Uniformele școlare ar putea deveni din nou obligatorii ca să poată fi depistați ”intrușii”

Holistic

Elevii ar putea fi obligați să poarte din nou uniforme ca să fie mai ușor de găsit ”intrușii” printre ei, a spus la Bistrița ministrul Educaţiei, Ecateria Andronescu care a readus în discuţie tema uniformelor şcolare.

Ministrul a declarat că nu vrea o uniformizare, ci găsirea unor elemente de vestimantaţie distincte pentru ca elevii să poată fi mai uşor recunoscuţi şi astfel să poată fi crescut gradul de securitate a elevilor şi profesorilor.

„În 2007 eram în Parlament şi dintr-un caz petrecut similar cu cel petrecut recent în Ploieşti, cu înjunghierea profesoarei, m-am apucat şi am făcut Legea 35. Am făcut-o tot din disperarea de a încerca să găsim soluţii care să protejeze siguranţa copiilor şi a profesorilor în şcoală. Acum mă întorc la şcoala din Ploieşti: avea doi paznici, doi – trei jandarmi patrulau prin faţa şcolii, fiecare elev avea card de intrare în şcoală, exista profesor de serviciu care se plimba pe coridoarele şcolii şi totuşi, în aceste condiţii, a fost posibil un asemenea gest pe care doresc să fie sancţionat aşa cum se cuvine. Atunci m-am întrebat ce ar fi putut să ne ajute să identificăm intrarea unui intrus în şcoala respectivă?! Poate o ţinută care să fie dedicată şcolii respective, nu ştiu dacă uniforma este neapărat necesară, o eşarfă, o pălărie ceva, un semn distinctiv, care l-ar ajuta şi pe paznic şi pe profesorul de serviciu să îl detecteze pe acel intrus”, a declarat Andronescu.

Ministrul a mai spus că nu îşi doreşte uniformizarea personalităţilor din şcoli, însă vede că şcolile mari din Europa sunt mândre de uniforma pe care o poartă uneori de sute de ani.

„Dacă şcoala împreună cu părinţii aleg un semn distinctiv, un sacou de o anumită culoare, nu ştiu, ce găsesc ei, ne-ar fi mai uşor să îi recunoaştem pe intruşi printre elevii şcolii şi mai uşor le-ar fi şi jandarmilor, poliţiei să îi protejeze atunci când se află pe stradă”, a adăugat Ecaterina Andronescu.

Asociaţiile de elevi din România au afirmat recent despre declaraţia ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, legată de introducerea uniformelor obligatorii, că măsura ar fi pur demagogică, deoarece nu rezolvă problemele cu securitatea şcolilor.

„Tragem un semnal de alarmă asupra faptului că introducerea uniformelor şcolare este o măsură pur demagogică, deoarece ea nu substituie prezenţa unor agenţi de securitate special instruiţi în sensul asigurării siguranţei persoanelor din instituţii publice, acestea fiind doar un alt mod de identificare a elevilor, fapt ce se poate realiza şi pe baza carnetului de elev. Totodată, conceptul de este unul vag, accesul elevilor în şcoală neputând fi interzis pe motivul nepurtării uniformei, conform Statutului Elevului”, se arăta într-un comunicat de presă transmis luni de către Asociaţia Elevilor din Constanţa, în numele a şase asociaţii ale elevilor din Vâlcea, Bucureşti, Ilfov, Bacău, Constanţa, Călăraşi şi Maramureş.

Semnatarii comunicatului spuneau că autorităţile locale au obligaţia de a lua măsuri pentru creşterea siguranţei unităţilor de învăţământ, precum şi de a asigura paza clădirilor ce se află în posesia acestora, unităţile de învăţământ aflându-se în domeniul public al consiliilor locale.

Foto: arhivă

Google Ads-sub articol

Comentarii

 1. Walter Born

  Propun si uniforma pentru profesori cu grade vizibile pe uniforma ca sa poate fi mai usor indentificati cei avansati politic si in plus depistati mai usor intrusi de partide cu propaganda electorala si comercianti ambulanti care vind „material didactic”. Asa ar fi corect intrun stat neofascist politienesc dupa model Corea Nord. Eventual sa introducem si uniforme pentru alte categorii din popor, muncitori, cadre politice sau dupa religie. Si un cip sup piele, un scanner la intrare si un brainwashing gratuit la inscriere in scoala vor fi avantajoase. Sa nu uitam „posturi de control” la intrare in oras, ca aveau si ele o influenta „pozitiva”.
  [sarcasm off]

  (7)
  • Blind Guardian

   Walter, dar nici nu e normal să faci parada modei la școală. Cred că un sacou personalizat de fiecare școală în parte este suficient.

