.

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. nu numerea????

  era premeditata treaba…
  daca as fi ceusescu as fi angaja 200 gonaci din budacu de sus si…LE-AS FI DAT … 300 de lei pe zi!!!

  (0)
 2. marcel

  Absolut normal daca oamenii le fura perele ca sa faca tuiva, din perii special plantati ca sa le asigure hrana. Megeti sa vedeti carutele incarcate cu saci de pere care coboara zilnic de pe pasunea de la Dealul Negru.

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.