Unde îşi petrec noaptea sărmanii oraşului. Harta adăposturilor improvizate

Holistic

Vechea zonă industrială, blocurile aflate în construcţie şi punctele termice dezafectate sunt locurile în care se adăpostesc noaptea, de frig, peste 70 de persoane sărmane. Cele mai multe refuză să fie transportate la centrele de cazare temporare.

Potrivit unui raport al Poliţiei Locale, care a făcut o acţiune de depistare a persoanelor fără adăpost, într-o singură săptămână au fost găsiţi 75 de oameni care au înfruntat gerul în condiţii greu de descris. Cei mai mulţi, 60, şi-au făcut o tabără pe strada Tărpiului. Oamenii cu copii mici dorm în barăci, construcţii improvizate şi chiar în corturi unde se încălzesc cu sobe pe lemne. Crucea Roşie Bistriţa-Năsăud le-a dus, de curând, pături groase, haine şi mâncare.

Alţi cinci sărmani au fost găsiţi pe strada Ghinzii, în imobilul nefinalizat, la etajul 1, unde se încălzeau cu lemne, în timp ce patru persoane stau pe str. Grănicerilor (în apropierea poligonului auto), într-un adăpost improvizat. Şi acestea îşi fac singure foc pentru ca să nu îngheţe.

În incinta punctului termic dezafectat situat pe Aleea Plopilor a fost găsit dormind un bărbat din Bistriţa care şi-a pierdut apartamentul. El a fost transportat al Centrul de cazare temporară al persoanelor fără adăpost din oraş. Pe str. Industriei, în apropierea Cantinei Zonale, într-un imobil aflat în construcţie, au fost găsite alte două persoane care nu aveau cu ce să se încălzească, dar care au refuzat să fie instituţionalizate. La fel s-a întâmplat şi cu un bărbat care dormea într-o fostă maşină de taxi pe Gării.

Poliţiştii locali au găsit în perimetrul Autogării două fete de 11 şi 15 ani, copii ai străzii, care au fost duse la Centrul de primire a copilului în regim de urgenţă – copiii străzii.

În schimb, nu au fost depistate persoane fără adăpost în incinta celorlalte punctelor termice dezafectate în care există posibilitatea accesului în interior, nici în alte maşini abandonate sau clădiri în construcţie.

Sursa foto: Crucea Roşie Bistriţa-Năsăud, adăposturile improvizate de pe strada Tărpiului 

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads-sub articol

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

  • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
  • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
  • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
  • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
  • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.