   (8)
  • Walter Born

   @Blind Guardian. Nu ma amintesc ca ar fi fost altfel acum 50 de ani. Virsta asta cind copii intre in adolescenta e destul de difficil si pentru ei si pentru parinti. Adolescenta este marcat prin faptul ca descopere personalitatea lor, stilul lor samd. Daca societate e functionala doar cu forta si obligatia, rezultatul este abandon si omeni plecati in alte tari. Scoala trebuie sa atrage copii si sa le dea perspective ci nu se le deformeaza in rotite pentru industrie.
   Ce ma ingrijoreaza mai mult de cit vestimentare este ca la clasele unde merg copii mei la Liviu, ele parca sint singure ca nu fumeaza si nu au experienta cu alcool. Mai degraba aici, la droguri este necesar o reglementare. Asi si tripla taxe si impozite pe ele.

   (0)
  • cc

   România e o societate distopiană. Într-un Stat Mafiot unde averile miniştrilor şi secretarilor de stat.au fost alimentate cu plicuri cu euro pentru a trece cursurile sau a avea autorizațiile necesare pt a funcționa, producând doctoranzi, masteranzi absolvenți universitari pe bandă , standardul economic vazut de ee acei sociali-democrati sunt masinile de lux vilele si produsele de lux. Uniformele.nu sunt pentru a egaliza copiii pentru un tratament nediferențiat în clasă( altfel ar oferi sponsorizarea lor,.sustinerea de la bugetul de stat- gratuitatea) sunt văzute ca şi un mijloc de a controla şi educa suspiciunea față de străini centralizat plus obediența ca şi virtuți în curicula educațională. Bineînțeles dacă se.poate pe banii părinților şi cu comisioanele aferente-favorizarea unor anumite companii de casă. E hilar că acolo unde copiii nu-şi permit un ghiozdan sau o încălțăminte ,vii şi cu
   o uniformă. Obiectivul protejării copiilor se poate realiza şi prin alte metode, încurajarea responsabilității prin comunicare a copiilor.

   (0)
  • cc

   Iar cu privire la droguri pericolul real este următorul: cu cât şcoala e constituită de elevi al unor părinți cu bani, cu atât gama de droguri oferită e mai de „calitate” şi mai scumpă.
   Retrospectiv exemplu, drogurile în Bistrita, au fost oferite copiilor care aveau bani mai multi la ei.

   (3)
  • Blind Guardian

   Walter, și părinții mei știau că nu fumez, pe când eu eram campion (așa erau vremurile). Iar părinții prietenei mele erau mândrii că au o fată cuminte într-o clasă de kurwe mici 🙂

   (2)
  • Blind Guardian

   Bcc, e mai ieftin să achiziționezi două uniforme care te țin tot anul, decât să ai un dulap de haine și să îți bați capul „cu ce să mă îmbrac astăzi”.

   (3)
  • cc

   Depinde la ce categorie de părinți faci referire. Cred că o mulțime de părinți mai ales în mediul rural fac apel la gama second hand pentru a asigura protecția vestimentară a copiilor.
   A avea aceiaşi uniformă ar egaliza copiii într-un sens, social dar le-ar înnăbuşi în altul individualitatea. Nu -mi pare că țări care sunt lăudate pentru calitatea educației ar avea toate uniforme.
   Iar după identificare ..(” intruşii”) se pune problema de reacție a adulților. Expulzare, interpelare??
   Scopul urmărit de PSD e altul.
   Sunt comunişti deghizați în întreprinzători. Încă un mic bussiness de partid, obligăm prin lege , dar câştigă amicii.

   (0)
 2. radu

  In primul rand este vorba despre reguli de bun simt! O societate fara regul este o hoarda nu o societate. In al doilea rand daca fiecare scoala ar avea uniforme obligatorii, da obligatorii, nu ar mai putea intra in scoli te miri ce ciudati care vand droguri sau te miri ce ganduri au, fiindca s-ar distinge clar!! In al treilea rand cui nu ii convine sa mearga in privat desi acolo sunt mult mai multe reguli si se repsecta fiindca sunt pe bani. Nu vad ce ar fi gresit !!!! ca o uniforma costa? e adevarat. Dar nu costa mai mult parada modei in fiecare zi??? chiar si pentru cei mai modesti tot trebuie sa isi schimbe hainele cat de cat. Ce atata tragedie!!!!!!!!!!!! Suntei niste bagatori de seama care credeti ca voi stiti dar uite in ce situatie ajung copii astia, cresc incurajati sa nu respecte nimic si pe nimeni. Mor daca umbla in uniforma???? nu mor…..nici fara telefoane nu ar muri, nici fara alte fite care le creaza impresia falsa ca sunt cine stie ce importanti!!!Cate uniforme sa imprumute intrusii??? pe bune????

  (7)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.