Unde au existat în Bistriţa-Năsăud păduri virgine şi de ce nu le mai avem

Holistic

Pădurile virgine sunt ultimele ecosisteme forestiere în care natura supravieţuieşte în forma sa pură, fără a fi afectată semnificativ de intervenția omului. A existat o astfel de pădure şi în Bistriţa-Năsăud, spune şeful Direcţiei Silvice, Gheorghe Ivan, însă nu o mai avem.

„Am avut pe vremuri în Bistriţa-Năsăud păduri virgine, dar nu le mai avem. Pe Valea Rebrei, în Bazinul Pescarul erau păduri virgine. După ce s-a predat la comună, s-a făcut un nou amenajament silvic şi au exploatat-o. Acolo unde s-a ajuns cu TAF-ul nu mai e pădure virgină, dar au fost într-adevăr nişte arborete seculare. Bine, nu s-au exploatat fiindcă au fost altele mai accesibile, nu pot să spun că neapărat au rămas virgine că am vrut noi să rămână virgine”, a spus Gheorghe Ivan pentru Timp Online.

Conform, www.wwf.ro, în pădurea virgină arborii mor de bătrânețe, cad, se rup sau se usucă pe picior, iar lemnul mort rămâne acolo, hrănind ecosistemul pentru generațiile viitoare.

„În pădurea virgină trăiesc arbori de toate vârstele, de la sămânța abia încolțită, la cei care au atins limita fiziologică, asemenea unei comunități: copii, părinți și bătrâni care se sprijină reciproc, dând curs unei vieți armonioase și sănătoase. Sub coroanele giganților de peste 500 de ani mișună peste 10.000 de specii de animale, de la organisme unicelulare, ciuperci, plante, insecte și până la vietăți familiare precum mistrețul, cerbul, capra neagră, lupul, râsul, buha, ursul brun, toate într-o strânsă legătură firească. Dacă pădurea virgină dispare, se pierde o evoluție naturală de mii de ani – nu numai o lecție vie păstrată în adevărate laboratoare ale naturii dar și o parte a identității culturale a comunităților locale din România”, se arată pe site-ul organizaţiei care a cerut încă de acum şapte ani luarea unor măsuri urgente pentru protejarea eficientă a ultimelor păduri virgine din România.

În această direcție, a fost creată petiția WWF pe care au semnat-o mai mult de 100.000 de români, în cadrul Campaniei Salvați Pădurile Virgine! (www.padurivirgine.ro).

Pe teren au fost evaluate peste 100.000 ha considerate potențiale păduri virgine. WWF a găsit păduri virgine în Maramureș – peste 4700 ha, Covasna – peste 400 ha, Braşov – peste 4300 ha, Sibiu – peste 2800 ha, Hunedoara – peste 600 ha; Gorj – peste 4000 de ha; Mehedinți – peste 2100 de ha şi Caraș-Severin – peste 800 de ha.

Fondată în 1961, WWF este cea mai mare organizaţie internaţională independentă care derulează proiecte pentru conservarea naturii. WWF are aproximativ 5 milioane de susţinători în toată lumea şi o reţea activă în peste 100 de ţari. Organizaţia este aproape unică prin faptul că îşi face simţită prezenţa de la nivel local până la nivel global: este capabilă să comunice cu triburile de pigmei Baka în pădurile tropicale din Africa centrală şi, în acelaşi timp, poartă discuţii de la egal la egal cu instituţii ca Banca Mondială şi Comisia Europeană.

Cristiana Sabău

Cristiana Sabău

A absolvit Universitatea "Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca, Facultatea de Litere, secţia română-franceză. În 1996 a debutat în mass-media. A colaborat de-a lungul timpului cu mai multe instituţii de presă printre care Ziua, România Liberă, Europa FM, Radio 21,Radio România, Mediafax, NewsIn, Realitatea TV. În 2011, anul în care a fondat publicaţia Timp Online, a primit distincţia "Jurnalistul bunei guvernări", decernat de Asociaţia pentru o Românie Curată pentru investigaţia care a dus la demisia unui ministru din Guvernul României.
Cristiana Sabău

Google Ads

Comentarii

 1. fag

  Nu mai vrem sa se taie padurile pt altii!!!! Sa nu se mai exporte cherestea cel putin 10 ani! De ce noi exportam materie prima si importam produs finit si mergem in extern sa prelucram material prima?

  (0)
 2. Moldovan

  Nu stiu ca in judet sa existe padurar, sau sef de ocolo fara doua sau trei masini in curte din care una de teren, apartamente si trai pe picior mare. Oare de unde , din salariul de bugetar.

  (0)
 3. Balan Marius -ecologist PV

  Nu exista nimic, virgin, nimic protejat. Protejate sunt doar interesele smecherilor. Romania nu are chef sa respecte legislatiile EUROPENE. S-au trasat asa pe harta niste perimetre care se zice ca ar fi zone protejate si s-a pus nume pompoase SIT NATURA 2000, PARCURI de interes NATIONAL si basta.Tendinta este de a pacali tot timpul partenerii si politicile EUROPENE. Se asteapta bani din toate directiile se iau angajamente fara sa fie respectate. Natiune neserioasa cu sefi de institutii numiti politic si cu guverne care nu au nimic in comun cu tara.

  (0)
  • a

   Cu tot respectul, nu mai vorbiti de „cinstiti” de „EUROPENI”… ei care au bani si putere, (in special austrieci si nemti) impreuna cu fomisti politicieni romani au ras padurile la propriu…cit de curind ne vor lua si gazele si petrolu diin marea Neagra…si noi ca si colonisti vom consuma gunoaiele din magazinele care sunt toate doar a lor (noi romanii nu mai producem nimic)… doar asteptam cu ardoare sa se deschida mall-uri…..

   (0)
 4. Balan Marius -ecologist PV

  Firmelor austriece li s-au suspendat drepturile privind exploatarea lemnului de pe intreg teritoriul AUSTRIEI de insusi guvernul tarii lor. Au fost eliminati de la licitatii pt. rele practici. Oare cine sunt vinovatii si prostii ? Cei care taie sau cei care dau asemenea aprobari sub falsul slogan (AM CREAT SUTE DE LOCURI DE MUNCA). da dar acele locuri sunt pe perioada mijlocie si in urma ramane DEZASTRUL. Si astfel guvernele ROMANIEI, presedintele si noi toti la pachet ne vom alege cu peisaje selenare si un viitor incert pt. generatiile care vin. Nu am fost capabili in toti acesti ani sa ne opunem ferm la aceste distrugeri. Toata tara este vrajita si prostita cu televiziunile si cu emisiuni pt. retardati si toti suntem cuprinsi de febra excursiilor si a soppingului. Natie proasta cu conducatori hoti si lasi.

  (0)
  • a

   aveti perfecta dreptate…eu sunt doar suparat pe fratii nostri europeni care daca au ajuns la un alt nivel de civilizatie si potenta financiara, profita de fratiilor estici mai saraci…sa stiti ca este cu pacat si cel care ispiteste, nu doar cel care cade in ispita….

   (0)
 5. Olimpiu Cocian

  Singura societatea civila poate sa spuna „ho!” , dar nu o face. Cand vom fi putin mai… desteptati ne vom chinui sa mai peticim ceea ce se mai poate. Dar despre acele minunate paduri, prin care multi dintre noi am intrat cand eram copii, vom auzi doar povesti sau vom
  vedea documentarii 3D, create pe calculator!

  (0)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Toate comentariile vor fi moderate (aprobate manual).

Vă rugăm să respectați următoarele reguli:

 • 1. Să vă referiți doar la articolul la care postați comentariul.
 • 2. Folosiți un limbaj civilizat, fără injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
 • 3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, dacă acestea nu au legatură cu textul.
 • 4. Autorul articolului poate fi criticat pentru eventuale greșeli, incoerență, lipsă de documentare etc.
 • 5. Numele folosit să nu fie nume de personalități ale vieții publice sau parodieri ale acestora.
Nerespectarea regulilor menționate mai sus va duce la ștergerea comentariilor, fără avertisment și fără explicații.